Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

10ο συμπόσιο τέχνης “δρυάδες 2013” Λίμνη Ν. Πλαστήρα

Το 10ο συμπόσιο τέχνης “δρυάδες 2013” και το 10ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου με τίτλο «στο δρόμο…» στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα που οργάνωσε το “τέχνης παίδευσις” Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 14 Ιουλίου.

Μέσα από την αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών και αισθημάτων, οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι ανακάλυψαν ο καθένας και έδωσε την δική του εκδοχή στον τίτλο του σεμιναρίου μέσα στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης.
Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε την Δευτέρα 8 Ιουλίου από τον πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής κο Σπύρο Μπουντούρη, με την συμμετοχή των δασκάλων, των συμμετεχόντων, της Αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας κας Γεωργίας Κόκκαλη, της Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης & Πολιτισμού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κας Όλγας Χρήστου, της εκπροσώπου Π.Ε. Καρδίτσας κας Μαρίας Καραμπινά, και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Στην έναρξη συμμετείχαν με ένα εξαιρετικό δρώμενο μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων την επιμέλεια του οποίου είχε η πρόεδρος του συλλόγου και πρόεδρος της ένωσης Πολιτιστικών συλλόγων Καρδίτσας κα Κατερίνα Σταθοπούλου. Ιδιαίτερο χρώμα στο βράδυ που ακολούθησε έδωσε η παράσταση-αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη ‘μία η μουσική˙ ο άνθρωπος’ από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Συντελεστές της παράστασης ήταν: Ιδέα-Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Σπύρος Μπουντούρης, Θεατρική ομάδα: Αλέξανδρος Αμπράζης, Πηνελόπη Κοντοκώστα, Δαμιανός Νίκου, Αδαμαντία Χάσα και Δημήτρης Σταμούλης Μουσικοί: Ηρακλής Ασκονίτης (πιάνο), Αχιλλέας Νεύρας (ακκορντεόν), Γιώργος Κόκκινος (τρομπέτα), Ηλίας Παλαπέλας (ηλ. κιθάρα), Έλενα Κουτσώνη (ακουστ. κιθάρα), Χάρις Σαφαρή (βιολοντσέλο), Μιχάλης Ζαχαρτζής (κοντραμπάσο), Άγγελος Παλαπέλας (κρουστά), Ιωάννα Μοσχάκη (φωνή), Ειρήνη Γιαννούλα (φωνή), Δημήτρης Σταμούλης (φωνή). Διευθύνση Ζωή Αθανασίου

