Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΔΕΗ»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η εξαγγελία του προγράμματος εξυγίανσης της ΔΕΗ από τον νέο Υπουργό κ. Χατζηδάκη, δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού να επιδείξουμε την ωριμότητα που αρμόζει σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, ώστε να επιτευχθεί το θετικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι προσδοκούμε, και ο Όμιλος ΔΕΗ να βγει από την δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα.



Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η ΔΑΚΕ ήταν η ΜΟΝΗ παράταξη που στάθηκε αταλάντευτα ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-Παναγιωτάκη, η οποία κατά κοινή ομολογία (ακόμα και των ίδιων) οδήγησε τη ΔΕΗ στην απαξίωσή της και απαραίτητα σήμερα χρειάζεται ένα Εθνικό σχέδιο για την σωτηρία της.
ΜΟΝΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αναδείξαμε όλα τα κακώς κείμενα αυτής της μοιραίας παρέας που έφτασε την μεγαλύτερη βιομηχανία των Βαλκανίων ένα βήμα πριν από την
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, όπως αναφέρουν και τα θεσμικά όργανα ελέγχου της και οι ορκωτοί λογιστές.
Τι εξήγγειλε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης;
- Καταρχήν, ενίσχυση της ΔΕΗ με 500 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, στο οποίο την οδήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η παταγωδώς αποτυχημένη και οσονούπω εγκαλούμενη από τη Δικαιοσύνη Διοίκηση Παναγιωτάκη.
- Διαπραγμάτευση για κατάργηση των ΝΟΜΕ του κ. Σκουρλέτη, που αναγκάζουν τη ΔΕΗ να πουλάει στους ανταγωνιστές πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής.
- Απόδοση στην Επιχείρησή των οφειλόμενων ΥΚΩ του 2011.
- Καταβολή πόρων για τα ΑΔΙ των μονάδων.
- Συστηματικό κυνήγι 60.000 κακοπληρωτών, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους πολλούς που ΟΝΤΩΣ δεν δύνανται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.
- Στροφή στις ΑΠΕ, όπου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είναι χαμηλότερο του 3%.
- Διαπραγμάτευση για κατάργηση της πρωτοφανούς στα παγκόσμια επιχειρηματικά χρονικά δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ως το τέλος του χρόνου.
Πρώτη φορά Επιχείρηση με αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία, αναγκάζεται (;;;) να ΚΛΕΙΝΕΙ και να ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ όσο – όσο τις μονάδες της, να πουλάει στους ανταγωνιστές της ρεύμα κάτω του κόστους και να υποχρεώνεται με Νόμο να μειώνει το μερίδιο της στην αγορά!!! Αυτά ΜΟΝΟ οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο «μάνατζερ» πρώην συνάδελφος-συνταξιούχος, μπορούσαν να τα καταφέρουν…
- Σταματά η διαδικασία πώλησης των Λιγνιτικών μονάδων και των Ορυχείων, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε διάθεση πώλησης των υδροηλεκτρικών.
- Καμία απόλυση και καμία μείωση μισθών.
- Εθελουσία έξοδο εργαζόμενων «τύπου ΟΤΕ» και όχι οι βαπτισμένες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ του κ. Παναγιωτάκη με το τυράκι των 15.000€ ... που ήταν δικαιωματική αποζημίωση.
Είμαστε αντίθετοι στην εξαγγελία της μερικής αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Εάν έχει αποφασισθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε αντίθετη άποψη με βάση την συνεδριακή μας θέση.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι το σχέδιο που πήγε να περάσει η προηγούμενη Διοίκηση Παναγιωτάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατάτμησης του ΔΕΔΔΗΕ σε πολλές Εταιρείες με εισηγητή τον Δ/νοντα κύριο Οχταποδά Στέφανο, είναι χειρότερο.
Ταυτόχρονα, υπήρχαν κενά στις δηλώσεις του κυρίου Υπουργού ως προς το μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Το να αιωρούνται πολλά σενάρια αφήνει εικόνα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους.
Να μην ξεχνάμε βέβαια, ότι ακολουθώντας το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα βρουν συμπαραστάτες την αξιωματική αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, που μέχρι και σήμερα λένε πολλοί απ’ αυτούς ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και είναι γνωστό ότι ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του, επικροτούν δημόσια την επιτυχία αποκρατικοποίησης και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ ως επιτυχημένο παράδειγμα.
