Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Επιστροφή στη φύση για 1.5 εκατ. κατοίκους


Οι δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία που πλήττει τη χώρα μας, οδηγούν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να επιστρέψουν στην επαρχία.

Σύμφωνα με έρευνα- σοκ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 290.000 άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να μεταναστεύσουν στην ίδια τους την πατρίδα.

Το κίνητρο μιας πιο ανθρώπινης ζωής με χαμηλό οικονομικό κόστος διαβίωσης έχει «σβήσει» τις επιθυμίες για ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα και κότερα.

Πιο αναλυτικά, στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Κάπα Research, δείχνουν ότι το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία, ενώ από το ποσοστό αυτό το 19,3% έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις «αποχώρησης».

Ακόμα, το 70,3% θα επέστρεφε στην επαρχία για το ίδιο εισόδημα (54,9%) καθώς και για μικρότερο (15,4%), σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα.

Στην κορυφή της προτίμησης ο αγροτικός τομέας

Από το ποσοστό που έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις επιστροφής, το 47,6% επιθυμεί να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα (γεωργία- κτηνοτροφία) και το 52,4% με άλλον τομέα της οικονομίας (ενέργεια και ΑΠΕ, επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, τουρισμός- πολιτισμός, εμπόριο, κατασκευές, μαζική εστίαση και διασκέδαση κλπ).

Μάλιστα, αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, το 51,5% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στην παραγωγή ελαιόλαδου, το ίδιο ποσοστό με τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ το 33,3% να φυτέψει αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά.

Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν την κτηνοτροφία, επιθυμούν να ασχοληθούν κυρίως με την εκτροφή σαλιγκαριών (50%) και τη μελισσοκομία (33,3%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρωταγωνιστές στο κύμα αποκέντρωσης είναι οι πτυχιούχοι καθώς το 43,5% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 25,4% μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 17,1% έχει τελειώσει επαγγελματικές σχολές.

Τέλος, άξιο αναφορά είναι ότι το πιο δυναμικό και ενεργό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού επιστρέφει στην επαρχία.

Συγκεκριμένα, το 10,6% είναι ηλικίας 25-29 ετών, το 21,2% 30-34 ετών, το 25,3% 35-39 ετών και το 12,9% 40-44 ετών.