Οι εργασίες του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκαν 8 έως 14 Ιουλίου περιλάμβαναν τέσσερα εργαστήρια θεάτρου και μουσικής όπου δίδαξαν οι Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός, Άλκηστις Κοντογιάννη, καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση - πρόεδρος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κώστας Βόμβολος, συνθέτης - διδάσκων στο τμήμα θεάτρου ΑΠΘ, Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης - διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής - συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης συγγραφέας - δημοσιογράφος, Χάρις Σαφαρή, μουσικός - καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο Καρδίτσας, Μιχάλης Ζαχαρτζής, μουσικός - καθηγητής στο μουσικό σχολείο Τρικάλων και Σπύρος Μπουντούρης σκηνοθέτης, εμψυχωτής θεάτρου.
Στις φετινές ‘δρυάδες 2013’ πραγματοποιήθηκε εκτός του σεμιναρίου και το συμπόσιο τέχνης με το ίδιο θέμα με εκθέσεις: ζωγραφικής, φωτογραφίας, βιβλίου θεάτρου και ποίησης καθώς και με εκδόσεις της περιοχής. Στις εκθέσεις συμμετείχαν με έργα τους οι: Ευτυχία Κουκουζέλη, Κατερίνα Κανελλάκου, Άκης Κοτρώτσιος, Φωτεινή Κυρίτση, Χρύσα Γρίβα, Κώστας Νικολάου, Σοφία Κωτσαλή-Γονιτσιώτη, Μαρία Οικονομίδου, Αγγελική Μπιζίμη, Εύα Πελεκίδου, Ιφιγένεια Χατζηαντωνίου, Χρύσα Μάνδρου και Δημήτρης Αποστολός.
Οι συμμετέχοντες και οι ντόπιοι  λειτουργούν μαζί για ποιοτικό και εποικοδομητικό τουρισμό συνάμα με την ουσιαστική επιμόρφωση.
Την Τρίτη 9 Ιουλίου παρουσιάστηκε παράσταση με τίτλο ‘Μονολογώντας’ η οποία περιελάμβανε 15 μονολόγους από διάφορα θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων στο θέατρο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου με την μοναδική φιλοξενία του κου Δημήτρη Παπαντώνη.
Την Τετάρτη 10 Ιουλίου η βραδιά γέμισε με γεύσεις και αρώματα από τοπικά κρασιά που μας παρουσίασε ο Θάνος Καραθάνος χημικός–οινολόγος, ειδικός γευσιγνωσίας, πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων οινολόγων σε μια ‘εν δράσει’ οινογνωσία και μας ταξίδεψε στις κοινές ρίζες των τεχνών του θεάτρου και της οινοποίησης. Αμέσως μετά, στην παρέα μας ήρθαν φέρνοντας ιδιαίτερο κέφι και όμορφες μουσικές οι: Άρης Φαλιάγκας (φωνή), Φαίδρα Διαμάντη (φωνή), Ναπολέων Μουλιάκος (μπουζούκι), Δημήτρης Μιαρίτης (πλήκτρα) και Κώστας Νασιόπουλος (κιθάρα). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ηλίας Σφέτσιος πρόεδρος Συλλόγου Οινοφίλων Καρδίτσας.
Την Πέμπτη 11 Ιουλίου όλοι οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές της λίμνης και δοκίμασαν δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο λίμνης, κολύμπι κ.α. Το βράδυ της ίδιας μέρας συμμετέχοντες και φίλοι των ‘δρυάδων’ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη ‘άνω, κάτω και πλαγίως’ σε ένα αφιέρωμα που έγινε σε συνεργασία με το ίδρυμα ‘Μιχάλη Κακογιάννη’ για τα 92 χρόνια από τη γέννηση του σκηνοθέτη και στην συνέχεια να διασκεδάσουν μέσα σε ένα ζεστό κλίμα με τον Καρδιτσιώτη μουσικό Περικλή Δημάκη.
Την Παρασκευή 12 Ιουλίου η παρέα μας μεγάλωσε και πλούτυνε με τον ερχομό στο ‘συμπόσιο τέχνης’ του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη και της φλαουτίστα Ναταλίας Γεράκη. Έτσι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Η βραδιά ξεκίνησε με τους Καρδιτσιώτες μουσικούς: Αργυρίου Μαρίζα - πιάνο, Χάρις Σαφαρή - βιολοντσέλο, Μιχάλη Ζαχαρτζή - κοντραμπάσο, Αναστασία Μαρκαντώνη – φωνή και Άκη Κοτρώτσιο - φωνή,
φυσαρμόνικα που παρουσιάσαν από τον Μ. Χατζηδάκι το έργο ‘Ματωμένος Γάμος’ και 4 κομμάτια από το ‘Μεγάλο Ερωτικό’. Στην συνέχεια της βραδιάς για τον ποιητή μας μίλησε ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, απήγγειλε ποιήματα από την τελευταία ποιητική συλλογή του ΄σε βρίσκει η ποίηση’ ενώ ο ίδιος ο ποιητής μίλησε για την ζωή του και διάβασε ποιήματα του. Το αφιέρωμα πλαισίωσε μουσικά η διεθνούς κύρους φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη με τα κομμάτια: CLAUDE DEBUSSY (1862-1918) Σύριγξ για σόλο φλάουτο και απαγγελία, 1913,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ (γ.1950) Πένθιμες Φωνές για φλάουτο και μαγνητοταινία, 2000 και MOZART: Κοντσέρτο για Κλαρινέτο, 2ο μέρος διασκευή για Φλάουτο και Πιάνο. Υπεύθυνος στον ήχο ήταν ο Άγγελος Παλαπέλας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τους δασκάλους και συμμετέχοντες του σεμιναρίου, πλήθος φίλων από την ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και ο βουλευτής κος Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας κος Δημήτρης Αρχοντής -που σχεδόν κάθε βράδυ ήταν κοντά μας- και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοινότητας Καρδίτσας κος Κρίτωνας Αντωνόπουλος.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου, φανταστική ήταν η παράσταση ‘Η φυγή του Πουλτσινέλα’ που γεννήθηκε σαν αποτέλεσμα των εργασιών των εργαστηρίων Θεάτρου με εμψυχωτές τους Τάκη Τζαμαργιά, Μιχάλη Ζαχαρτζή και Μουσικής με εμψυχωτές τους Κώστα Βόμβολο, Χάρις Σαφαρή. Μια παράσταση που συνδύασε το ζωντάνεμα του κειμένου στην σκηνή, την δημιουργία νέων σκηνών από τους συμμετέχοντες, την μουσική, το τραγούδι και τον χορό
Οι παρουσιάσεις των εργαστηρίων ενθουσίασαν το κοινό που τις παρακολούθησε
Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Κυριακή 14 Ιουλίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο , με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης, Γιώργος Γώγολος, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη, Έλσα Θεμελή - Θεοδωρίδου, Μαριάνθη Νασιοπούλου, Κατερίνα Κανελλάκου, Σωτήρης Ριζάς) “του χρόνου στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε” .
Οι ευχαριστίες λοιπόν είναι ειλικρινείς και όχι τυπικές σε όλους εκείνους που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του 10ου Πανελλήνιου Θεατρικού Σεμιναρίου: στους δασκάλους και συμμετέχοντες των εργαστηρίων, σε όλους όσους παραβρέθηκαν στις παράλληλες εκδηλώσεις του ‘συμποσίου τέχνης’, στους υπεύθυνους και όλο το προσωπικό του Ξενοδοχείου KAZARMA Lake Resort & Spaγια την καταπληκτική φιλοξενία τους και την άμεση και αμέριστη στήριξη τους σε όλη την διοργάνωση, στον Δημήτρη Παπαντώνη υπεύθυνο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου για την παραχώρηση του υπαίθριου θεάτρου και την στήριξη του όλες τις ήμερες των εργασιών του σεμιναρίου, στους Αλέξανδρο Αμπράζη, Πηνελόπη Κοντοκώστα, Δαμιανό Νίκου, Αδαμαντία Χάσα, Δημήτρης Σταμούλης, Ηρακλή Ασκονίτη, Αχιλλέα Νεύρα, Γιώργο Κόκκινο, Ηλία Παλαπέλα, Έλενα Κουτσώνη, Άγγελο Παλαπέλα, Ιωάννα Μοσχάκη, Ειρήνη Γιαννούλα, Ζωή Αθανασίου, Ζωή Ράμμου, Έμιλυ Παπαζήση, Βασίλη Στάθη, Μαριάνθη Νασιοπούλου, Άρη Φαλιάγκα, Φαίδρα Διαμάντη, Ναπολέων Μουλιάκο, Δημήτρη Μιαρίτη, Κώστα Νασιόπουλο, Περικλή Δημάκη, Αργυρίου Μαρίζα, Αναστασία Μαρκαντώνη, Μιχάλη Ζαχαρτζή, Χάρις Σαφαρή, Ευτυχία Κουκουζέλη, Κατερίνα Κανελλάκου, Άκη Κοτρώτσιο, Φωτεινή Κυρίτση, Χρύσα Γρίβα, Κώστα Νικολάου, Σοφία Κωτσαλή-Γονιτσιώτη, Μαρία Οικονομίδου, Αγγελική Μπιζίμη, Εύα Πελεκίδου, Ιφιγένεια Χατζηαντωνίου, Χρύσα Μάνδρου, Δημήτρη Αποστολό, Γιάννα Θεάκου, Κώστα Γρηγορίου, Γιώργο Μπανάτσα δημοσιογράφο στο TRT, τα βιβλιοπωλεία «παιδεία» Κώστα Παρλαβάτζα από το ραδιοφωνικό σταθμό Καρδίτσας Παλμός, καθώς και στους Παντελή Μανώλη, Αντώνη Παπαδάκο και Αφροδίτη Τσιώλη από την εκπομπή ‘Οξυγόνο’/ Ράδιο Παλμός .
Όπως επίσης και σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς: Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων.

τέχνης παίδευσις”
Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
κιν.:  6974 958683,    τηλ. :  24410 23025
ιστοσελίδα: www.theatrokar.gr
ηλεκτρ. διευθ:   theatrokar@yahoo.gr
Εμπορικό Κέντρο Καρδίτσας 6ος όροφος
431 00 Καρδίτσα