Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Στο 13% το ΦΠΑ εστίασης για ένα 6μηνο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - Αντιδράσεις



Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1 Αυγούστου και για ένα 6μηνο και αντικατάσταση από τον φόρο πολυτελείας, ανακοίνωσε ο Σαμαράς, ΑντιδράσειςΕπιτεύχθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% που θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου  και την ανακοίνωσε  επισήμως ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος  χαιρέτισε τονίζοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά». Για «σταγόνα σον ωκεανό» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, θετικά αλλά καυστικά, τοποθετούνται ΛΑΟΣ και ΔΡΑΣΗ.
Μετά την ανακοίνωση θα κατατεθεί σήμερα για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα  για την επιβολή του φόρου πολυτελείας που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση του ΦΠΑ για ένα εξάμηνο. Το μέτρο ωστόσο, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην τροφοδοσία, θα ισχύσει  προσωρινά από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα
Αναλυτικότερα:

«Πήρα πάνω μου την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πραγματική πρόοδο  που σημείωσε η οικονομία «και γι΄ αυτό μπορούμε να επιβάλλουμε αλλαγές», όπως τόνισε.  Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και μείνει σε αυτά τα επίπεδα η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η δήλωση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, έχει ως εξής:
«Παρά τις δυσκολίες, αυτή τη στιγμή συμβαίνουν σημαντικά - και σημαδιακά - πράγματα για τη Χώρα μας. Τα προβλήματα ασφαλώς δεν λύθηκαν. Αλλά για πρώτη φορά πετύχαμε δύο πράγματα:  Πρώτον, αποτρέψαμε και δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για να εφαρμοστούν το 2014.
Έτσι, δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών.
Όπως δεν θα εφαρμοστεί και επιβολή πρόσθετου φόρου 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων. Αυτά τα πετύχαμε, γιατί; Γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, έχουμε πετύχει τους στόχους και έχουμε σημειώσει αληθινή πρόοδο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα: Ότι μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην Εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές.
Είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην Τρόικα ότι με τη μείωση από το 23 στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η Κυβέρνηση.
Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε…
Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ.
Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις.

Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια καταπρόσωπο:
Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%...
Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων. Και πάντα - βεβαίως πάντα - υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά! Όλους τους στόχους».
... Απευθύνομαι κυρίως σε εκείνους που ασχολούνται καθημερινά με την Πολιτική. Είτε είναι οι ίδιοι πολιτικοί, είτε διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Τους θυμίζω ότι μόνον ένα χρόνο βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση. Ένα χρόνο!
Το πώς έβλεπαν ένα χρόνο πριν την Ελλάδα στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, από τις διεθνείς αγορές μέχρι τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές, το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Και ξέρουν πόσο διαφορετικά βλέπει όλος ο κόσμος την Ελλάδα σήμερα».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε με έμφαση: «Δεν χαλαρώνουμε, λοιπόν. Την ανηφόρα θα την ανεβούμε και θα φτάσουμε ως το τέλος, που δεν είναι μακριά. Και θα έλθουν καλύτερες μέρες για το Λαό μας. Δεν θα μας εμποδίσουν φωνές ή σκοπιμότητες γαντζωμένες στο χθες που έχουν συμφέρον να παραμείνει και η Χώρα κολλημένη στο χθες.
Ας γνωρίζουν, ότι «κόψαμε τα παλαμάρια», ότι το πλοίο έχει φύγει πια και πίσω δεν κάνουμε. Γιατί αυτό που αναλάβαμε είναι μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και πιο αναγκαίο για τον τόπο, από μικρότητες, μικροπολιτικές και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια βάλτωναν την Ελλάδα».


Δήλωση Βενιζέλου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Η μείωση του ΦΠΑ στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά. Βεβαίως, πρέπει να περάσει στην κατανάλωση και πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική μας συνείδηση, την έντιμη συμπεριφορά όλων μας, μεταξύ μας και στη σχέση μας με το κράτος. Γιατί μόνον έτσι και το κράτος μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει έντιμο απέναντι στους πολίτες. Γιατί έχουμε και εδώ πολύ μεγάλο πρόβλημα .
Τι σημαίνει αυτό ως πρώτη κίνηση; Την παραδοχή των θεσμικών μας εταίρων και της τρόικας πως η μάχη δίνεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης. Πρέπει να αυξήσουμε τον παρονομαστή του κλάσματος. Μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα της χώρας, της κοινωνίας, που είναι η ανεργία» .
Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ
«Μέσα στα μνημονιακά συντρίμμια της ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων, των απολύσεων και των εξοντωτικών φόρων, ο κ. Σαμαράς βλέπει σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Είναι τέτοιος δε ο κυνισμός και η υποκρισία του, που επιλέγει τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για να παρουσιάσει τη νέα εκδοχή του success story του. Η καθυστερημένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, μιας πολιτικής που γκρεμίζει τα πάντα συθέμελα στη χώρα . Τραγικά μόνη και αναξιόπιστη, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δηλώσεις αισιοδοξίας και ανάκαμψης, τα μνημονιακά της καύσιμα όμως έχουν τελειώσει προ πολλού..»
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Ποιoς θα μας το ΄λεγε πριν λίγα χρόνια ότι για τη μείωση ενός συντελεστή ΦΠΑ θα έκανε ανακοίνωση με "ταρατατζούμ" ο πρωθυπουργός....  Μάλλιασε η γλώσσα μας να το ζητούμε εδώ και τόσον καιρό και έπρεπε να χαθεί μιάμιση τουριστική περίοδος - όλη η περσινή και η μισή φέτος - για να γίνει αντιληπτό...»
Η Δράση με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ήταν αναγκαία όπως αναγκαία είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις, η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η μείωση των μη ανταποδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών.
Αναμένουμε νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τα παραπάνω. Εναλλακτικά, εφαρμόστε τα και χωρίς διάγγελμα».

http://www.eklogika.gr/news/15531