Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Μονόδρομος η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Φύλλου…


«Η μελέτη είναι έτοιμη και θα κατατεθεί για χρηματοδότηση», τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά


«Το πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική κοινότητα Φύλλου σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού, είναι γνωστό εδώ και 10 χρόνια και έχει να κάνει με την παλαιότητα του εσωτερικού δικτύου, που χρήζει άμεσης αντικατάστασης», τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν δεχόμαστε ότι αδρανήσαμε ως δημοτική Αρχή», είπε ο κ. Πατσιαλής. «Η όποια καθυστέρηση διάνοιξης της νέας γεώτρησης αλλά και της σύνταξης μελέτης για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Φύλλου, οφείλεται στη γάγγραινα της γραφειοκρατίας. Τώρα όμως που η μελέτη είναι ώριμη, θα κατατεθεί σύντομα σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης, Περιφέρεια, υπουργείο, κ.λπ, προκειμένου να εγκριθεί κονδύλι για την κατασκευή του έργου».

Στη συνέντευξη Τύπου, το λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Γιώργος Πέτρου, η διευθύντρια της ΔΕΥΑΠ κ. Ευαγγελία Καραμαλίγκα, ο πρόεδρος της τ.κ. Φύλλου κ. Βαγγέλης Πάσχος, ενώ παρευρίσκετο και ο δημοτικός σύμβουλος (κάτοικος Φύλλου) κ. Επαμεινώνδας Γιώτας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ

«Ερχόμαστε σήμερα να θεραπεύσουμε παλαιότερες παθογόνες καταστάσεις, προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν αλλά δεν έγινε τίποτα», είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Πέτρου, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος έχει απευθυνθεί παντού, αλλά δεν τρέχει κανένα πρόγραμμα σχετικό με την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Υποστήριξε ότι η μόνη άμεση λύση, η οποία και ακολουθείται από τη ΔΕΥΑΠ, είναι η σωστή χλωρίωση και ο καλός καθαρισμός όλων των τερματικών. Έκανε δε έκκληση στους κατοίκους να βοηθήσουν στον καθαρισμό των τερματικών με τη συχνή ροή τους. Υποστήριξε επίσης ότι το νέο δίκτυο που θα γίνει πρέπει να είναι με κλειστό κύκλωμα για να μην δημιουργεί ιζήματα και να καθαρίζεται καλύτερα. Μιλώντας για τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων νερού, έδειξε ότι το νερό είναι καθόλα υγιεινό και αναφέρθηκε σε ειδικό επιστήμονα ο οποίος υποστήριξε ότι το νερό από το οποίο υδρεύεται το Φύλλο «είναι από τα πιο καλά που υπάρχουν».

Η διευθύντρια της ΔΕΥΑΠ
Η διευθύντρια της ΔΕΥΑΠ κ. Καραμαλίγκα, επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΠ πήγε στον πρώην δήμο Φύλλου μόλις πριν ένα χρόνο, με την επέκταση της εταιρίας σε ολόκληρο τον νέο καλλικρατικό δήμο Παλαμά. Πριν, δεν ήταν αρμόδια για τις κοινότητες πέραν της δημοτικής ενότητας Παλαμά. Παρουσίασε τον τρόπο δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε (δείγμα νερού από διάσπαρτα σπίτια και από το υδραγωγείο) καθώς και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στα εργαστήρια της ΔΕΥΑ Καρδίτσας, πριν 2 ημέρες (4 Ιούνη 2013), από τα οποία συμπεραίνεται ότι «το νερό είναι κατάλληλο προς πόση» και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την υγεία των πολιτών.

Στο ερώτημα πώς η ίδια υπηρεσία (εργαστήρια ΔΕΥΑ Καρδίτσας) βγάζει το νερό κατάλληλο στα δείγματα της ΔΕΥΑΠ και ακατάλληλο στα δείγματα της Ομάδας κατοίκων του Φύλλου, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι πιθανόν τα δείγματα των κατοίκων να ήταν από τους τερματικούς σταθμούς του δικτύου, όπου συσσωρεύονται ακατάλληλα για πόση υλικά και χημικά στοιχεία.
Το δίκτυο στην κοινότητα Φύλλου έχει πολλούς τερματικούς σταθμούς (υπολογίζονται στους 25 περίπου), πολλοί από τους οποίους είναι μέχρι στιγμής άγνωστοι στην ΔΕΥΑΠ. Ο δήμαρχος και η ΔΕΥΑΠ, κάνει έκκληση στους κατοίκους και ζητά τη συνεργασία τους για να καταγραφούν όλα αυτά τα καταληκτικά σημεία του δικτύου, για να γίνουν εργασίες καθαρισμού.

