Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μείωση ενσήμων για ανανέωση άδειας παραμονής


Στα 120 από τα 200, που πρέπει να έχουν συμπληρώσει σήμερα, μειώνονται τα ένσημα για την ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης....


Αντίστοιχα, μειώνονται σε 50 από 80, που χρειάζονταν μέχρι σήμερα, τα ένσημα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης...

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ ο ίδιος και η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, τη Δευτέρα (28/02), ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠ), που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα.

Το ίδιο ισχύει και για το “εργόσημο” και την αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

“Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής”, δήλωσε από τη μεριά της η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Νταλάρα.

Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης, όσο και η κ. Νταλάρα υπογράμμισαν, ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

Η κα Νταλάρα αναφερόμενη στους μετανάστες απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία, είπε ότι γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις για να μπουν σε καθεστώς ανοχής, ώστε να τους δοθεί εξάμηνη παράταση και να μη απελαθούν σύμφωνα με το νόμο.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, κατέστησαν ξεκάθαρο, ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας είχαν ξεκινήσει ήδη εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

ΓΣΕΕ: “Δεν είναι η μετανάστευση πρόβλημα. Είναι η μεταναστευτική πολιτική προβληματική”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι “δε θεωρεί, ότι η μετανάστευση είναι πρόβλημα. Θεωρεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας για χρόνια τώρα είναι προβληματική”.

Όπως ανέφερε η Συνομοσπονδία, το υπουργείο προσέγγισε, αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως τις προτάσεις της, καθώς πρότεινε “τα ένσημα κατά ανώτατον να είναι 100 και το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο, να γίνει 5ετία”.

Όσον αφορά στη “μαύρη εργασία” και την καταπολέμησή της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων, με “δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως παπά, που θάβει και τους ζωντανούς”.

“Δεν συζητήσαμε για το ζήτημα του εξορθολογισμού των επιδομάτων, η θέση μας όμως είναι γνωστή. Το μόνο που χρειάζονται τα επιδόματα είναι αφενός μεν να πηγαίνουν πραγματικά στους δικαιούχους και αφετέρου να έχουν τέτοια κοινωνική χρησιμότητα, που θα κρατούν τον κοινωνικό ιστό συμπαγή”, κατέληξε η ανακοίνωση.

http://apolitistosteki.blogspot.com/2011/02/blog-post_8859.html