Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η σημασία της β-καροτίνης

Η β-καροτίνη, η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η γλυκοκολοκύθα, διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες...

Ειδικότερα, η β-καροτίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από τα καρότα πριν από ενάμιση περίπου αιώνα και, ως το πιο άφθονο από τα καροτενοειδή, έρχεται να συμπληρώσει το κενό της αντιοξειδωτικής προστασίας που ενδεχομένως αφήνουν οι άλλες βιταμίνες.

Η β-καροτίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και την ακεραιότητά τους.

Συγκεκριμένα, προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη από το ελεύθερο οξυγόνο που προκαλεί βλάβες στα γονίδια των κυττάρων και οξειδώνει τα λιπαρά οξέα, μετατρέποντάς τα σε τοξικά μόρια.

Το β-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, λόγω του ότι μπορεί να μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα μας και να ενισχύει την παραγωγή της.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ωφεληθείτε από την κατανάλωση β-καροτίνης είναι οι εξής:

• Η β-καροτίνη προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα καρκίνο των πνευμόνων, του φάρυγγα και του λάρυγγα, του οισοφάγου, του λαιμού, του στόματος, του στομάχου, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που για μακροχρόνια περίοδο έχουν υψηλά επίπεδα β-καροτίνης στη δίαιτά τους και στο αίμα τους έχουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, και ως πιθανή εξήγηση για το γεγονός αυτό δίνεται η ικανότητα της β-καροτίνης να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

• Σύμφωνα με έρευνες, το β-καροτένιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Βελτιώνοντας επομένως τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης Α ή ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.

• Η β-καροτίνη φαίνεται ότι συμβάλλει στην αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και εμφραγμάτων, αφού, σύμφωνα με αδιάσειστες επιστημονικές μελέτες, συμβάλλει στην αποτροπή της απόφραξης των αρτηριών.

• Ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, η β-καροτίνη ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.

Η φωτοπροστατευτική δράση της, σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες, χαρίζει στο δέρμα μια εξαιρετική προστασία, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανσή του.

• Τέλος, η β-καροτίνη συντελεί στη βελτίωση της όρασης, στην επιβράδυνση ορισμένων παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης, και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα ραδίκια, το σπανάκι, η κολοκύθα, το λάχανο, ο ντοματοχυμός, η σέσκουλα, το γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο, το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο, κ.ά..

Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι μπορεί η β-καροτίνη να διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά ο συνδυασμός της με τις άλλες δύο βασικές βιταμίνες C και E αποδεικνύεται ακόμα πιο αποτελεσματικός.

www.zougla.gr