Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Δημήτριος στο ομώνυμο χωριουδάκι της Καρδίτσας του Δήμου Παλαμά ♥

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ο Άγιος Δημήτριος είναι πεδινό χωριό της Καρδίτσας σε υψόμετρο 130 μέτρα, το οποίο βρίσκεται προς τα βορειοανατολικά όρια του νομού με το νομό Τρικάλων. Είναι κτισμένο στις δυτικές όχθες του ποταμού Ενιπέα, ανάμεσα στα χωριά Βλοχός (ΒΔ.) και Πέτρινο (ΝΑ.). Απέχει 10 χλμ. Β.-ΒΑ. του Παλαμά και 32,5 χλμ. Β.-ΒΑ. της Καρδίτσας. Αναφέρεται επίσημα το 1883 στο ΦΕΚ 126Α-02/04/1883 να προσαρτάται στον τότε δήμο Φύλλου που ανήκε στο νομό Τρικκάλων. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Αγίου Δημητρίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Παλαμά του δήμου Παλαμά και σύμφωνα με την Απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 103 κατοίκους.

Η άποψη του χωριού μας,όπως φαίνεται απ´ την Εκκλησία.


Στην πάνω δεξιά μεριά της φωτογραφίας το υδραγωγείου του χωριού.Σήμερα το νερό είναι ακατάλληλο,ο Άγιος δέν μας στέρησε ποτέ το νερό του,συνεχίζει να μας ποτίζει από την πηγή του,όχι μόνο εμάς αλλά και όλες τις διψασμένες ψυχές που καταφεύγουνε σε αυτόν με μετάνοια,πίστη και αγάπη.


Ο γεροπλάτανος στην επάνω βρύση του Αγίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (εν συντομία).

Ο Άγιος Δημήτριος στο ομώνυμο χωριουδάκι της Καρδίτσας του Δήμου Παλαμά κτίστηκε ως ναός το 1858 με βάση όμως τα έγγραφα της πρώτης απογραφής επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1454 ( Arif Arikan) καταγράφεται ως Μονή Σταυροπηγιακή δηλαδή στα θεμέλια της έφερε Σταυρό με τις ευλογίες του Πατριάρχη σταλμένο από την Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό.

