Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Αγία Τριάδα (ή Μερίχοβο) Καρδίτσας ♥

Η Αγία Τριάδα βρίσκεται νότια του Πηνειού ποταμού, στα βόρεια όρια του νομού Καρδίτσας με το νομό Τρικάλων. Απέχει 23,5 χλμ. Δ. από τον Παλαμά, 15 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Καρδίτσα και 18 χλμ. ΝΑ. από τα Τρίκαλα. Στα βόρεια και δυτικά του χωριού περνάει ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στα δυτικά η ΕΟ Τρικάλων - Καρδίτσας. Συνορεύει στα βόρεια με το Προάστιο και δυτικά με τα Καλογριανά. Το χωριό συμπεριλαμβάνεται στα "Βαλτοχώρια" του Δήμου Παλαμά, οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους είναι Καραγκούνηδες, γι΄ αυτό και αποκαλούνται "Βαλτοκαραγκούνηδες". Στα βόρεια και προς το Προάστιο υπάρχει προϊστορική θέση η οποία έχει ανασκαφεί και με βάση ευρήματά της (όστρακα, αγγεία κ.α.) χρονολογήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα στην Προϊστορική Εποχή της Αρχαιότερης Νεολιθικής (6.000 με 5.800 π.Χ). Στην τοποθεσία "Ντόβρες" ή "Ράχες" έχει βρεθεί αρχαϊκό ιερό και νεκροταφείο. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος και οι ιερές εικόνες της έχουν χαρακτηριστεί από το 2002 "ως μνημεία και έργα τέχνης που χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας, με περιβάλλοντα χώρο 50 μ.".

Η παλιά ονομασία ήταν Μερίχοβο (ή στην τοπική διάλεκτο Ρίχοβο) και έτσι αναφέρεται επίσημα το 1883 στο ΦΕΚ 126Α-02/04/1883 να προσαρτάται στον τότε δήμο Σιλάνων που ανήκε στο νομό Τρικάλων. Το 1944 με το ΦΕΚ 82Α-13/04/1944 αποσπάται από το νομό Τρικκάλων και υπάγεται στο νομό Καρδίτσης και το 1958 μετονομάζεται σε Αγία Τριάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Αγίας Τριάδος που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Σελλάνων του δήμου Παλαμά και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 699 κατοίκους.


Κυριακή στο Χωριό – Αγία Τριάδα Καρδίτσας

Αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο τα χωριά της πεδιάδας, της Δυτικής Θεσσαλίας, είναι η παρουσία των Καραγκούνηδων, ένα προσωνύμιο που έδωσαν οι Τούρκοι κατακτητές στους κατοίκους της περιοχής. Αυτοί που ζουν μέσα στον ήλιο… Γνωστοί σαν «Βαλτοκαραγκούνηδες» και μακριά από την τουριστική ανάπτυξη, διατηρούν ανέπαφα στο χρόνο τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Αυτόχθονες, λεβέντες, εργατικοί! Με χαρακτηριστική διάλεκτο. Άνθρωποι ολιγαρκείς, του μόχθου αλλά και του γλεντιού, προσάρμοσαν τη καθημερινή ζωή τους, την εργασία και τη διασκέδαση στις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάμπου. Πρωταγωνιστές στην εξέγερση κατά των τσιφλικάδων…. στα γεγονότα του Κιλελέρ!
Αγία Τριάδα ή αλλιώς Μερίχοβο… όπως και να έχετε ακούσει να το αποκαλούν, είναι ένα από τα έξι χωριά του Δήμου Παλαμά, ευρέως γνωστά με τη χαρακτηριστική ονομασία «Βαλτοχώρια».
Αυτή την Κυριακή βρισκόμαστε στην «πηγή» της καραγκούνικης ψυχής, της καραγκούνικης ζωής. Την ανακαλύπτουμε, τη μαθαίνουμε, τη ζούμε…. Και δείτε πως βιώνουν τα νυχτέρια και τον καραγκούνικο γάμο οι Καρδιτσιώτες…

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ... ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:  https://webtv.ert.gr/ert3/kyriaki-sto-chorio/