Θεωρούμε επίσης, πως η αναλογία προσλήψεων 1 προς 5 που αποχωρούν είναι λανθασμένη, αφού θα αποψιλώσει την Επιχείρηση από προσωπικό και ειδικά σε κρίσιμα και εξειδικευμένα επαγγέλματα που δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα και φθηνά στην αγορά. Πρέπει άμεσα, μετά την στοχευμένη εθελουσία να πάμε σε στοχευμένες προσλήψεις.
Είμαστε πεπεισμένοι πως ο νέος Υπουργός, καθώς και η νέα διοίκηση που θα προκύψει οσονούπω μπορούν είτε μόνοι τους, είτε σε συνεννόηση με το συνδικάτο να βρουν αντίμετρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ακόμα και αυτή η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μετά τον διαχωρισμό των παγίων.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Όντως για να πάει μπροστά αυτή η επιχείρηση ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ πρέπει όλοι μας να υποστηρίζουμε το «κόμμα ΔΕΗ»!!! Δεν παραγνωρίζουμε τα λάθη ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Δεν θα πρέπει όμως να στρουθοκαμηλίζουμε και να ΞΕΧΝΑΜΕ τα δικά μας λάθη.
Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει το παρελθόν να γίνει οδηγός για το μέλλον. Θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε ωριμότητα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Να μην επιτρέψουμε ξανά να γίνει η ΔΕΗ Ιφιγένεια, για την ικανοποίηση κάποιων μικροκομματικών και συνδικαλιστικών ιδιοτελειών.
Ευτυχώς για όλους μας, κανείς μας δεν διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί ξανά ότι τον κορόιδεψαν. Έμειναν στην ιστορία οι «μπούκες», οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως γίνονταν προς εξυπηρέτηση του κόμματος.
Ήρθε στην κυβέρνηση το κόμμα τους και φορτωθήκαμε 100 χρόνια υποταγή και υποδούλωση στους δανειστές μας, αν και ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ!!!
Αργότερα, ήρθε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εμείς γίναμε μπροστάρηδες ενάντια στο σχέδιο διαμελισμού της ΔΕΗ (ΕΜΕΙΣ και η ΕΣΚ το καταψηφίσαμε), καθώς και στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Θεωρούσαμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν σωστό και το πολεμήσαμε ΣΘΕΝΑΡΑ, παρόλο που κυβερνούσε το κόμμα με το οποίο βρισκόμαστε ιδεολογικά πιο κοντά.
Το 2014 θυμήθηκαν κάποιοι το αριστερό τους παρελθόν και θέλησαν να σκίσουν τα μνημόνια μ’ ένα Νόμο κι ένα άρθρο. Αποτέλεσμα;
Μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πώληση των Ορυχείων, εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων, γιγάντωση εργολαβιών και αναθέσεων, αδιαφανής πρόσληψη εκατοντάδων αχρείαστων συμβούλων, ΝΟΜΕ, ΥΚΩ, σκανδαλώδης αδιαφανής διορισμός ΔΣ στις θυγατρικές Μεγαλόπολης και Μελίτης, «νέα» αξιολόγηση υποταγής των εργαζομένων στον Χότζα, τραγικά οικονομικά αποτελέσματα και μείωση κατά 90% της χρηματιστηριακής αξίας της Επιχείρησης.
Δυστυχώς, για τους «ξεχασιάρηδες» που προσέτρεξαν εναγωνίως να στείλουν προσωπική επιστολή στο νέο Υπουργό, για το τι είπε και τι δεν είπε όλ’ αυτά τα χρόνια, τα μοιραία λάθη τους τα πληρώνουμε όλοι. Ας ωριμάσουν πια… Αν ήθελαν να μάθουν την αλήθεια, θα έπρεπε να ξεφύγουν από την αυταρέσκεια και τον ομφαλοσκοπισμό τους και να διάβαζαν τις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ, καθώς και του αρμόδιου Τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ κ. Σκρέκα. Αν είχαν ακούσει και διαβάσει με την ευκολία που έγραψαν όσα έγραψαν, σήμερα δεν θα είχαν τόσες απορίες.
Αντ’ αυτού, προτίμησαν να συναγελάζονται και να καταστρώνουν σχέδια εξυπηρέτησης ημετέρων με τον ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ «ΗΡΟΣΤΡΑΤΕΙΟ ΟΛΕΤΗΡΑ» της ΔΕΗ απερχόμενο Διοικητή «σύντροφο Μανώλη».
Σήμερα, μερικές ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε ότι δεν ισχύουν τα σενάρια περί ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ των Υδροηλεκτρικών, ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, μείωσης μισθών, αύξησης τιμολογίων και όλων των άλλων που διέρρεαν, τους κάθισε στραβά το γεγονός πως το σχέδιο εξυγίανσης της κυβέρνησης βρίσκεται σε γενικές γραμμές προς την σωστή κατεύθυνση και πως οι περισσότερες παρεμβάσεις χτυπούν κατά πρόσωπο τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τη ΔΕΗ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλες αυτές οι στρεβλώσεις που ΟΛΟΙ μας κατά καιρούς έχουμε αναδείξει και οι οποίες έχουν καταστρέψει τη ΔΕΗ, γίνονταν για να εξυπηρετήσουν τους εγχώριους αεριτζήδες. Έρχεται σήμερα ένα σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις στρεβλώσεις, θα το παρακολουθήσουμε και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο αγώνας απέναντι στα συμφέροντα θα είναι δύσκολος. Έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν κάθε σχέδιο και να επιβάλλουν ένα πολύ χειρότερο. Πρέπει να επιδείξουμε ωριμότητα, γιατί χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε γινόμαστε πολλές φορές πιστόλια των συμφερόντων, επικαλούμενοι το παρελθόν!!! Τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις πριν 10 και 15 χρόνια. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας αναλογιστούμε τα λάθη που κάναμε ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.
Ας μην γίνει ΞΑΝΑ Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό. Ας σοβαρευτούμε εντέλει. Προέχει η βιωσιμότητα των Εταιρειών.
Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για στείρα μικροπολιτική αντιπαράθεση. Εμείς θέλουμε μια ομαλή μετάβαση στην Απελευθέρωση και την μεταλιγνιτική εποχή για το συμφέρον του καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη προς την ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρθούρος Ζερβός: Διάσωση της ΔΕΗ χωρίς πολιτικό κόστος δεν υπάρχει



Tο κρίσιμο ερώτημα στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, τονίζει στο Liberal.gr, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός.
Εξηγεί ότι μπροστά στις δεδομένες αντιδράσεις που θα εμφανιστούν κατά την εφαρμογή του σχεδίου, η επιτυχία του νέου μάνατζερ της ΔΕΗ, όπως και όλου του εγχειρήματος διάσωσης, θα κριθούν από την πολιτική στήριξη που θα έχουν, όταν για παράδειγμα θα έρθει η ώρα αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, γι’ αυτό και το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί και εξηγηθεί αναλυτικά σε στελέχη, εργαζομένους, συνδικάτα.
Σαν νούμερο ένα προτεραιότητα για να σταθεί η ΔΕΗ στα πόδια της, θεωρεί ότι πρέπει να είναι η εξαίρεση της από τις διαδικασίες του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί επιτέλους να προμηθεύεται εξοπλισμό, να προσλαμβάνει προσωπικό και να ασκεί μισθολογική πολιτική με όρους ιδιωτικών εταιρειών, όπως ακριβώς και εκείνες οι οποίες την ανταγωνίζονται.
Σχολιάζοντας το σχέδιο Χατζηδάκη δηλώνει ότι αυτό κινείται σαφώς στη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι αν η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ συνδυασθεί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ώστε να υπάρξει και στις δύο ο ίδιος στρατηγικός επενδυτής, τότε οι ωφέλειες και οι συνέργειες θα είναι πολλές και σημαντικές. Σημειώνει επίσης ότι η αύξηση στα τιμολόγια και η επιστροφή των ΥΚΩ πρέπει να γίνουν άμεσα, και ότι η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές της συμφωνίας για μείωση 50% του μεριδίου της είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της επιχείρησης.
– Το πρόσωπο που αναλαμβάνει τις τύχες της ΔΕΗ έχει παραστάσεις ενός πολυεθνικού ομίλου, γνωρίζει την εγχώρια πραγματικότητα από την παλαιότερη θητεία του στην ελληνική αγορά, και προέρχεται από τον χώρο των ΑΠΕ, όπως κι εσείς. Το στοίχημα είναι μεγάλο, θα τα καταφέρει;
Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Προέρχεται από έναν ενεργειακό όμιλο, ο οποίος ξεκίνησε ως η εθνική ηλεκτρική εταιρεία της Ιταλίας για να μετασχηματισθεί, μετά την απελευθέρωση της αγοράς στην γειτονική χώρα, σε έναν πολυεθνικό όμιλο με παρουσία σε πολλές χώρες και πρωτοπόρο στις ΑΠΕ. Ο ίδιος, όπως αναφέρατε, γνωρίζει τόσο την ελληνική ενεργειακή αγορά στην οποία εργάσθηκε για πολλά χρόνια, αλλά και διετέλεσε ΔΣ σε θυγατρική του ομίλου στην Ρουμανία. Πιστεύω ότι η εμπειρία του θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πολλαπλά εμπόδια που σίγουρα θα συναντήσει.
– Το ρωτώ καθώς το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσο ο ίδιος, θα έχει την αναγκαία πολιτική στήριξη όταν θα εμφανιστούν οι πρώτες δυσκολίες, κάτι που άλλωστε ισχύει και για τον εποπτεύοντα υπουργό Κ.Χατζηδάκη…
Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις και η επιτυχία του θα κριθεί από την απαραίτητη πολιτική στήριξη. Αυτή η στήριξη πρέπει να είναι πολύπλευρη. Πρέπει πρώτα απ’όλα να μπορεί να λειτουργήσει σε μία ανταγωνιστική αγορά με αντίστοιχους όρους. Η ΔΕΗ θα πρέπει άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση να βγει εκτός διαδικασιών δημοσίου.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια ανταγωνιστική αγορά με διαδικασίες δημοσίου λογιστικού, χωρίς να μπορεί να ασκήσει μισθολογική πολιτική στους εργαζόμενους της, χωρίς να μπορεί να προσλάβει εργαζόμενους εκεί που έχει απόλυτη ανάγκη κλπ Είναι επίσης σαφές ότι θα χρειασθεί πολιτική στήριξη σε ενέργειες που θα αφορούν την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί και από την πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της επιχείρησης
– Πιστεύετε ότι κατά την εφαρμογή του σχεδίου, αυτό θα συναντήσει αντιδράσεις, και αν ναι από που θα προέλθουν; (Από τη ΓΕΝΟΠ, από κόμματα, από εργαζόμενους δηλαδή από τον ίδιο τον οργανισμό της ΔΕΗ
Οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης θα συναντήσει αντιδράσεις. Είναι απαραίτητο να συζητηθεί και να εξηγηθεί στα στελέχη, στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα. Είμαι σίγουρος πως αν γίνει καθαρό πως το σχέδιο είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης οι αντιδράσεις εντός ΔΕΗ θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν πιθανά επί μέρους ζητήματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Δυτική Μακεδονία. Η μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας πρέπει να αντιμετωπισθεί με σχέδιο που θα συμμετέχουν οι Τοπικοί φορείς, η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση και θα δημιουργεί εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή., διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις των κομμάτων πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Το κρίσιμο ερώτημα θα είναι αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το καλό της επιχείρησης ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
– Κάντε μας ένα γενικό σχόλιο για το σχέδιο. Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ή θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο τολμηρό, και αν ναι, σε ποια σημεία; Έχετε εντοπίσει γκρίζες ζώνες, ζητήματα που χρήζουν διευκρινήσεων ή την ανάγκη για άλλη προσέγγιση;
Οι προτάσεις της Κυβέρνησης κινούνται σαφώς σε σωστή κατεύθυνση. Τα προβλεπόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αύξηση τιμολογίου ΔΕΗ και επιστροφή των ΥΚΩ) είναι απόλυτα αναγκαία και θα βγάλουν την ΔΕΗ από την άμεση δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρέπει όμως να γίνουν άμεσα γιατί τα οικονομικά της επιχείρησης δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση. Η επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς για α) την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, β) το κλείσιμο της υπόθεσης των λιγνιτών μετά την αποτυχία πώλησης των και γ) την αλλαγή του μεριδίου αγοράς 50% που επιβλήθηκε από το 3ο μνημόνιο, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την μεσοπρόθεσμη επιβίωση της επιχείρησης.
Η ιδιωτικοποίηση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί μια καλή ιδέα, αλλά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην υλοποίηση της. Η μεταφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ θα στερήσει περίπου 350 εκ. Ευρώ από την λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της ΔΕΗ. Το EBITDA της ΔΕΗ ήταν περίπου 250 εκ. το 2018 και αρνητικό το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η αφαίρεση του μεγάλου αυτού ποσού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επιχείρηση με τις τράπεζες, την αγορά, τους οίκους αξιολόγησης κλπ. Γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει η μεταφορά των παγίων να γίνει πριν από την κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα. Το καλύτερο για την ΔΕΗ θα ήταν ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ να συνδυασθεί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ουτως ώστε να υπάρξει ο ίδιος στατηγικός επενδυτής στην ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ. Το όφελος και οι συνέργειες είναι προφανείς, καθώς επίσης και η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής ηλεκτρικής εταιρείας ως στρατηγικού επενδυτή.
Το σχέδιο κινείται κυρίως στην ανάγκη στήριξης της ΔΕΗ, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο την θέση της στην αγορά ηλεκτρισμού, και την ανάγκη να μειωθεί το μερίδιό της που παραμένει στο 76%. Ακόμη και αν η Κομισιόν συμφωνήσει να καταργηθεί η κακή συμφωνία του 2015 για μείωση του μεριδίου της στο 50%, δεν πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο ; Αρκεί δηλαδή μόνο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, την οποία προφανώς θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της για να προσελκύσουν καταναλωτές, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της επιχείρησης και να ανοίξει η αγορά;
Η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη συμφωνία με τους θεσμούς μιλούσε για μερίδιο της ΔΕΗ 70%, το δε 30% θα έπρεπε να είναι αναλογικό από όλες τις κατηγορίες πελατών. Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 ήταν πρακτικά ανέφικτη και καταστροφική για την ΔΕΗ, λόγω των ΝΟΜΕ. Το 76% είναι παραπλανητικό, γιατί συμπεριλαμβάνει ένα μερίδιο περίπου 30% (υψηλή τάση, αγροτικό τιμολόγιο, ΚΟΤ) για το οποίο οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν ενδιαφέρονται λόγω των χαμηλών τιμολογίων. Άρα ο ανταγωνισμός αφορά το υπόλοιπο 70% και από αυτό η ΔΕΗ έχει χάσει περίπου το 25%.
Δεν χρειάζεται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ να αντικατασταθούν από καμία ισοδύναμη λύση. Η λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπήρξε εκ γενετής στρεβλή, όπως εξάλλου και η χονδρική αγορά. Πρέπει από εδώ και πέρα να αναπτυχθεί σε υγιή βάση. Πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί και στη χώρα μας το target model, το οποίο έχει καθυστερήσει απελπιστικά. Πρέπει επίσης να πάψουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στην διαμόρφωση των τιμολογίων. Πρέπει η ΔΕΗ (όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες) να λειτουργήσει σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό πλαίσιο και τα ποσοστά να τα καθορίσουν οι πελάτες-καταναλωτές και όχι οι ρυθμιστικές ή οι πολιτικές παρεμβάσεις στα τιμολόγια. Έχουμε πιά περάσει ως χώρα από αυτήν την φάση.
(του Γιώργου Φιντικάκη, liberal.gr)


Ν. Χατζηαργυρίου: Θετικό βήμα η μεταφορά παγίων και ο στρατηγικός επενδυτής στο ΔΕΔΔΗΕ


"Η αριστερή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ συμφωνεί κατά μέρους με τις εξαγγελίες Χατζηδάκη"

Ο Διαχειριστής των Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει την αποκλειστική ευθύνη ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας των Δικτύων Διανομής, τα πάγια των οποίων ανήκουν σήμερα στη ΔΕΗ. Ο ΔΕΔΔΗΕ παίζει επίσης πρωτεύοντα ρόλο στη λιανική αγορά ενέργειας, αφού είναι υπεύθυνος για τις συνδέσεις των καταναλωτών και παραγωγών διεσπαρμένων μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο, για τις αλλαγές προμηθευτών στο σύνολο των καταναλωτών, για την καταμέτρηση της κατανάλωσης, τις αποκοπές λόγω χρέους, τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) κ.λπ.

Επιπλέον, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της αγοράς και την ανάπτυξη και ασφάλεια λειτουργίας των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Ως εκ του ρόλου του, η λειτουργία του επηρεάζει όλους τους Έλληνες πολίτες και έχει εξαιρετική σημασία από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σκοπιάς. Οργανωτικά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά εκ του ιδρυτικού του νόμου πρέπει να έχει οργανωτική και λειτουργική ανεξαρτησία. Αυτό είναι
απαραίτητο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στον ρόλο του ως ανεξάρτητου και αμερόληπτου διαχειριστή της λιανικής αγοράς ενέργειας έναντι όλων των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής του εταιρείας.

