H συχνότερη και αθωότερη αιτία εµφάνισης αίµατος κατά την κένωση είναι η αιµορροειδοπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση το αίµα είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο, εµφανίζεται είτε προς την αρχή είτε προς το τέλος της κένωσης και µπορεί να παρουσιαστεί ή σε σταγόνες στην τουαλέτα ή στο χαρτί. Τα κόπρανα είναι είτε καθαρά είτε επαλείφονται επιφανειακά από µια ποσότητα αίµατος και ενδεχοµένως να υπάρχουν και συµπτώµατα όπως πόνος, καύσος, αίσθηµα δυσφορίας ή προεξοχής στην πρωκτική περιοχή.
Άλλες πιθανές αιτίες
Εκκολπώµατα: Είναι µια καλοήθης κατάσταση που συνηθίζεται στα πιο ηλικιωµένα άτοµα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και µπορεί να προκαλέσουν είτε µικρή είτε µεγάλη αιµορραγία. Αν κάνουν φλεγµονή, µπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιµο στην κοιλιά.
Πολύποδες: Πρόκειται για µάζες που αναπτύσσονται στην εσωτερική βλεννώδη επιφάνεια του εντέρου, οι οποίες µπορεί να αιµορραγούν είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Οι πολύποδες έχουν κάποια βαρύτητα, γιατί αν παραµείνουν χρόνια µπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Κακόηθες νεόπλασµα: Είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και συνήθως δεν προκαλεί µεγάλη αιµορραγία. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στους πολύποδες το αίµα είναι ανακατεµένο µε τα κόπρανα.
Φλεγµονώδη νοσήµατα του παχέος εντέρου: Αιµορραγία προκαλεί κυρίως η ελκώδης κολίτιδα και σε αρκετά µικρότερο βαθµό η νόσος του Crohn. Τα νοσήµατα αυτά, ανάλογα µε τη βαρύτητά τους, µπορεί να προκαλούν και άλλα συµπτώµατα, όπως διάρροια, καταβολή, πυρετό και απώλεια βάρους.
Επισκεφτείτε τον γιατρό
Καλό είναι αν παρατηρήσετε αίµα στα κόπρανά σας να συµβουλευτείτε ειδικό, ανεξάρτητα από την ηλικία και το οικογενειακό σας ιστορικό. Στα άτοµα άνω των 45 ετών η κατάσταση είναι απαραίτητο να ελέγχεται από ειδικό. Επίσης, επειδή οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εµφανίζουν συµπτώµατα από την αρχή, τα άτοµα άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε κολονοσκόπηση.
Info
Άλλες σπανιότερες καταστάσεις που µπορεί να ευθύνονται για την εµφάνιση αίµατος στα κόπρανα είναι κάποιες ειδικές µικροβιακές λοιµώξεις, επιπλοκές στο έντερο έπειτα από λήψη συγκεκριµένων αντιφλεγµονωδών ή αντιβιοτικών, αγγειοδυσπλασίες κ.ά.
Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καραγιάννη, δ/ντη Γαστρεντερολογικού Τµήµατος στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκοµείο, Προέδρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας
http://www.myworld.gr/