Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

♥ Καρδίτσα: Ναοί με ιστορικό ενδιαφέρον

Φωτογραφία: Ιερος Ναος Αγιου Αθανασιου Ρουμ Παλαμα
Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον από ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εικονογραφικής άποψης, παρουσιάζουν πολλοί Ιεροί ναοί που βρίσκονται στην περιοχή της Καρδίτσας όπως: 

Ο Ναός Αγίου Αθανασίου Ρουμ στον Παλαμά. Ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις (500 τ.μ.) Ναός του νομού που κατασκευάστηκε το 1811. Οι τοίχοι του κυρίως ναού, και του νάρθηκα κοσμούνται με τοιχογραφίες σε δύο στρώματα που ολοκληρώθηκαν το 1835 από Σαμαριναίους ζωγράφους.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ρεντίνα. Χτίστηκε το 1769 και τις τοιχογραφίες του επιμελήθηκαν οι ιερομόναχοι ζωγράφοι Σαμουήλ και Δημήτριος Αναγνώστου. Το τέμπλο του ναού είναι πολύ αξιόλογο. Ένα τμήμα του ναού έχει μετατραπεί σε εκκλησιαστικό μουσείο, όπου φυλάσσονται εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή, που χτίστηκε το 1725 και αγιογραφήθηκε στην ίδια εποχή. Σήμερα σώζονται μόνο οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στο Ιερό Βήμα και οι οποίες ξεχωρίζουν μαζί με το δεσποτικό τέμπλο του Ναού.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεράιδα, με το λιτό και απλό τέμπλο που χρονολογείται τον 18ο αιώνα.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βατσουνιά, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, οι οποίες δυστυχώς δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Γελάνθη ο οποίος διαθέτει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ξυλογλυπτικής τέχνης που είχε αναπτυχθεί παλαιότερα στην περιοχή.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Λεύκη μια τρίκλιτη Βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό που κοσμείται με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού χρονολογείται στα 1759.

Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στην Ιτέα που χτίστηκε το 1800. Διαθέτει πηγάδι στο προαύλιό του ενώ επί τουρκοκρατίας λειτουργούσε σχολείο μόνο για αγόρια στο εσωτερικό του.

Ο Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Πετρίλο με εικόνες του 17ου αιώνα και ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα όπου σώζεται μόνο το τέμπλο του 17ου αιώνα.

Οι Ναοί του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Αγίας Παρασκευής στην κοινότητα Πετροχωρίου

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αργιθέα ο οποίος διαθέτει τέμπλο του 17ου αιώνα με δεσποτικές εικόνες.

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Θεσσαλικά Βραγκιανά οι εικόνες του οποίου είναι είναι αντιπροσωπευτικές των μεταβυζαντινών χρόνων.

Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στα Καλογριανά που κτίστηκε το 1723

Ο Ναός γεννήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοβούνι

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φουντωτό

Τέλος, στις πεδινές περιοχές του νομού υπάρχουν ακόμη πολλοί ναοί του 19ου αιώνα όπως ο Ναός του Αγίου Γεωργίου(παλιός) στην Μητρόπολη(Παλιόκαστρο), ο  Ναός του Αγίου Νικολάου στον Άγιο Ακάκιο, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό Πρόδρομος, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Αστρίτσα, ο Ναός της Αγίας Τριάδας στο Μερίχοβο, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Πεδινό, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ψαθοχώρα κ.α.


Πηγή: http://www.karditsa-net.gr/