Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Νέο Φάληρο από τους Καρδιτσιώτες η μνήμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη 💗


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Νέο Φάληρο από τους Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανούς η μνήμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την δέουσα επισημότητα, παρουσία των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών Αρχών αλλά και μεγάλου πλήθους Καρδιτσιωτών, τιμήθηκε η μνήμη του Στρατάρχη της Ρούμελης και Αρχιστράτηγου της Ελλάδας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, του Καρδιτσιώτη Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών «Ο Καραϊσκάκης», υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, οργάνωσαν την καθιερωμένη ετήσια και επετειακή, λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εκδήλωση τιμής, την περασμένη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς, που φέρει το όνομά του (Γήπεδο Καραϊσκάκη) και στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Εθνικός Ήρωας.

Πλήθος Καρδιτσιωτών από όλα τα σημεία της Αττικής, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώθηκαν γύρω από το μνημείο, όπου είχε παραταχθεί τιμητικό απόσπασμα στρατιωτών με τους αξιωματικούς τους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Φρούραρχος του Πειραιά, Συνταγματάρχης Πέτρος Περιμένης. Τσολιάδες με την Ελληνική σημαία και γυναίκες με τις τοπικές ενδυμασίες της Καρδίτσας πλαισίωναν το μνημείο, δίνοντας ένα πανηγυρικό και συνάμα τιμητικό τόνο στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και Φαλήρου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων, πλαισιωμένος από ιερείς, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.κ. Σεραφείμ.

Εν συνεχεία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδιοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων, κ. Κων/νος Κουσαής, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρεθέντες, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής σε ετήσια βάση για όλους τους Καρδιτσιώτες και ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτής.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδιοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», κ. Θωμάς Ζούμπος, ο οποίος δήλωσε περήφανος για την Μαυρομματιανή καταγωγή του Γεωργίου Καραϊσκάκη και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της ηγετικής του μορφής και της συμβολής του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα μέσα από την εκδήλωση αυτή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος παρέστη με τον γιό του και εξήρε την στρατιωτική ευφυϊα και την μαχητικότητα του Ήρωα Καραϊσκάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως φωτεινό παράδειγμα, συγχαίροντας παράλληλα τους συνδιοργανωτές Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους αυτή ανάδειξης του Εθνικού Ήρωα.

Τους χαιρετισμούς ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε ότι συνιστά ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Πειραιά να θέσει υπό την αιγίδα του την εν λόγω σημαντική εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ανδρεία και στον σπάνιο ηρωϊσμό που επέδειξε ο Καραϊσκάκης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κων/νος Τσιάρας, ο οποίος, με την μεστή και ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία του, αναφέρθηκε στη γέννηση του Γ. Καραϊσκάκη στη σπηλιά δίπλα στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, στη ζωή και το έργο, στους αγώνες και στη θυσία του αλλά και στις υποθήκες που άφησε για τη συνέχιση του αγώνα κατά των Οθωμανών και ακόμα για την κατάρα της φυλής μας, τη διχόνοια, που παρ’ ολίγο να στοιχίσει την κατάπνιξη της Επανάστασης {Η πλήρης ομιλία του κ. Τσιάρα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας (www.karditsiwtes.gr) στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα}.

Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τους συλλόγους, εν συνεχεία, σε κλίμα συγκίνησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την εντυπωσιακή 30μελή Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Καρδίτσας από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», που ξεσήκωσε και σκόρπισε ενθουσιασμό στους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι διοργανωτές Σύλλογοι δεξιώθηκαν όλους όσοι παρευρέθησαν με αναψυκτικά, καφέ κλπ στον εξωτερικό χώρο παρακείμενου στο μνημείο θεάτρου.

Παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα στο Καρδιτσιώτικο πλήθος ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας, Κων. Τσιάρας, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Καρδίτσας, Ασ. Σκόνδρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, Ι. Μελάς, ο εκπρόσωπος του κόμματος «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, Θ. Δρίτσας, ο εκπρόσωπος του κόμματος «ΚΙΝ.ΑΛ.», Γραμματέας Ν.Ο. Πειραιά, Μιχ. Ψαρούδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Μ.Ε.Ρ.Α. 25», μέλος της Κ.Ε. Αλ. Κλημόπουλος, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά και πρ. Υπουργός, Τρ. Αλεξιάδης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Καρδίτσας Γ. Κωτσού, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Φρούραρχος Πειραιά Συνταγματάρχης Π. Περιμένης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Ι. Μώραλης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, Ανδ. Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δημ. Καρύδης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Γερ.-Αλ. Τουμαζάτου, ο Πρόεδρος της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Χαρ. Λιακόσταυρος, η Δημ. Σύμβουλος Μουζακίου & Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας, Ολ. Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», Χρ. Ρωμανάς, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας της Ένωσης Μεσενικολιτών Αθήνας Χρ. Καρβούνης & Γ. Λοτσός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλίας, Αθ. Κωφός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κουμπουριανιτών Αττικής, Παν. Νταβαρίνος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λουτριωτών Καρδίτσας, Αν. Μπαλαμπάνη, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, Απ. Φιλίππου, ο Αντιπρόεδρος & ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας, Σωτ. Παπανικολάου και Παν. Μπέκος, ο Ταμίας του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Καλλιθέας, Ηλ. Γούλας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Απανταχού Ρεντινιωτών, Γ. Σουλτανιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας, Απ. Ζαφειρόπουλος, το μέλος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών, Κ. Μοσχοπούλου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής, Βασ. Βασιλάρας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», Θ. Τσόντος, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παλουκίων Σαλαμίνας «Ο Καραϊσκάκης», Μ. Παπαθανασίου, η Ταμίας και τα Μέλη της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», Αγγ. Ξιφαρά, Π. Λαγάνη και Αλ. Δούκα-Σαλπέα κ.α.

Ιδιαίτερη όμως και συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση των δύο απογόνων τετρασέγγονων του τιμώμενου Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ελένης και Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκτός των συνδιοργανωτών Συλλόγων των Απανταχού Καρδιτσιωτών και Μαυρομματιανών, η Ελληνική Κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία», το κόμμα «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», το κόμμα «Μ.Ε.Ρ.Α. 25», το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος Πειραιά, ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, οι απόγονοι του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών «Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων», ο Σύνδεσμος Νέου Φαλήρου, η Αδελφότητα Κρητών «Η Ομόνοια», ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Παλουκίων Σαλαμίνας και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».

Έγγραφους χαιρετισμούς στην εκδήλωση (επειδή κωλύονταν να παρευρεθούν) απέστειλαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κων. Σκρέκας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, ο Βουλευτής Καρδίτσας, Γ. Κωτσός, ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς, η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Χ. Καφαντάρη, ο πρ. Υπουργός, Στ. Παπαθεμελής, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παν. Νάνος, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Καρδίτσας και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Λ. Τσιούκης.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας, την παρουσίαση έκανε η Ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, κ. Δέσποινα Γερακίτου, ενώ κατάθεση εκ μέρους του Συλλόγου μας πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Βασιλική Τσιαπώκη.

Σημειώνεται δε, ότι καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας εξάπλωσης του covid-19.

