Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ανακοίνωση για της διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την αμέριστη στήριξη κι αλληλεγγύη της στο λαό των ΗΠΑ που διαδηλώνει μαζικά τις τελευταίες μέρες ενάντια στην καταστολή, στη βία και στη βαρβαρότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας για τις εν ψυχρώ δολοφονίες διαδηλωτών, τις απειλές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ένταση της καταστολής με αξιοποίηση του στρατού, αλλά και για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, όπως εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις.

Η αντιδραστικοποίηση που καταγράφεται στην κοινωνία των ΗΠΑ δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο διάστημα της διακυβέρνησης Τραμπ. Φέρουν σοβαρές ευθύνες και είναι υπόλογες τόσο οι κυβερνήσεις Ομπάμα, όσο και όλες οι προηγούμενες, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αφού διαμόρφωσαν με τη στάση τους τις συνθήκες για να ενταθούν τα ρατσιστικά εγκλήματα, να ενταθεί η αστυνομική βία και καταστολή. Πίσω από τις δηλώσεις Τραμπ, που επιχειρούν να ταυτίσουν τις λαϊκές διαδηλώσεις με τρομοκρατικές ενέργειες, αναδεικνύεται πως στόχος τους είναι οι λαοί και η πάλη τους.

Γίνεται φανερό πως το πολυδιαφημισμένο “αμερικάνικο όνειρο”, που στην ουσία αποτελεί όνειρο μόνο για τους οικονομικούς ομίλους, ενώ για το λαό είναι εφιάλτης, συντρίβεται στις μυλόπετρες του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά από τη μια την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, τη φτώχεια, τις ανισότητες, το ρατσισμό κι από την άλλη τους πολέμους, τις επεμβάσεις, την καταστολή. Η δολοφονία του George Floyd έρχεται να προστεθεί στους χιλιάδες θανάτους και δολοφονίες όχι μόνο από τη ρατσιστική βία, αλλά κι από την φτώχεια, την πείνα, τα εργατικά ατυχήματα, όλα αυτά στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Καλούμε το λαό της Καρδίτσας να βγάλει συμπεράσματα από την υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Από τη μια δεν παύουν στιγμή να επιχαίρουν για το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν τον Τραμπ ως “διαβολικά καλό”, ακολουθώντας κατά γράμμα τα βήματά του στην ένταση της καταστολής χτυπώντας λαϊκές διαδηλώσεις (όπως συνέβη και με τις διαδηλώσεις στο άγαλμα του Τρούμαν στην Αθήνα), κάνοντας ασκήσεις καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως στο ευρωατλαντικό στρατηγείο στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς. Από την άλλη για όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ είτε τηρούν προκλητική σιγή ιχθύος, αβαντάροντας το ρατσισμό, τη βία και την καταστολή, είτε μοιράζουν κούφια, γενικόλογα λόγια συμπάθειας στον αμερικανικό λαό, όπως η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ, που όμως η ίδια η πραγματικότητα κι ο στενός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ τα διαψεύδει πανηγυρικά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας ενώνει τη φωνή της με τους χιλιάδες διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Οι κινητοποιήσεις αυτές, στην “πρωτεύουσα” του καπιταλισμού, δείχνουν πως οι λαοί δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Αναδεικνύει πως οι λαοί είμαστε παντοδύναμοι και μέσα από την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε να “ανασάνουμε”, να ξεμπερδέψουμε μια και καλή από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του ρατσισμού, της καταστολής, των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων. Έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις!

Αλληλεγγύη στο λαό των ΗΠΑ! Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα!

Καρδίτσα, 3 Ιούνη 2020