Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Πάνω από 10.000 νέοι στο φετινό European Youth Event στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 


Στις 9-10 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε για πέμπτη φορά το European Youth Event – ΕΥΕ2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και είκοσι δύο νέοι από όλη την Ελλάδα είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν για ακόμη μία φορά μέσω της αποστολής του ελληνικού οργανισμού νεολαίας EUphoria Youth Lab με επιδότηση που εξασφάλισε από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επρόκειτο για μία μοναδική εμπειρία στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 10.000 νέους από την όλη την Ευρώπη και όχι μόνο να κατακλύζουν και φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα στους χώρους του ευρωπαϊκού οργάνου αλλά και να βιώσουν από κοντά μια ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφερόταν για τους ίδιους. Είκοσι δύο άτομα από την ηπειρωτική και νησιωτική περιφέρεια της Ελλάδας βίωσαν από κοντά το σπουδαίο αυτό γεγονός καθώς ο οργανισμός νεολαίας EUphoria Youth Lab, που εδρεύει στην Αθήνα και απευθύνεται σε νέους ανεξαρτήτου υποβάθρου, συμμετείχε και την φετινή χρονιά στο Event.

Κύριες θεματικές που απασχόλησαν τους νέους

Κύριες θεματικές αυτή την χρονιά ήταν οι ευρωεκλογές του 2024, η βιωσιμότητα και το πράσινο μέλλον της Ευρώπης, η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα καθώς και οι δημοκρατικές αξίες. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε workshops, panels, παρουσιάσεις, διαδραστικές δραστηριότητες ενώ μπορούσαν να συζητήσουν με ακτιβιστές, ειδικούς αλλά και να συνομιλήσουν με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα τους απασχολούσε. Οι νέοι, έντονα προβληματισμένοι για το μέλλον της Ευρώπης, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δραστηριότητες της αρεσκείας τους, συνομίλησαν με νέους και ειδήμονες από το εξωτερικό και άδραξαν την ευκαιρία που είχαν να ακουστεί η φωνή τους στην καρδιά των ευρωπαϊκών διαδικασιών.

Γίνε Ευρωβουλευτής για μία ημέρα μέσω Virtual Reality (VR)

Ένα από τα top activity που ξεχώρισαν οι συμμετέχοντες ήταν σίγουρα το «Be an MEP: Virtual reality experience» όπου μέσω προσομοίωσης VR μπορούσαν έμπρακτα να δουν πως είναι η δουλειά ενός Ευρωβουλευτή και τους χώρους εργασίας του. 

Επίσης, τα panels που διεξήχθησαν στο ημικύκλιο της ολομέλειας, στο μέρος δηλαδή που οι Ευρωβουλευτές συνεδριάζουν, κέντρισαν κατά πολύ το ενδιαφέρον των νέων!

Βεβαίως, η διοργάνωση είχε μεριμνήσει και για την διασκέδαση των συμμετεχόντων αφού μετά την λήξη των ολοήμερων δραστηριοτήτων υπήρχαν στο EYE Village υπαίθριες συναυλίες και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.



Highlight των δραστηριοτήτων

Από τις παρεχόμενες δραστηριότητες ξεχώρισε το Ideas Hub, ένας χώρος όπου οι νέοι μπορούσαν να μοιραστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να δικτυωθούν με άλλους συμμετέχοντες ακόμα και να συζητήσουν με έναν από τους ειδικούς σε μια ατομική συνεδρία ώστε να ενισχύσουν την ιδέα τους.

Ταυτόχρονα στο EYE Village μπορούσε κανείς να βρει περίπτερα από διαφορετικά ιδρύματα, οργανώσεις και όργανα (π.χ. Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ENTR) και οργανώσεις νεολαίας (JEF, ESN, TEJO, EUCA και YFJ).

Στο κτίριο Churchill του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο δινόταν η ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς το stand του “Bιώσιμου Κοινοβουλίου” και να δει πρακτικά πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα της βιωσιμότητας από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό όργανο.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ύπαρξη μιας “Ζωντανής Βιβλιοθήκης” όπου τα βιβλία ήταν άνθρωποι και η ανάγνωση ήταν μια συζήτηση για να μάθουν από πρώτο χέρι εμπειρίες ατόμων που έχουν υποστεί διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό

Οι προτάσεις των νέων γνωστοποιούνται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την λήξη του Event

Μετά το Event, θα συγκεντρωθούν στην Έκθεση Ιδεών για τη Νεολαία οι ανησυχίες και οι προσδοκίες που εξέφρασαν οι νέοι με στόχο να διανεμηθούν σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην online πλατφόρμα Together.eu οι νέοι ενθαρρύνονται να έχουν ενεργή δράση στα πολιτικά δρώμενα ώστε να ενισχυθεί η παρουσία τους στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το EYE αγωνίζεται να προωθήσει την ισότητα, τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα με έντονο το αίσθημα της δέσμευσης για προσβασιμότητα για όλους και αυτά προσπαθεί να διαδώσει ακόμα και μετά το τέλος της εκδήλωσης. 

Φέτος είναι και το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων το οποίο εκτός του ότι αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της δια βίου μάθησης, θέτει επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους πολλαπλούς τρόπους απόκτησης δεξιοτήτων. 

Εμπειρία των συμμετεχόντων

Τα μέλη της αποστολής του EUphoria Youth Lab, που για κάποιους αποτελούσε την πρώτη εμπειρία στο εξωτερικό, ενθουσιάστηκαν με την εκδήλωση και χαρακτήρισαν την συμμετοχή τους ως μία αξέχαστη εμπειρία.

Ο οργανισμός EUphoria Youth Lab ευχαριστεί για ακόμα μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιδότηση που δέχθηκε καθώς έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση και να νιώσουν ότι η άποψη τους ως ευρωπαίοι πολίτες μετράει. 


Για περισσότερες πληροφορίες www.euphoriayouthlab.eu