της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Ξεκινά τις επόμενες μέρες η διαδικασία χορήγησης των ατομικών τεστ ανίχνευσης κοροναϊού. Ανακοινώσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τα self test έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής. Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών – περίπου, ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.
Self test: Δήλωση του θετικού αποτελέσματος και επανέλεγχος σε δομή Υγείας
Το θετικό αποτέλεσμα από τα self test θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και ειδική τροποποίηση στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να “κλειδώνει” όταν ολοκληρώνεται η παραλαβή των 4 τεστ τον μήνα από τον πολίτη.
Στόχος είναι, όταν θα φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία -ενδεχομένως έως τις 12 Απριλίου- να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα. Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας.
Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
Προσοχή
Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα.
Αν έχει βρεθεί θετικό τεστ σημαίνει ότι έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει κοροναϊό (εκτός αν υπάρχει λάθος στο self test - ψευδώς θετικό).
Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν έναν θετικό τον αφήνουμε και κυκλοφορεί οπότε και μεταδίδει τον κοροναϊό;
Και τον βάζουμε να επισκεφτεί δομή υγείας - νοσοκομείο για να αυξηθεί η μετάδοση και σε άτομα που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία πχ υποκείμενα νοσήματα;
Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ότι ΔΕΝ θα πρέπει να επισκεφθεί οποιοδήποτε άλλο σημείο δειγματοληψίας rapid test για επανάληψη του τεστ, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
Απεναντίας ο προσβληθείς από τον ιό οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτοαπομόνωσης και να αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ να καθοδηγήσει τον άνθρωπο και να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συγγενών και φίλων του μέχρι να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα με δεύτερη εξέταση.
Αλλωστε αυτός ήταν ένα από τους λόγους που τελικά το πείραμα στην Σλοβακία απέτυχε και βρέθηκε να έχει κάνει από την μια 13 εκατ. τεστ και σήμερα να έχει τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως
Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/04/mia-epikindini-paralipsi-gia-ta-thetika-self-test-pou-mporei-na-odigisei-se-ekrixi-krousmaton.html#ixzz6qoRrJGTs