Ο Άγιος Δημήτριος ήταν κατά τη διάρκεια του βίου του Διοικητής της Θεσσαλίας και πάσης Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης Σταυροπηγιακής Μονής σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή από κάθε αστικό κέντρο της περιοχής και της μετέπειτα καταγραφής της από τα επίσημα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αν στην περιοχή αυτή ο Άγιος δεν είχε ζήσει και δεν είχε εργαστεί ως στρατιωτικός Διοικητής.
Σε αυτό συναινεί η μαρτυρία του γέρου ιερέα του χωριού μας όταν ζήτησε από τον Άγιο να του πει στο όνειρό του για πιο λόγο έγινε ο ναός εκεί και όχι στην άλλη πλευρά του βουνού.
Ο Άγιος του απάντησε ότι πως θα ήταν σχεδόν αδύνατο, να δημιουργήσει «στρατόπεδο» στην άλλη πλευρά όταν εκεί δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό.
Τα θαύματα του Άγιου στο χωριό μας καταγεγραμμένα και μη, γεμίζουν τις ζωές μας και τις καρδιές μας για την Παρουσία του κοντά μας και σε κάθε δυσκολία της ζωής μας απευθύνουμε το βλέμμα μας και τις προσευχές μας στη Χάρη Του.
Το τελευταίο από τα θαύματα του είναι η ανεύρεση των κλαπέντων εικόνων μας και συγκεκριμένα με τρόπο θαυματουργικό, ανευρέθησαν στις 29/5/2006 και επεστράφησαν στο ναό του.
Ο παπα – Νικόλας ήταν η εμβληματική μορφή του ιερέα του χωριού μας και τον οποίο θυμάμαι θυμάμαι καλά μια και βάφτισε και πάντρεψε τους μισούς συγχωριανού μας, ο οποίος βάφτισε τον αδελφό μου Γιώργο καθώς και τα ξαδέλφια μου και κρατάω τις αναμνήσεις των καλύτερων Πάσχα που γίνονταν μέσα στα μαγευτικά πρωινά της Άνοιξης στις 3 το ξημέρωμα της Κυριακής του Πάσχα. Παρά την κούραση συμμετείχαμε σε κείνη τη μυσταγωγία άλλωστε ο παππούς μου Γιώργος υπηρετούσε στην εκκλησία ως ψάλτης και συνήθιζε μέχρι το τέλος να κάθεται και να μεταλαμβάνει μαζί με μας.
Ο Παπά- Νικόλας είχε μια αδελφή την Χαρίκλεια η οποία από κάποια άγνωστη ασθένεια ξαφνικά έπεσε κατάκοιτη. Ο παπάς μας παραμονή της γιορτής του Αγίου οδήγησε την αδελφή του στην εκκλησία και αφού τέλεσε παράκληση και ολονυχτία κοιμήθηκαν εκεί.
Ο Άγιος εμφανίστηκε στον ταπεινό του λειτουργό και του αποκάλυψε πως η αδελφή του βασανίζεται γιατί ένας θείος του σκότωσε δίπλα στην εκκλησία κάποιον εν ονόματι Βελόνα του οποίου τον δολοφόνο κανείς μέχρι τότε δεν γνώριζε.
Ο Άγιος λοιπόν τον συμβούλευσε να πάει στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου 3 χλμ. Έξω από το χωριό. Πράγματι ο παππούλης μας πήρε την αδελφή και πήγαν στο μικρό εκείνο εκκλησάκι όπου τέλεσαν πάλι παράκληση και ολονύχτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξύπνησαν από ποδοβολητά αλόγων τα οποία γύρω από την εκκλησία συνεχίστηκαν για ώρες αφήνοντας τους άφωνους από το φόβο. Αφού έφεξε για τα καλά ο ιερέας άνοιξε την πόρτα της εκκλησίας και ετοιμάστηκε να φύγει με την αδελφή του. Τότε καθώς γύρισε πίσω να πάρει την αδελφή του διαπιστώνει γεμάτος ευτυχία ότι η Χαρίκλεια ήταν όρθια και περπατούσε και πάντα για αυτό το γεγονός δόξαζε τον Άγιο για την μεγαλοψυχία του και την μεσιτεία του προς τον Κύριο.


Υ.Γ.(Ευχαριστούμε την Σουλιώτη Ζωή,για τις πληροφορίες και  την αγάπη της).

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2006 - 2011
ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΩΝ & ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΠΑΝΤΩΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ.
ΗΤΑΝ 29 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2006 ΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗΚΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΙΝΟΙ ΟΡΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ.
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΘΥΜΙΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ.ΨΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΦΟΡΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 26η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ.
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2011ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Η ΛΕΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΕΣ ΕΝ ΤΗ ΚΩΜΗ ΤΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΛΑΒΟΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΣ.
ΤΙΜΟΥΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΝ ΥΜΝΟΥΜΕΝ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΑΘΟ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ.

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ,ΜΙΜΗΣΗ ΑΓΙΟΥ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΡΟΥΜΕΝ ΑΓΙΟΥΣ ΕΝ ΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΕΩΣ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2011
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή του Τυφλού έγινε η λιτάνευση των Ιερών εικόνων που είχαν κλαπεί στις 30 Γενάρη του 2006 και βρέθηκαν στις 29 Μάϊου του 2006.Έτσι κάθε τελευταία Κυριακή τού Μαϊου γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Οδηγητρίας και του Αγίου Δημητρίου σε όλο το χωριό μετά παρακλήσεων και ευχών.Στην επιστροφή στο Ναό τελείται αρτοκλασία.