Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πόζαρε ρε... σε τραβάνε

Δεν είναι μυστικό ότι οι… υπη­ρεσίες – ανά τους αιώνες – θα ήθελαν να παρακολουθούν ακόμη και εκεί που ο βασιλιάς πηγαί­νει μόνος του.
Σήμερα, η τεχνολογία προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αρ­κεί οι εξουσίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.....
Για τέτοιες δουλειές, μάλιστα, λεφτά υπάρχουν, καθώς η… πρόληψη και η καταστολή μετατρέπονται σε επι­χειρηματική δραστηριότητα, η οποία εκτός από κολοσσιαία κέρδη εξασφα­λίζει και τη διαιώνιση του συστήματος εξουσίας.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουμε εξοικειωθεί με τη βιομηχανοποιημένη παρακολούθησή μας. Κάμερες παντού και εμείς απλώς ποζάρουμε. Σε δημό­σια κτίρια και αεροδρόμια σαρωτές σώματος. Δεν κυκλοφορεί κινητό που να μην είναι εξοπλισμένο με κάμερα τουλάχιστον των 5 megapixels. Σε κάθε lap-top και pc απαραίτητο αξεσουάρ η web camera. Τελικά ό,τι δεν καταγρά­φεται θεωρείται ως μη γενόμενο.
Το ενδιαφέρον είναι η προθυμία με την οποία δεχόμαστε την επιτήρηση, τον έλεγχο, την επόπτευση και φυσι­κά την αυτοεπιτήρηση στην οποία όλοι μας υποβαλλόμαστε με το να ανεβά­ζουμε κάθε προσωπική μας στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έλεγχος παντού
Όσο εμείς τα τελευταία χρόνια οικει­οθελώς μαθαίναμε να καταγράφουμε τη ζωή μας, εξασφαλίζοντας μια ψευ­δαίσθηση κατάκτησης της αιωνιότητας, και δεχόμασταν κάθε έλεγχο και επέμ­βαση στην ιδιωτική μας ζωή στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατικής απει­λής, τα 10 χρόνια πολεμικών επιχειρή­σεων στη Μέση Ανατολή επέτρεψαν στην πολεμική βιομηχανία να αναπτύ­ξει υπερσύγχρονα μέσα κατόπτευσης και επιτήρησης. Γίναμε, μ’ αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι οι πελάτες των φόβων μας, οι οποίοι επιμελώς, συστηματικά και επιστημονικά καλλιεργούνται και πολλαπλασιάζονται. Κάπως έτσι, μαζί με τους φόβους μας, μεγαλώνει και η αγορά, για ακόμη περισσότερα προϊό­ντα «πρόληψης… και καταστολής».
Τα «αόρατα», μη επανδρωμένα αε­ροσκάφη – κάτι σαν υπερσύγχρονα τη­λεκατευθυνόμενα ρομπότ –, με τους πανίσχυρους αισθητήρες και τις κάμε­ρες ακριβείας, αφού χρησίμευσαν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα στα βουνά του Αφγανιστάν, τώ­ρα έχουν γίνει αντικείμενα του πόθου για τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, και όχι μόνο…
Η Kelley B. Vlahos, σε εκτενές ρεπορ­τάζ της, στο antiwar.com, αποκαλύπτει στοιχεία που, αν μη τι άλλο, σοκάρουν σχετικά με τον παροξυσμό των αστυνο­μικών αρχών στις ΗΠΑ να χρησιμοποι­ούν υπερσύγχρονα μέσα κατόπτευσης στις επιχειρήσεις αστυνόμευσης.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ήδη οι πολι­τείες Τέξας και Κολοράντο χρησιμοποι­ούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότη­τες για να προστατεύουν (ή μήπως για να παρακολουθούν αδιακρίτως;) τους πολίτες τους. Τα μοντέλα Draga+nflyer και T-Hawk drones είναι μη επανδρω­μένα ελικόπτερα. Μοιάζουν με παιχνί­δια, αλλά είναι πανάκριβα προϊόντα της πολεμικής βιομηχανίας. Δοκιμάστηκαν στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και σήμερα προσφέρονται στην ευρύτερη αγορά αστυνόμευσης και καταστολής. Προς το παρόν στις ΗΠΑ, μετά στη Βρετανία (ήδη έχει πα­ραλάβει τέτοια συστήματα) και σιγά - σιγά στον υπόλοιπο κόσμο. Άλλωστε, όπως είπαμε, πρόκειται για βιομηχανία η οποία στηρίζεται στον φόβο. Όσο με­γαλύτερος είναι ο φόβος τόσο πολλα­πλασιάζεται ο κύκλος των δραστηριο­τήτων της…

