Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Έφυγε για πάντα ο Παντελής Σαμπαλιώτης

Έφυγε για πάντα ο Παντελής Σαμπαλιώτης
Μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό

Την τελευταία του πνοή άφησε σε Νοσοκομείο του Βερολίνου όπου νοσηλευόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο γνωστός ζωγράφος Παντελής Σαμπαλιώτης. Η απώλεια είναι μεγάλη διότι ο Παντελής, εκτός από σπουδαίος άνθρωπος, ήταν αναγνωρισμένος εικαστικός καλλιτέχνης, με σημαντικό έργο κυρίως στο εξωτερικό. Το 1997 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βερολίνο όπου...
διέπρεπε τιμώντας την Τέχνη και την Ελλάδα. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Δημοτική Πινακοθήκη του Νιούκλεν του Βερολίνου και συνεργάτης – μουσειοπαιδαγωγός στο  πρόγραμμα του Οργανισμού  „Jugend im Museum“ (Νεολαία στο Μουσείο), στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου.
Γεννήθηκε το 1955 στην Αγιοπηγή Καρδίτσας, σπούδασε βυζαντινή ζωγραφική καθώς και ζωγραφική μεγάλων διαστάσεων, στην Αθήνα. Από το 1973 εργάζονταν ως ελεύθερος καλλιτέχνης. Μεταξύ των ετών 1978 και 1988 ταξίδεψε στην Ευρώπη και έμεινε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην Ελβετία, την Γαλλία, την Ισπανία και στην Σουηδία. Από το 1988 και μέχρι το έτος 1997 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στην Υδρα. Στο ενεργητικό του είχε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έργα του ευρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες Συλλογές, σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιαπωνία, αλλά και στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας.
Αγαπητός σε όλους ο Παντελής, δεν απουσίασε ποτέ από τον γενέθλιο τόπο και εργάστηκε αθόρυβα για την πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας, με σημαντικές εικαστικές πρωτοβουλίες και πρωτοποριακές ιδέες.  Μεταξύ των άλλων ήταν και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης  (ΕΣΠΑ ΜΚΟ), με σημαντική προσφορά.


Το ΔΣ της ΕΣΠΑ σε έκτακτη συνεδρίαση εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
    « Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΑ, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου (σε Νοσοκομείο του Βερολίνου) του μέλους της και Εικαστικού Συμβούλου Παντελή Σαμπαλιώτη, συμπολίτη μας Καλλιτέχνη με διεθνή αναγνώριση και φήμη, συνήλθε εκτάκτως στην Καρδίτσα την 30η Οκτωβρίου 2011 και αποφάσισε ομόφωνα :
           1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια της Εταιρείας στη σύζυγο, στα παιδιά και στους λοιπούς συγγενείς του αείμνηστου μέλους και φίλου μας.
          2. Να παραστεί και να μιλήσει μέλος της ΕΣΠΑ για τη ζωή και το έργο του Παντελή Σαμπαλιώτη σε ειδική εκδήλωση τιμής, που θα οργανώσει την 20η Νοεμβρίου 2011 στο Βερολίνο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Neukoln.
         3. Να οργανώσει πνευματικό-καλλιτεχνικό μνημόσυνο προσεχώς στην Καρδίτσα.
         4. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο.
          Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                                        Ο πρόεδρος                                                    
Παναγιώτης Νάνος

http://neoikairoi.com/