Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ❤ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ


Του Δομήνικου Βερίλλη

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΑΝΩΝ.

Στην Καρδίτσα δεν χρηματοδοτούν έργα και υποδομές σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιπλημμυρικά έργα και αυτό αποδεικνύεται συνεχώς σε όλους τους τομείς και αυτό αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στις τελευταίες μέρες. Αυτό υποστηρίζω συνεχώς και ζητάω για χρόνια από αυτούς που έχει επιλέξει ο λαός του νομού σε όλες τις θέσεις να διεκδικήσουν και να πετύχουν κάτι καλύτερο για την Καρδίτσα. Καλά είναι τα κόμματα και τα καλά λόγια και η προπαγάνδα αλλά ότι γίνεται σήμερα είναι αποτέλεσμα και της αδιαφορίας μας. Σήμερα λοιπόν πέραν από την απαίτηση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων και τις ουσιαστικές αποζημιώσεις, που πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν, απαραίτητο είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές. Όχι μόνον λόγια και μικρές χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Καρδίτσα δεν δημιουργήθηκε σαν <<Ο φτωχός συγγενής της Θεσσαλίας>> αλλά έμεινε τελευταία στις υποδομές καθώς και σε όλους τους δείκτες κοινωνικής και οικονομικής προόδου από την αδράνεια των τοπικών υπευθύνων και την αδιαφορία του λαού να απαιτεί και να επιβραβεύει όσους αγωνίζονται για τον τόπο μας.
Διαβάστε παρακάτω το αίτημά μου, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την κατασκευή του φράγματος και του Ταμιευτήρα Νερού Μουζακίου. Δημοσιεύθηκε πριν δύο μήνες και είχε μικρή ανταπόκριση και ελάχιστα like . Σήμερα όμως; Μήπως είναι επίκαιρο;

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Με αυτό το φράγμα στον ποταμό Πάμισο, λίγο πρίν το Μουζάκι, κατά τον Χειμώνα, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο θα συγκεντρώνεται το νερό- σε έναν ταμιευτήρα νερού που θα δημιουργηθεί – για να χρησιμοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το έργο θα είναι χρήσιμο για ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο για την άρδευση, την αντιπλημμυρική προστασία, την ύδρευση και τον εμπλουτισμό υπογείων υδάτων. Μάλιστα δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά του νερού μιας και είναι στο υψηλότερο σημείο του κάμπου και επί πλέον εκεί θα συγκεντρώνεται το νερό από την πιθανή, μελλοντική, εκτροπή του Αχελώου. Αν βέβαια πραγματοποιηθεί στο μέλλον . Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι είναι ο πλέον χρήσιμος και αναγκαίος ταμιευτήρας που πρέπει να δημιουργηθεί στη Θεσσαλία και δεν έχει κανένα νομικό εμπόδιο η υλοποίησή του. Το είχαμε ξεκινήσει το έργο. Έγιναν οι πρώτες εργασίες και η σήραγγα εκτροπής αλλά ξαφνικά σταμάτησαν όλα. Σήμερα δεν δίνεται καμία εξήγηση. Ούτε από τη λαλίστατη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ούτε από τοπικούς παράγοντες δίνονται κάποιες εξηγήσεις.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΛΑΡΙΣΑ-ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ίσως, κατά την άποψή μου, αυτό οφείλεται είτε στο ότι θέλουν << να ρίξουν τις χρηματοδοτήσεις>> σε άλλα έργα σε Τρίκαλα, Λάρισα, Μαγνησία μιας και την Καρδίτσα τη θεωρούν πλέον κάτι χειρότερο από <<το φτωχό συγγενή>>, είτε σε άγνοια ή αδιαφορία των τοπικών της Καρδίτσας να επαναφέρουν το ζήτημα με αποτελεσματικό τρόπο. Το παράδοξο, δε, είναι σε αυτή την περίπτωση ότι τα νερά από τον Ταμιευτήρα, πέραν της περιοχής μας, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και από τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Διαβάζουμε την τελευταία δεκαετία για προγραμματισμό και διάθεση πολλών εκατομμυρίων για ταμιευτήρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την πολιτεία γενικότερα, στους άλλους θεσσαλικούς νομούς αλλά στο έργο του Φράγματος και του ταμιευτήρα Μουζακίου όχι μόνον έχουν σταματήσει οι εργασίες εδώ και χρόνια αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο υλοποίησής του. Υπάρχει βέβαια εύλογη κοινή ανησυχία όλων των Θεσσαλών για τα έργα του Αχελώου που για δεκαετίες ολόκληρες τα έχουν υποσχεθεί αρκετοί χωρίς την ολοκλήρωσή τους.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ;

Συγχρόνως όμως οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, τα πολιτικά πρόσωπα, οι φορείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Κοινή η προσπάθεια για τον Αχελώο αλλά προγραμμάτισαν και προγραμματίζουν νέους , αναγκαίους, ταμιευτήρες για τον τόπο τους. Ορισμένοι μάλιστα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή είναι στη φάση υλοποίησης και <<παίρνουν σειρά προτεραιότητας>> μιας και κάθε φορά οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι απεριόριστες .
Τι λένε, επομένως, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Καρδίτσας; Τι σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας; Ποιοι ταμιευτήρες νερού έχουν προτεραιότητα;
Αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα και οι τοπικοί παράγοντες δεν πρέπει να ζητήσουν από την Κυβέρνηση και την Πολιτεία γενικότερα να ξαναρχίσουν την κατασκευή ενός αναγκαίου έργου που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια; Ενώ, την ίδια ώρα, χρηματοδοτούνται άλλοι μικρότερης σημασίας ταμιευτήρες νερού, με τοπικιστικά ίσως κριτήρια.