Η αποστολή των δικτύων διανομής είναι η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στους πολίτες με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Όσον αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα, σε αντίθεση με τις δραστηριότητες της παραγωγής και της εμπορίας, δεν αποβλέπει στο κέρδος, αλλά στην αποδοτικότητα κόστους. Η έννοια του κόστους δεν αφορά μόνο τη λειτουργία, αλλά και τη συντήρηση και την ανάπτυξη των δικτύων μαζί με τις αναγκαίες σχετικές επενδύσεις. Αφού τα δίκτυα διανομής είναι φυσικά μονοπώλια και ο κύριος σκοπός τους είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και όχι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αποτελούν στρατηγικές υποδομές και θα πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μια δραστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της γενικότερης πορείας μετάβασης σε οικονομίες χαμηλού άνθρακα. Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, τα Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αποδοτικότητας. Έτσι και στη χώρα μας ο ΔΕΔΔΗΕ καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να οδηγήσει την επιτυχημένη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με χαμηλό κόστος και υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με όλους τους πολίτες της χώρας και προφανώς μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά την ενεργοποίηση και συμμετοχή τους στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειρισθεί στο άμεσο μέλλον διεσπαρμένες μονάδες αποθήκευσης και να υποστηρίξει την αγορά της ηλεκτροκίνησης. Η διαχείριση ενός τόσο πολύπλοκου συστήματος απαιτεί τη μετατροπή του δικτύου στο λεγόμενο «έξυπνο δίκτυο» που χαρακτηρίζεται από ευρεία χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και την εκμετάλλευση και διαχείριση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων που θα συλλέγονται μέσω έξυπνων μετρητών και πλήθους αισθητήρων εγκατεστημένων στο δίκτυο.

Από τη δημιουργία του και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του και βρισκόταν μέχρι τον Νοέμβριο 2018 σε μια πορεία μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη εταιρεία διανομής μέσω στοχευμένων τεχνολογικών και οργανωτικών αλλαγών.
Το στρατηγικό του σχέδιο (περιόδου 2016-2021) προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,25 δισ. ευρώ και έχει στον πυρήνα του 12+1 στρατηγικά έργα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των υποδομών και στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει σημαντικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των στόχων τους παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκαλούσε η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το δυσλειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας του και οι εξόχως προβληματικές σχέσεις του με τη μητρική εταιρεία.
Επιπλέον, πριν από έναν χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προβεί σε σχέδια διοικητικής αναδιοργάνωσης ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του, παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις του σε προσωπικό, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του με κατάργηση πολλών μικρών μονάδων, συγχώνευση κεντρικών υπηρεσιών, επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων, αλλαγή διαδικασιών, εισαγωγή συστημάτων ποιότητας κ.λπ.

Συμπερασματικά, οι σκοποί λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ, ως μιας μονοπωλιακής επιχείρησης που έχει ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, είναι ασύμβατοι με τους σκοπούς της ΔΕΗ, μιας επιχείρησης που είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό και έχει ως κύρια επιδίωξη τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Είναι ανορθολογικό π.χ. οι επενδύσεις στα δίκτυα να εξαρτώνται από τον γενικότερο σχεδιασμό της ΔΕΗ, η οποία έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες.
Το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία εκσυγχρονισμού του, έχει φτάσει στα όριά του και θα πρέπει να αλλάξει. Η μεταφορά των παγίων των δικτύων στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θα του επιτρέψει να εκπληρώσει πολύ πιο αποδοτικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, αφού θα μπορεί να προχωρήσει σε ανεξάρτητο δανεισμό, δεδομένης και της ελκυστικότητας των σχετικών επενδύσεων στην αγορά.
Η μεταφορά των παγίων δεν σημαίνει απαραίτητα και την απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς ενοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Έτσι, η πολύ καλύτερη αξιοποίηση των παγίων των δικτύων θα είναι προς όφελος των οικονομικών αποτελεσμάτων και όλου του Ομίλου της ΔΕΗ. Η είσοδος του κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό, εάν αποφασισθεί, μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την τεχνογνωσία του και να ενισχύσει την ανεξαρτησία του. Το προηγούμενο επιτυχημένο παράδειγμα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ αποτελεί ενδεχομένως ένα πρόσφορο μοντέλο, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να μελετηθεί και για την περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ. 


- Ο καθηγητής Ν. Χατζηαργυρίου είναι πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ
(Ναυτεμπορική
)