Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Κρυοπηγή Καρδίτσας ♥

Στους πρόποδες των Αγράφων, πάνω στο δρόμο(από Μουζάκι) που οδηγεί στη λίμνη Πλαστήρα η Κρυοπηγή(Ζερέτσι) αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Γνωστή για το κρυστάλλινο, δροσερό νερό της, τα τεράστια πλατάνια και για την φιλοξενία των κατοίκων της είναι μια καλή επιλογή για νατουραλιστές και μη.
Σε υψόμετρο 550 μέτρων συναντάμε την Κρυοπηγή (Ζερέτσι), ένα χωριό πνιγμένο μέσα στα δένδρα και τις πηγές. Οι κάτοικοι της, 278 άτομα, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Διοικητικά το χωριό υπάγεται στο Δήμο Μουζακίου.
Σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι το ύψωμα Τσούμα, που μαγεύει τους επισκέπτες με την έξοχη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο. Ο νερόμυλος Πάκκες, που χρονολογείται από ίο 1890, είναι ένα αξιόλογο κτίσμα. Οι δροσερές πηγές, Μεγάλη Βρύση και Συκιά, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης θα θαυμάσει την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι η Μονή των Αγ. Αναργύρων, που η ίδρυση της τοποθετείται γύρω στο 18ο αι. Στο μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων τιμάται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου η μνήμη των αγίων και μετά τη θεία Λειτουργία διοργανώνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με πλούσια εδέσματα, άφθονο κρασί και τσίπουρο.

ΚΡΥΟΠΗΓΗ: ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Το χωριό μας βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο τοπίο της υπαίθρου. Η ομορφιά της Ελληνικής επαρχίας είναι μοναδική. Ο φόβος, η ανασφάλεια και η λύπη είναι μερικά από τα φαινόμενα που δεν αντικρίζει κανείς στην Κρυοπηγή. Ακούς τα πουλάκια να κελαηδούν και απλά χαλαρώνεις και ηρεμείς. Το άγχος και η αγωνία που σε "τρώνε' στις μεγαλουπόλεις εκεί ξαφνικά φαίνονται άνγωστα.
Οι Κρυοπηγήτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. Σε υποδέχονται με αγάπη και κέφι.
Σήμερα, απέμειναν μόνο δύο καφενεία τα οποία λειτουργούν και ως φαγοτόπια. Το ένα κάνει delivery στα γειτονικά χωριά και είναι και παντοπωλείο.
Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία συναντάς τους Αγίους Αναργύρους, ένα εξωκκλήσι ιδανικό για γάμους και βαπτίσεις.
Ο Προφήτης Ηλίας - ως γνωστόν - βρίσκεται ψηλά, κοντά στον οικισμό της Παλιότυρνας. Κοιτάζοντας πίσω από το εξωκκλήσι βλέπεις μία μαγευτική θέα που σου κόβει την ανάσα. όλο το χωριό και ο κάμπος απλώνωνται στα πόδια σου!
Ο Άγιος Δημήτριος είναι το τεχνητό όριο Ανθοχωρίου - Κρυοπηγής. Η θέα αυτή τη φορά είναι πραγματικά τόσο "δυνατή" ώστε να σου κόψει την ανάσα! Άλλο ένα βήμα και...έπεσες! Από εκεί βλέπεις μέχρι και ο ποτάμι το οποίο κρύβεται από τα ψηλά πλατάνια.
Η Βρύση Συκιά είναι μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την κεντρική εκκλησία. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και παγωμένα. Η Συκιά είναι η συχνή στάση των πεζοπόρων στην πορεία τους για τους Άγιους Ανάργυρους. Καθιστός στο παγκάκι απέναντι από τη βρύση σκέφτεσαι τον παράδεισο και απλά εύχεσαι να μη φύγεις από αυτό το χωριό!
Η Βρύση Τρανή..... τα ίδια περίπου με τον Προφήτη Ηλία, αν και βρίσκεται χαμηλότερα οπότε η θέα είναι λιγότερη όμορφη.
Η Βρύση του Κωσταρά! Τη συναντάς στο δρόμο για το χωριό. Οι επισκέπτες της δεν είναι αρκετοί!
Περίπου 1 χλμ. μακριά από την πλατεία απέχει το δροσερό ποτάμι όπου πάνε οι μικροί ψαράδες! :)
Το γεφύρι του Μπαρδάνη είναι ξύλινο και έχει κάγκελα μόνο από τη μία μεριά! Τρομακτικό?
Καταρράκτες!!! Τους λατρεύω! Χτίστηκαν πολύ παλιά με σκληρή δουλειά και εργατικότητα. Τώρα, αν και δεν τους επισκέπτονται πολλοί παραμένουν αγαπημένο μέρος των παιδιών. Αν είσαι τολμηρός και σου αρέσουν τα κρύα νερά, ρίξε και καμιά βουτιά!Μην διαστάσεις!
Παλιότερα λειτουργούσε νερόμυλος δίπλα στο ποτάμι. Σήμερα, αυτό που απέμεινε από το νερόμυλο είναι το κτίσμα του και αρκετές σφήκες να τριγυρίζουν ζουζουνίζωντας. Επίσης, έχει αλλάξει και το χρώμα του κτιρίου αφού με το πέρασμα των χρόνων δεν το συντηρούσαν, καθώς και το φύτρωμα χόρτων το πρασίνισε λιγάκι.

Περισσότερα εδώ: http://kriopigikarditsas.blogspot.com/





Φωτογραφίες: ‎ http://kriopigikarditsas.blogspot.com/

Πηγές: