Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Επίσκεψη Παπαγιαννίδη στον Παλαμά

 


Για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Παλαμά είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς επισκέφθηκε τον Δήμο, κατά την παραμονή του στο νομό μας.

Το κυβερνητικό στέλεχος που συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, υποδέχθηκαν ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, στους Γοργοβίτες και μετά το καλωσόρισμα ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για θέματα των αγροτών και του Δήμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Ο κ. Σακελλαρίου παρουσίασε τον προγραμματισμό του Δήμου και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους προς όφελος των παραγωγών, ενώ επικεντρώθηκε και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου δικτύου άρδευσης. Έργο που θεωρείτε απαραίτητη προϋπόθεση και για να είναι ομαλή η πορεία των καλλιεργειών και για εξοικονόμηση πόρων ενέργειας. Παράλληλα ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας ώστε αυτό να καταστεί δυνατόν.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε σημεία που κατά καιρούς έχουν δώσει προβλήματα, όπως στη γέφυρα του Καλέντζη κοντά στην Τοπική Κοινότητα Κοσκινά, αλλά και αναπτυξιακές δομές όπως ο σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον Παλαμά. Ειδικά για τον σταθμό Γεωργικής Έρευνας, ο δήμαρχος Παλαμά ενημέρωσε τον κ. Παπαγιαννίδη, αφενός για την παραχώρηση της έκτασης, 340 στρεμμάτων, από το ΥΠΑΑΤ στον Δήμο και την πρόταση αξιοποίησής του και αφετέρου για την μη παραχώρηση των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αυτού. Με τον κ. Σακελλαρίου να επισημαίνει πως χωρίς αυτό το βήμα δεν υφίσταται, ουσιαστικά, δυνατότητα αξιοποίησης.

Τέλος να αναφέρουμε πως στο τέλος της συνάντησης παραδόθηκε από την δημοτική αρχή Παλαμά και ειδικότερα τον δήμαρχο, ενημερωτικό υπόμνημα στον κ. Παπαγιαννίδη που αναφέρει τα εξής;

Κύριε Γενικέ

Θα σας κάνω μία σύντομη ενημέρωση για τον δήμο μας, τα προβλήματά του που είναι κυρίως άρδευσης του αγροκτήματος, τις ενέργειες που κάνουμε για να ανακουφίσουμε αυτά τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις μας για μια μονιμότερη λύση.

Ο δήμος Παλαμά είναι ένας καθαρά αγροτικός δήμος. Η συνολική του έκταση είναι 382.000 στρέμματα και από αυτά περίπου 250.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όλη αυτή η έκταση αρδεύεται από ένα απαρχαιωμένο ανοικτό δίκτυο που ξεκινά κυρίως από την λίμνη Πλαστήρα αλλά και από την λίμνη Σμοκόβου.

Τα προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τεράστια μιας και οι απώλειες ύδατος ξεπερνούν το 60%, η δε κατανάλωση ρεύματος για αντλιοστάσια και γεωτρήσεις ξεπερνά τις 10.000.000 kwh!! Η προσπάθεια του δήμου Παλαμά όλα αυτά τα χρόνια έχει επικεντρωθεί στα προβλήματα της άρδευσης, γιατί όπως σας προανέφερα ο πληθυσμός του δήμου είναι ως επί το πλείστων αγροτικός..

Οι παρεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο για να φθάσει το νερό στα καταληκτικά σημεία μαζί με την κατανάλωση ρεύματος αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ. Ο δήμος μας για να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση και να ανακουφίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δημότες του ετοιμάζει ενεργειακή κοινότητα που θα αποτελείται από τον ίδιο και τα νομικά του πρόσωπα και στόχος της θα είναι η παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει όλες τις ανάγκες της άρδευσης, του κοινόχρηστου φωτισμού, του φωτισμού των δημοτικών κτιρίων αλλά και περίπου 150 ευάλωτων νοικοκυριών.

Αναμένουμε εξαγγελίες για πριμοδότηση τέτοιων ενεργειών από πλευράς πολιτείας μιας και ο στόχος είναι ξεκάθαρα η εξοικονόμηση ενέργειας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κάποιος κρατικός σχεδιασμός χρηματοδότησης κλειστών κυκλωμάτων, τοποθέτηση inverter στις γεωτρήσεις, έργων εγγείων βελτιώσεων γενικότερα.

Σαν δήμος καταθέσαμε πρόταση στο ΥΠΑΑΤ στη δράση 4.3.1 και έχει εγκριθεί επιχορήγηση 2.200.000 ευρώ, για κλειστά κυκλώματα και εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων σε περιοχές που υπάρχουν δημοτικά κτήματα, αλλά για την έκταση του Δήμου μας αυτή η παρέμβαση είναι ελάχιστη και θα λύσει πολύ μικρό μέρος του προβλήματος. Θεωρώ ότι θα πρέπει να σχεδιάσετε άμεσα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα απευθύνεται σε δήμους για εκσυγχρονισμό των αρδευτικών τους δικτύων. Ο δήμος μας για να είναι έτοιμος σε περίπτωση που βγει στον αέρα ανάλογη πρόσκληση έχει απευθυνθεί σε μελετητικό γραφείο και ετοιμάζει μελέτη εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου αρμοδιότητας του. Με μία αρχική εκτίμηση το κόστος των παρεμβάσεων θα πλησιάζει τα 15.000.000 ευρώ αλλά και πάλι δεν θα δοθεί λύσει σε όλη την έκταση του δήμου. Θα γίνει όμως η αρχή και η εξοικονόμηση σε νερό και ενέργεια θα είναι πολύ σημαντική.

Παράλληλα η σκέψη μας είναι στην παλιά κοίτη του Ενιπέα να δημιουργήσουμε δύο μεταλλικά φράγματα, για να συγκρατούμε νερό που θα χρησιμοποιείται προς το τέλος της αρδευτικής περιόδου. Η παλιά κοίτη, αφού καθαριστεί, θα αποθηκεύει νερό κατά τους χειμερινούς μήνες με φυσική ροή και θα αρδεύει μία πολύ μεγάλη έκταση τους καλοκαιρινούς. Μία άλλη σκέψη είναι η δημιουργία μιας λιμνοδεξαμενής, περίπου 600 στρεμμάτων στην κοινότητα Αστρίτσας θα ανακουφίσει μία πολύ μεγάλη περιοχή, που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Όλα αυτά όμως, όπως είναι κατανοητό δεν υλοποιούνται χωρίς την κρατική αρωγή. Για καλύτερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτω και κάποιους χάρτες με τα σημεία παρεμβάσεων.

Τέλος ένα έργο πνοής για τον δήμο Παλαμά αλλά και τον δήμο Φαρσάλων είναι το αρδευτικό δίκτυο «Υπέρειας-Ορφανών». Είναι μία μελέτη που έγινε επί εποχής του αείμνηστου Δημήτρη Σιούφα και προβλέπει την δημιουργία λιμνοδεξαμενών και κλειστών κυκλωμάτων, που όταν θα ολοκληρωθεί θα αρδεύει με χαμηλό κόστος περίπου 30.000 στρέμματα. Είναι μια παρέμβαση που θα πλησιάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει εξαγγελθεί η κατασκευή της.