Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

♥ Καρδίτσα ~ «Αμάραντες γεύσεις»: Ένα παραδοσιακό παντοπωλείο που επενδύει σε τοπικά ποιοτικά προϊόντα

Άρωμα Καρδίτσας στα ράφια του Αντώνη

Από το 2008, όταν ο Αντώνης Παπαδάκος από τον Αμάραντο Καρδίτσας επέστρεψε στη γενέτειρα μετά από πολλά χρόνια απουσίας και εργασίας στην Αθήνα, παρακολουθούσε με προσοχή τα πράγματα του τόπου του και είχε βάλει στόχο να ανοίξει ένα παντοπωλείο με προϊόντα Καρδίτσας και φυσικά άρωμα ελληνικής γης.
Και ήρθε η ώρα, πριν από ένα μήνα, το παντοπωλείο με την εύγλωττη ταμπέλα «Αμάραντες γεύσεις» να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό της Καρδίτσας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη Δημοτική Αγορά. Και γέμισε τα ράφια του και τα ψυγεία του με προϊόντα από 33 τοπικές επιχειρήσεις και αρκετές άλλες από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή δεν παρατηρείται στην Καρδίτσα ή η ποιότητά τους τα κάνει να ξεχωρίζουν σε όλη τη χώρα.  

Στόχος του Αντώνη Παπαδάκου είναι να συγκεντρώσει όλα τα τοπικά προϊόντα παλιών και νέων παραγωγών και να τα γνωρίσει σε κατοίκους και επισκέπτες της Καρδίτσας, photo: Ηλίας Προβόπουλος
Στόχος του Αντώνη Παπαδάκου είναι να συγκεντρώσει όλα τα τοπικά προϊόντα παλιών και νέων παραγωγών και να τα γνωρίσει σε κατοίκους και επισκέπτες της Καρδίτσας, photo: Ηλίας Προβόπουλος

Ή φιλοσοφία του Αντώνη συμπυκνώνεται στη φράση: «το ράφι του Καρδιτσιώτη παραγωγού» και ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου με τους παραγωγούς και βιοτέχνες της περιοχής, οι οποίοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα αλλά για τεχνικούς λόγους ή εξαιτίας της απασχόλησής τους με την παραγωγή, αδυνατούν να έχουν μια δυναμική παρουσία στην αγορά τόσο στην τοπική, όσο και στην ευρύτερη. Έτσι ο Αντώνης έρχεται και τους παραχωρεί το πολυπόθητο ράφι του παντοπωλείου του, στο οποίο θα τους γνωρίσουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, ενώ παράλληλα τους δίνει και τη δυνατότητα να έρχονται στις «Αμάραντες Γεύσεις» και να συζητάνε με τους καταναλωτές, ώστε να έτσι να προβάλλουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους.
Τα προϊόντα της Καρδίτσας, αλλά και των γειτονικών της νομών, είναι κατ’ εξοχήν γεωργικά και κτηνοτροφικά και είναι αρκετές οι τοπικές επιχειρήσεις που προχωρούν στην μεταποίησή τους, πράγμα που παράγει περισσότερο πλούτο και φυσικά δίνει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Στο παντοπωλείο, λοιπόν, δεν φτάνουν μόνο προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό της Καρδίτσας αλλά και πολλά άλλα με σήματα τοπικών και θεσσαλικών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά που κυριαρχείται από μεγάλα ονόματα.
Εδώ η παραγωγή τυριού, φέτας και κασερίου με γάλα από ζώα που βόσκουν στα βουνά των Αγράφων είναι εξαιρετική, υπάρχουν επίσης πολύ ωραία αλλαντικά από ντόπια κρέατα, διακεκριμένα κρασιά, τσίπουρα, αποστάγματα αλλά και μια τοπική μπύρα, η «Στίλβη». Η περιοχή παράγει επίσης καλής ποιότητας όσπρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς χώρο στο τραπέζι της οικογένειας, ενώ παρατηρείται και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αυτά, ενώ από τα βουνά και τα δάση της προέρχεται και το πολύ ωραίο μέλι καθώς και πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων από τα οποία ευωδιάζει το παντοπωλείο.  

Η Καρδίτσα παράγει εκλεκτά όσπρια, τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, στην περιοχή παρατηρείται αύξηση των καλλιεργειών, photo: Ηλίας Προβόπουλος
Η Καρδίτσα παράγει εκλεκτά όσπρια, τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, στην περιοχή παρατηρείται αύξηση των καλλιεργειών, photo: Ηλίας Προβόπουλος

Ποιοτικά και ξεχωριστά είναι επίσης τα προϊόντα που φέρνει ο Αντώνης Παπαδάκος από άλλα μέρη, όλα από διακεκριμένες επιχειρήσεις, οικογενειακές κυρίως καθώς και συνεταιριστικές. Έτσι διαθέτει ελιές και λάδι από την Καλαμάτα, ζυμαρικά από την Ηλεία, γραβιέρα από την Ίο, μανιταροσκευάσματα από τα Γρεβενά και πολλά άλλα με τα οποία σιγά σιγά εμπλουτίζει τα ράφια του και τα ψυγεία του.
Στους στόχους του Αντώνη είναι να γίνει το παντοπωλείο και χώρος όπου κατά καιρούς, και ανάλογα με την περίοδο, θα οργανώνονται θεματικές ημέρες γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η οργάνωση της μεταφοράς των προϊόντων στον πελάτη, φυσικά, με ποδήλατο. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά βεβαίως είναι η αγάπη του για τον τόπο του και φυσικά τα Άγραφα και τη λίμνη Πλαστήρα για την προβολή των οποίων έχει σχεδιάσει και θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ορισμένες δράσεις.
Οι «Αμάραντες Γεύσεις», βρίσκονται στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας, στο κέντρο της πόλης, και στο τηλέφωνο 24410-20991.