Ο οργανισµός σου σε προειδοποιεί ότι κάτι σου συµβαίνει. Μάθε τι.
Τι είναι τα ρίγη;
Σύµπτωµα που οφείλεται σε γρήγορες και επαναλαµβανόµενες συσπάσεις των µυών ύστερα από ταχεία έκκριση αδρεναλίνης. Πρόκειται για µια αντίδραση του οργανισµού σε διάφορα ερεθίσµατα, εσωτερικά ή εξωτερικά, που έχει σκοπό να αυξήσει απότοµα την ετοιµότητά µας να αντιµετωπίσουµε την απειλή.
Γιατί κρυώνω όταν έχω πυρετό;
Επειδή τότε ο οργανισµός δέχεται επίθεση από µικρόβιο και µε την ανάπτυξη ριγών ανεβάζει απότοµα θερµοκρασία για να σκοτώσει τον παθογόνο οργανισµό.
Μπορεί να φταίει η ψυχολογία µου;
Το άγχος και αρκετές ψυχιατρικές διαταραχές όπως η αγοραφοβία, οι διαταραχές πανικού κ.ο.κ. δηµιουργούν ρίγη και κρυάδες λόγω της ψευδούς αίσθησης κινδύνου που προκαλούν.
Από τότε που έκοψα το κάπνισµα έχω συχνά ρίγη. Γιατί;
Τα ρίγη µπορεί να είναι αποτέλεσµα στέρησης από µια εθιστική ουσία (ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισµα κ.λπ.).
Ο οργανισµός ενσωµατώνει στο µεταβολισµό του τις ουσίες και τις θεωρεί απαραίτητες, µε αποτέλεσµα όταν λείψουν να θεωρείται απειλή προκαλώντας ρίγη.
Μπορεί να φταίει η κούραση;
Κρυάδες και ρίγη µπορεί να αισθανθεί ο καθένας µας όταν είναι εξαντληµένος. Τότε ο οργανισµός προσπαθεί να ανασύρει και τις τελευταίες του δυνάµεις για να παραµείνουµε ξύπνιοι ή να συνεχίσουµε να εργαζόµαστε.
Είναι ανησυχητικά;
Το σύµπτωµα από µόνο του δεν είναι επικίνδυνο. Πρέπει όµως, όταν επιµένει, να το λαµβάνουµε σαν προειδοποίηση και να απευθυνθούµε σε γιατρό για τον αποκλεισµό παθολογικών αιτιών.
Πώς αντιµετωπίζεται;
Οι κρυάδες και τα ρίγη δεν αντιµετωπίζονται απευθείας µε κάποιο τρόπο. Πρέπει πρώτα να εντοπιστεί και να θεραπευτεί η αιτία. Στον πυρετό παίρνουµε αντιπυρετικά, στις ψυχιατρικές καταστάσεις συµβουλευόµαστε τον ψυχίατρο, στις ορµονικές διαταραχές τον ενδοκρινολόγο, στην εµµηνόπαυση τον γυναικολόγο και στην εξάντληση… πάµε στο κρεβάτι µας!
Πριν από λίγο καιρό µπήκα στην εµµηνόπαυση και έχω συνεχώς ρίγη. Πρέπει να ανησυχώ;
Οι φυσιολογικές ορµονικές µεταβολές που συµβαίνουν στην εµµηνόπαυση είναι υπεύθυνες για τα ρίγη που νιώθετε, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γενικά πάντως οι ορµονικές διαταραχές συνδέονται µε το σύµπτωµα. Για παράδειγµα, η υπερέκκριση της θυρεοειδικής ορµόνης (υπερθυρεοειδισµός) προκαλεί ρίγη και κρυάδες που µπορεί να συνοδεύονται και από τρέµουλο, ταχυπαλµία και εφίδρωση. Πιο σπάνια, η υπερέκκριση αδρεναλίνης, εφεδρίνης και άλλων ορµονών µπορεί επίσης να επιφέρει ρίγη µαζί µε εξάψεις, κοκκίνισµα και διαταραχές στην αρτηριακή πίεση.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία του ∆ηµήτρη Ρηγόπουλου, Ειδικού Παθολόγου
http://www.myworld.gr/