Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

ΉΘΗ & ΕΘΙΜΑ:ΡΙΤΖΕΛΙΑ ή ΡΕΤΣΕΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΗ


Η κολοκύθα μεθά με μούστο!

Φτιάξατε τη μπατζίνα με το ξύσμα κολοκύθας; Μην πετάτε τη φλούδα, κάντε την επιδόρπιο!


Τα υλικά

1 κιλό κολοκύθα
1 κιλό μούστο
λίγο γλυκάνισο ή αμπαρρόριζα (προαιρετικά)
μισό ποτήρι ασβέστη


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι στην μέση. Σε ένα μπολ με νερό διαλύουμε την ασβέστη και προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας. Αφήνουμε την κολοκύθα μέσα στον ασβέστη για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα κομμάτια από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κομμάτια με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια κολοκύθας, τον μούστο τόσο όσο να σκεπάσει τα κομμάτια και την αμπαρόριζα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις κρυώσει γλυκό γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.

Προτιμήστε μούστο από μαύρο σταφύλι για μία πιο δεμένη γεύση, ή μούστο κέρινης ποικιλίας. Μπορείτε να σερβίρετε με κρέμα κάστανο ή γιαούρτι!


ΠΟΡΤΗ 23-10-1014
Επιμέλεια συλλογής στοιχείων
Μήλιος Θωμάς



Διαβάστε περισσότερα: http://www.portinews.gr/