Οι... κανόνες
Στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι το πρώτο πεδίο δοκιμών τέτοιου είδους προϊό­ντων, η FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας) μέχρι πρόσφατα εφάρμο­ζε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι απαι­τούν ειδική άδεια από τις υπηρεσίες για τη χρήση μη επανδρωμένων αερο­σκαφών επόπτευσης σε επιχειρήσεις. Οι ανάγκες της αγοράς, ωστόσο, αλ­λάζουν τους κανόνες. Άλλωστε, ας μην το ξεχνάμε, οι κανόνες ορίζονται όχι από τις ανάγκες των κοινωνιών, αλλά από τις απαιτήσεις των αγορών… Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post» στις 23 Ιανουαρίου, η FAA σκοπεύει να χαλαρώσει στο προ­σεχές διάστημα τους περιορισμούς, επιτρέποντας στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας να πραγματοποιούν πε­ριπολίες με μη επανδρωμένα αεροσκά­φη μέχρι τα 400 πόδια ύψος, αρκετά ψηλά δηλαδή ώστε να είναι αόρατα.
Ο στόχος των αστυνομικών αρχών εί­ναι τα συστήματα αυτά να υποκαταστή­σουν τις νυχτερινές περιπολίες της γει­τονιάς και τη χρήση ελικοπτέρων.
Το κεντρικό ζήτημα που ανακύπτει είναι η ολοένα αυξανόμενη καταπά­τηση της ιδιωτικότητας, στο όνομα της καταπολέμησης του εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της προστασίας του συ­νόλου.
«Η αστυνομία στις ΗΠΑ έχει ήδη ξε­περάσει τα όρια της επιτήρησης με την υπάρχουσα τεχνολογία. Τοποθετεί κρυ­φά GPS σε Ι.Χ., σκανάρει εξ αποστάσε­ως τις πινακίδες σταθμευμένων οχημά­των για παραβάσεις, χρησιμοποιεί υπέ­ρυθρες κάμερες και κάμερες θερμότη­τας σε ελικόπτερα και παρακολουθεί ανθρώπους πίσω από κλειστές πόρτες.

Εξοικείωση
Το δυστύχημα είναι ότι οι φόβοι μας (ή μήπως οι φοβίες μας;) έχουν απο­χαλινώσει τη δύναμη της βιομηχανίας της καταστολής. Ήδη οι αστυνομικές πρακτικές που περιγράψαμε πιο πάνω κάθε άλλο παρά άγνωστες μας είναι. Έχουμε εξοικειωθεί πλήρως με αυτές παρακολουθώντας τα διάφορα αμερι­κάνικα τηλεοπτικά σίριαλ που κατακλύ­ζουν τους δέκτες μας, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δυσφορούμε με τις πα­ρωχημένες μεθόδους εξιχνίασης της ΕΛ.ΑΣ. Η ελευθερία έκφρασης και σκέ­ψης έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί. Είμα­στε όλοι δυνάμει ύποπτοι, έχει πάψει να ισχύει το «αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου». Το είδαμε στις θεαμα­τικές επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατι­κής για τη σύλληψη υπόπτων ως μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, το είδαμε στη δημόσια διαπόμπευση της Γερμανίδας καθηγήτριας που για κακή της τύχη είχε το ίδιο επώνυμο με μέλος της RAF, το είδαμε στην κατά λά­θος σύλληψη και κακοποίηση μέλους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να αντιληφθούν οι επίλεκτες δυνάμεις της αντιτρομοκρα­τικής ότι απλώς έμοιαζε με τον καταζη­τούμενο τρομοκράτη.
Η τρομολαγνεία αποθεώνεται και εμείς πειθήνια υπακούμε. Η κερκόπορτα για μια γενικευμένη χρήση μη επαν­δρωμένων αεροσκαφών δεν είναι άλλη από τη χρήση των συστημάτων εναέ­ριας επόπτευσης για τον έλεγχο των συνόρων. Άλλωστε οι μετανάστες δεν έχουν δικαιώματα, είναι παράνομοι.
Και ο δικός μας φράκτης στον Έβρο, αν ακολουθήσει τα πρότυπα του φρά­κτη στη Θεούτα και τη Μελίγια, θα είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικούς αισθη­τήρες ήχου και κίνησης, και φυσικά κά­μερες. Μην απορήσουμε αν αρχίσουν να υπερίπτανται πάνω από τα σύνορά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη επό­πτευσης, άλλωστε κοστίζουν πολύ λιγό­τερο από τα ελικόπτερα της Frontex…



http://www.topontiki.gr/article/14650


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_7117.html