Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΓΟΡΓΟΒΙΤΕΣ


Συνδημότες – Συνδημότισσες
Σήμερα το πρωί της Παρασκευής 10/01, ενημερώθηκα εκ μέρους του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή, για την έλευση κλιμακίου του υπουργείου στη Βιομηχανική περιοχή των Γοργοβιτών, καθώς στο σχεδιασμό τους είναι να δημιουργηθεί κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών. Η επίσκεψη έγινε στις 12:00 παρουσία και εκπροσώπου της ΕΤΒΑ στην οποία ανήκει η ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, για έλεγχο του χώρου. Με ενημέρωσαν πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους μετανάστες, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η εγκατάστασή τους σε δομές σε όλους τους Νομούς της χώρας. Για το Νομό Καρδίτσας, εξετάζεται η ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών. Παρά την έντονη αντίδρασή των κατοίκων της περιοχής μας, που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και συντάσσομαι μαζί τους, μάλλον η απόφαση του Υπουργείου φαίνεται να είναι ειλημμένη.
Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό κ. Τσιάρα, τους τρεις βουλευτές του Νομού Καρδίτσας κ.κ. Κωτσό, Σκόνδρα και Λάππα, τους πέντε Δημάρχους, κ.κ. Τσιάκο, Σκάρλο, Στάθη, Νάνο και Στεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ζυγογιάννη και προγραμματίστηκε σύσκεψη, πλην Βουλευτών στην παρούσα φάση, στα γραφεία της ΠΕΔ στις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου για να συζητηθούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Την Κυριακή το πρωί στην πλατεία των Γοργοβιτών θα γίνει γενική συνέλευση των κατοίκων της κοινότητας για ενημέρωση και συζήτηση και την Τρίτη το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το μείζον για την περιοχή μας ζήτημα και ο τρόπος κινητοποίησής μας.
Κατανοούμε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα, την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας που μέχρι σήμερα σήκωσαν σχεδόν όλο το βάρος, παράλληλα όμως και το ότι είναι αδύνατη η εγκατάσταση μιας Δομής μεταναστών, έστω και «κλειστής», στην περιοχή των Γοργοβιτών που είναι από τους πιο μικρούς οικισμούς στο Νομό, και επιπλέον σε χώρο «ανάπτυξης» που είναι η ΒΙ.ΠΕ.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο πρόβλημα, όχι μόνο της διαχείρισης των μεταναστών, αλλά και της εγκατάστασής τους με κανόνες αποδοχής εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Περιμένουμε σοβαρό σχεδιασμό για τις περιοχές της χώρας και το Νομό μας, πέραν του ποσοστού μεταναστών που θα εγκατασταθούν σε κάθε Νομό που ήδη ανακοινώθηκε, και δημιουργία Δομών σε περιοχές αποδεκτές από όλους. Γιατί οφείλεται να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην ελληνική κοινωνία, όπως και η ελπίδα για την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Χώροι ΒΙ.ΠΕ. ή ανάλογοι, όσο και αν «βολεύουν», σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε άλλον χαρακτήρα πέραν του αναπτυξιακού.
Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας για βιώσιμη λύση στο ζήτημα, μέσα από πολιτισμένο διάλογο και συνεργασία, αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου για τη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, καθόσον δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί.
Ο Δήμαρχος Παλαμά
Γιώργος Σακελλαρίου