Τέλος, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες για την ουσιαστική συμβολή τους στην πετυχημένη αυτή εκδήλωση α) στον συνδιοργανωτή Σύλλογο Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», β) στον συντοπίτη ομιλητή, Υπουργό Δικαιοσύνης & Βουλευτή Καρδίτσας, κ. Κων/νο Τσιάρα, γ) στον Δήμο Πειραιά που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, δ) στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά και Φαλήρου, ε) στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στ) στην Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά για την άψογη της παρουσία της, ζ) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα» και τον Πρόεδρο του κ. Χρήστο Ρωμανά, για την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών της ιδιαίτερης πατρίδας μας η) στα μέλη του Συλλόγου μας, κ.κ. Έφη Λιγούτσικου και Μαίρη Τσιμητρά για την φωτογράφηση της εκδήλωσης θ) το «ΚΑΝΑΛΙ ΈΝΑ» του Πειραιά για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης ( https://www.youtube.com/watch?v=0OGjJWDga3s ), ι) στην εταιρεία «L KIN GROUP A.E.» και στο μέλος του Συλλόγου μας, κ. Νικόλαο Λιόλιο για την επικοινωνία της εκδήλωσης, ια)_σε όλους τους φορείς και σωματεία της ιδιαίτερης πατρίδας μας για την πολυπληθή παρουσία τους και την κατάθεση στεφάνων και ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας και τους Καρδιτσιώτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες δίνουν πλέον ραντεβού την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.00’ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα τελεστεί με την δέουσα επισημότητα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των επιφανών Καρδιτσιωτών, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Το Μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο


Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγ. Μαρίνα» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από την Καρδίτσα προς τιμή του Ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη


Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος κ. Νήφων χοροστατεί στην επιμνημόσυνη δέηση


Μερική άποψη του Καρδιτσιώτικου πλήθους


Μερική άποψη του Καρδιτσιώτικου πλήθους


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης & Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κων/νος Τσιάρας κατά την ομιλία του για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου Ήρωα


Μερική άποψη των επισήμων


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων, κ. Κων/νος Κουσαής κατά τον χαιρετισμό-καλωσόρισμά του


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», κ. Θωμάς Ζούμπος κατά τον χαιρετισμό-καλωσόρισμά του


Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης χαιρετίζει την εκδήλωση


Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης χαιρετίζει την εκδήλωση


Προσέλευση επισήμων


Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγ. Μαρίνα» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από την Καρδίτσα προς τιμή του Ήρωα Καραϊσκάκη


Ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, κ. Ανδρέας Στεργίου με τους απογόνους του τιμώμενου Ήρωα, Ελένη και Γεώργιο Καραϊσκάκη


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κων/νος Τσιάρας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης


Μερική άποψη του Καρδιτσιώτικου ακροατηρίου


Κατάθεση στεφάνου από την εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Καρδίτσας κ. Ασ. Σκόνδρα


Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, κ. Ιωάννης Μελάς καταθέτει στεφάνι


Ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων και πρ. Υπουργός, κ. Θεόδωρος Δρίτσας καταθέτει στεφάνι


Ο εκπρόσωπος του Μ.Ε.Ρ.Α. 25, μέλος της Κ.Ε., κ. Αλέξανδρος Κλημόπουλος καταθέτει στεφάνι


Οι απόγονοι τετρασέγγονοι του Γεωργίου Καραϊσκάκη καταθέτουν στεφάνι


Η Κοσμήτορας του Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», κ. Αναστασία Κουτρομάνου καταθέτει στεφάνι


Ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας κ. Ανδρέας Στεργίου καταθέτει στεφάνι


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μουζακιωτών Αθήνας, κ. Ολυμπία Διαμαντοπούλου καταθέτει στεφάνι


O Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, κ. Απόστολος Φιλίππου καταθέτει στεφάνι


Ο Φρούραρχος Πειραια, Συνταγματάρχης κ. Πέτρος Περιμένης χαιρετά στρατιωτικά τον Ήρωα


Η 30μελής Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά


Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών, κ.κ. Έ. Λιγούτσικου, Αν. Κουτρομάνου και Ηλ. Αντωνοπούλου με την Βουλευτή Καρδίτσας, κ. Ασ. Σκόνδρα


Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγ. Μαρίνα»


Υποδοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης στον χώρο της εκδήλωσης


Υποδοχή επισήμων στον χώρο της εκδήλωσης



ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