Είναι γνωστό ότι το Φύλλο υδρεύεται από αρδευτική γεώτρηση. Σχετικά με τη γεώτρηση που θα ανοιχτεί στην περιοχή Ορφανών για την ύδρευση του Φύλλου, ειπώθηκε ότι έχει βγει άδεια, τα χρήματα υπάρχουν (40.000 για την γεώτρηση και 20.000 για τον αγωγό) αλλά καθυστερεί η έγκριση του αιτήματος για να προχωρήσει η διάνοιξη. Μόλις βρεθεί κατάλληλο νερό, είναι θέμα χρόνου η κατασκευή του αγωγού προς το Φύλλο. Από κει και πέρα, το πρόβλημα και πάλι θα εστιαστεί στην παλαιότητα – ακαταλληλότητα του εσωτερικού δικτύου, η αντικατάσταση του οποίου αποτελεί μονόδρομο…


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΛΑΜΑ κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΠΑΤΣΙΑΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ Τ.Κ. ΦΥΛΛΟΥ

Γνωρίζω πολύ καλά το τόσο σοβαρό αλλά και μακρόχρονο πρόβλημα του πόσιμου νερού στην Τ.Κ. Φύλλου. Φίλοι δημότες της Τ.Κ. Φύλλου είστε γνώστες του προβλήματος το οποίο κληρονομήσαμε. Βέβαια δε μου αρέσει να δικαιολογούμαι ούτε να επιρρίπτω ευθύνες σε άλλους που όταν υπήρχαν ευκαιρίες και οι οικονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα που είναι «Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης».
Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου Παλαμά το πρόβλημα το διαπιστώσαμε και αρχίσαμε έναν συνεχή αγώνα για τη διάνοιξη μιας νέας υδρευτικής γεώτρησης στην Τ.Κ. Φύλλου. Παράλληλα με την γεώτρηση προβήκαμε στην σύνταξη μιας ολοκληρωμένης και επικυρωμένης μελέτης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Τη μελέτη αυτή θα την καταθέσουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας καθώς και στα αρμόδια υπουργεία που έχουν δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έργα αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Παλαμά ουδέποτε αδράνησαν και αδιαφόρησαν για το υπάρχον πρόβλημα το οποίο θεωρούν και το κατατάσσουν ως έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας.
Πιστεύω ότι η Περιφέρεια έχει την οικονομική δυνατότητα να δώσει λύση στο πρόβλημα, διότι τώρα έχουμε την μελέτη ώριμη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή οπουδήποτε υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση. Ο Δήμος Παλαμά έχει στον προϋπολογισμό του 40.000 € για διάνοιξη γεώτρησης και 20.000 € για τον αγωγό σύνδεσης της γεώτρησης από την Τ.Κ. Ορφανών -θέση στην οποία θα ανοιχθεί η νέα γεώτρηση- στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Φύλλου.
Για χαμένη ευκαιρία που μίλησαν κάποιοι, σας γνωρίζω ότι χάθηκε εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε αναφέρουμε και στο ιστορικό του όλου προβλήματος και όχι από τη σημερινή Δημοτική αρχή. Η αρμοδιότητα του Δήμου Παλαμά και της ΔΕΥΑΠ είναι να συντηρεί το δίκτυο και όχι να προβαίνει σε έργα υλοποίησης χιλιάδων ευρώ, αυτά είναι της Αντιπεριφέρειας, της Περιφέρειας και των συναρμόδιων Υπουργείων, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι.
Από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση στην έκδοση άδειας για την διάνοιξη της γεώτρησης και στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση του δικτύου που οφείλεται στην γάγγραινα της γραφειοκρατίας η οποία όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται. Μαζί με τους κατοίκους της Τ.Κ. Φύλλου ελπίζουμε να δώσουμε λύση στο διαχρονικό πρόβλημα άμεσα και να σταματήσουν κάποιοι να μιλάνε για το έργο του Σμοκόβου, διότι ο Δήμος Παλαμά συνέβαλε τόσο πολύ όσο κάποιοι δεν γνωρίζουν. Ας εμπεδώσουν όμως κάποιοι που μιλάνε πολύ, ότι και το έργο του Σμοκόβου κι αν ολοκληρωθεί, αν το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης δεν αντικατασταθεί με σύγχρονο καινούργιο δίκτυο δεν λύνεται το πρόβλημα.
Είμαστε δίπλα στους δημότες της Τ.Κ. Φύλλου και όχι μόνο, ότι υποσχεθήκαμε θα το υλοποιήσουμε .

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΤΣΙΑΛΗΣ