Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΜΒΟΕΣ (ΒΟΥΗΤΑ)

βουισμα αυτια εμβοεσ ιλιγγοσ


ΛΑΜΠΡΟΣ Ι. ΚΑΡΕΛΑΣ Ν.Χαρίτου 7 Καρδίτσα ΩΡΛ Ιατρείο

Εμβοές (βουιτά στα αυτιά) είναι ήχοι που ακούγονται στο ένα αυτί, ή και στα δύο, ή στο κεφάλι (βουητά στο κεφάλι) ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός ήχος.
Οι εμβοές (βουητά στα αυτιά) ακούγονται σαν κουδούνισμα στα αυτιά, σφύριγμα στα αυτιά, φύσημα στα αυτιά, βούισμα στα αυτιά, αλλά επίσης μπορεί να πιστεύετε ότι ακούτε τζιτζίκια στα αυτιά, αέρα να φυσάει, τρεχούμενο νερό στα αυτιά, το εσωτερικό του κοχυλιού, ένα κλίκ, ή μουσικές νότες. Οι εμβοές (βούιζμα στα αυτιά) πορεί να είναι υψίσυχνες (πρίμα), ή χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), επίσης ήπιες και να μήν σας ενοχλούν, ή δυνατές και να σας επηρεάζουν σοβαρά στίς καθημερινές δραστηριότητες προκαλώντας άγχος και αυπνία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ήχος μπορεί να είναι τόσο δυνατός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε ή να ακούσετε τους πραγματικούς ήχους. Οι εμβοές μπορεί να είναι συνεχόμενες όλη την ώρα, ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν (παροδικές).
Φυσιολογικά δεν ακούμε τους ήχους που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, είναι αρκετός για να τους καλύψει. Όμως σε ένα πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα βόμβο ή το σφυγμό μας.
Σε μια ήπια μορφή, οι εμβοές (βουή στα αυτιά) είναι εξαιρετικά συχνές. Σχεδόν ο καθένας είχε περιστασιακό κουδούνισμα στα αυτιά, είτε χωρίς καμία σαφή αιτία ενεργοποίησης ή μετά από έκθεση σε δυνατούς ήχους. Περίπου το 10% έχουν εμπειρία εμβοών. Περίπου 5% του ενήλικου πληθυσμού έχουν εμπειρία επίμονων ή ενοχλητικών εμβοών.
Περιστασιακά, μερικοί άνθρωποι έχουν εμβοές (φύσιγμα στα αυτιά), που παίρνουν τη μορφή αναγνωρίσιμου μουσικού ήχου ή ακόμα και πλήρους μελωδίας. Αυτό αναφέρεται ως εμβοές μουσικών ή ακουστικών εικόνων. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν απώλεια ακοής, και αρκετά συχνά επίσης, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα ισχυρό μουσικό ενδιαφέρον. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο εμφανίζεται αυτή η μορφή εμβοών είναι άγνωστος, αλλά πιθανώς συμβαίνει στα τμήματα της ακουστικής μνήμης του εγκεφάλου. Δυστυχώς, αυτή η μορφή εμβοών εκλαμβάνεται αρχικά λάθος ως ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως εμβοές και όχι ως μια ψυχιατρική πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλες μορφές εμβοών. Τα κατάλληλα βοηθήματα ακοής είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτές τις εμβοές. 
Οι εμβοές (ήχοι στα αυτιά) δεν είναι οι ίδιες από μόνες τους αρρώστια, αλλά αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών κυρίως των αυτιών.
 
Υπάρχουν δύο είδη των εμβοών.
• Υποκειμενικές εμβοές, είναι το βουητό στα αυτιά που μόνο εσείς μπορείτε να ακούσετε. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών. Μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στο εξωτερικό, μεσαίο ή εσωτερικό αυτί. Επίσης μπορεί να προκληθεί από προβλήματα με το νεύρο της ακοής (ακουστικό) ή το μέρος του εγκεφάλου σας που ερμηνεύει τα νευρικά σήματα ως ήχο.
• Αντικειμενικές εμβοές, είναι το βούισμα στα αυτιά που μπορεί να ακούσει και ο γιατρός σας κατά την εξέταση. Αυτό ειναι σπάνιο είδος εμβοών που μπορεί να προκαλείται, από ένα πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων, πίεση απο όγκους ή μυϊκές συσπάσεις.
 
 

Αιτίες εμβοών (βούιζμα στα αυτιά)

 
 
Ενώ ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών παρουσιάζουν σαν σύμπτωμα τις εμβοές, σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία γέννεσής τους δεν είναι ποτέ δυνατόν να βρεθεί.
Μια συχνή αιτία είναι η βλάβη των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό αυτί. Μικροσκοπικές, λεπτές τρίχες (κροσοί) στο εσωτερικό αυτί σας, τίθενται σε κίνηση με την πίεση των ηχητικών κυμάτων. Αυτό ενεργοποιεί τα τριχωτά κύτταρα του αυτιού να απελευθερώσουν ένα ηλεκτρικό σήμα, μέσω ενός νεύρου από το αυτί σας (του ακουστικού νεύρου), προς τον εγκέφαλό. Ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτά τα σήματα ως ήχο. Αν οι τρίχες μέσα στο εσωτερικό αυτί λυγίσουν ή σπάσουν, μπορεί να "διαρρεύσουν" τυχαία ηλεκτρικά ερεθίσματα σαν παράσιτα προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εμβοές.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του ήχου όταν δεν υπάρχει κανένας ήχος. Μερικοί πιστεύουν ότι οι εμβοές είναι παρόμοιες με το σύνδρομο του χρόνιου πόνου, στο οποίο ο πόνος επιμένει ακόμα και μετά την επούλωση μιάς πληγής ή ενός κατάγματος οστού. Πράγματι οι εμβοές μπορεί να είναι έντονες σε άτομα με απώλεια ακοής, ακόμα και σε άτομα των οποίων το ακουστικό νεύρο έχει πλήρως κοπεί, θα μπορούσε να είναι μνήμη υπολειπόμενου ήχου. Οι εμβοές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην απώλεια της αισθητικότητος των τριχωτών κυττάρων, με το δυνάμωμα της ευαισθησία τους στον ήχο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι με εμβοές είναι υπερευαίσθητο στον δυνατό θόρυβο (ακουστική εξίσωση).
εμβοες ωτων εμβοες αυτιων εμβοές στα αυτιά
 
 
Πιθανοί μηχανισμοί που διέπουν τη γέννεση των εμβοών
Από τη Βρετανική ένωση εμβοών  
  • μηχανικές επιδράσεις στο μέσο αυτί
  • αυθόρμητες ωτοακουστικές εκπομπές από τον κοχλία
  • απώλεια των τριχωτών κοχλιακών κυττάρων  (επιλεκτική απώλεια στην περίπτωση των εμβοών χωρίς απώλεια ακοής) 
  • μεταβλητή αυτόματη δραστηριότητα στο ακουστικό νεύρο.
  • αυξημένη αυτόματη δραστηριότητα σε πιο κεντρικές δομές, όπως ο ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας, τα κάτω διδύμια και ο ακουστικός φλοιός. 
  • αναδιοργάνωση των κεντρικών οδών όπως στο φλοιό, το θάλαμο και κάτω διδύμια.
  • ακατάλληλη ανάδραση αναπλήρωσης σε φθίνοντα ακουστικά μονοπάτια
.

Οι εμβοές ώτων μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, σε χρόνια προβλήματα υγείας, και τραυματισμούς ή νοσήματα που επηρεάζουν το ακουστικό νεύρο ή το ακουστικό κέντρο στον εγκέφαλο.
Σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα στο αυτί μπορεί να παρουσιάσει εμβοές. Μολύνσεις των αυτιών, ξένα σώματα ή κερί στο αυτί, τραυματισμός από δυνατούς θορύβους, νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, και νόσος του Meniere.
Αλκοόλ, καφεΐνη, αντιβιοτικά, ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει βουητό στο αυτί, όπως επίσης και η αγγειοσυσπαστική επίδραση της Νικοτίνης (βαρύ Κάπνισμα).
Περιστασιακά το βούισμα αυτιών, είναι ένα σημάδι της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μια αλλεργία, υποθυρεοειδισμός, ορμονικών αλλαγών στις γυναίκες, ή αναιμία. Σπάνια, οι εμβοές είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως ένας όγκος ή ανεύρυσμα.
 
 
Συχνές αιτίες των εμβοών
 

Σε πολλούς ανθρώπους, εμβοές στα αυτιά προκαλούνται από μία από αυτές τις αιτίες:
Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Σε πολλούς ανθρώπους, η ακοή επιδεινώνεται με την ηλικία, συνήθως αρχίζει περίπου στην ηλικία των 60 ετών. Η απώλεια της ακοής μπορεί να προκαλέσει βουητό αυτιών. Ο ιατρικός όρος για αυτό το είδος της απώλειας της ακοής είναι η πρεσβυακουσία.
Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Δυνατοί θόρυβοι, όπως αυτοί από τα κομπρεσέρ, τα αλυσοπρίονα και τα πυροβόλα όπλα, μπορεί να  σχετίζονται με απώλεια ακοής. Φορητές συσκευές μουσικής, όπως MP3 players ή iPod, επίσης, μπορεί να προκαλέσουν μείωση ακοής, αν παίζουν δυνατά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παροδικές εμβοές προκαλούνται από τη βραχυχρόνια έκθεση σε θόρυβο, όπως η παρακολούθηση μια δυνατής συναυλίας, η μακροχρόνια έκθεση όμως σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.
Απόφραξη, βούλωμα απο κερί (βύσμα κυψελίδας). Η κυψελίδα προστατεύει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού με την παγίδευση βρωμιάς και την επιβράδυνση της αύξησης των βακτηρίων. Όταν συσσωρεύεται πάρα πολύ κυψελίδα, γίνεται σαν σκληρό βύσμα, προκαλώντας πτώση της ακοής ή ερεθισμό του τυμπάνου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βουητό αυτιού.
Εξωτερική ή μέση ωτίτιδα. Οι ωτίτιδες και η συλογή υγρού πίσω από το τύμπανο, στό μέσο αυτί, προκαλούν βαρηκοία αγωγιμότητος και βούισμα αυτιού.
Διαταραχές (δυσλειτουργία) της Ευσταχιανής σάλπιγγας προκαλούν βαρηκοία αγωγιμότητος και βουητό αυτιών. 
Σκλήρυνση των οστών στο μέσο αυτί (ωτοσκλήρυνση) μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας και να προκαλέσει εμβοές. Αυτή η κατάσταση, που προκαλείται από την ανώμαλη παραγωγή οστού, είναι οικογεννής (εμφανίζεται σε οικογένειες).
 

Άλλες αιτίες των εμβοών
 

 Ορισμένες από τις αιτίες των εμβοών είναι λιγότερο συχνές. Αυτές είναι:
• Νόσος του Meniere. Αυτή η διαταραχή προκαλείται από την ανώμαλη σύνθεση ή πίεση του υγρού στο εσωτερικό αυτί. Προκαλεί ιλίγγους, νευροαισθητήρια βαρηκοία, και βουητό αυτιού. 
• Το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτές οι καταστάσεις που συχνά σχετίζονται με εμβοές και φαίνεται να επιδεινώσουν παρά να προκαλούν τις εμβοές.
• Διαταραχές της κροταφογναθικής αρθρώσεως (Σύνδρομο κροταφογανθικής άρθρωσης). Προβλήματα με την άρθρωση του σαγονιού, σε κάθε πλευρά του κεφαλιού σας, μπροστά από τα αυτιά, μπορεί να προκαλέσει βούισμα αυτιών.
• Διάτρηση (τρύπα) της τυμπανικής μεμβράνης. Προκαλεί βαρηκοία αγωγιμότητος και βούισμα αυτιού
• Μυοκλωνία μέσου αυτιού. Είναι ακούσιες συσπάσεις των δύο μικρών μυών του μέσου αυτιού (τείνων το τύμπανο μυς και μυς του αναβολέως).   
• Υπερώια μυοκλωνία. Είναι ακούσιες συσπάσεις μυών της μαλθακής (μαλακής) υπερώας (ουρανίσκου), που γίνονται ακουστές στο αυτί.
• Τραυματισμοί στο αυτί, στο κεφάλι ή τον αυχένα. Οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το μέσο και το εσωτερικό αυτί, το ακουστικό νεύρο ή τη λειτουργία του εγκεφάλου που συνδέεται με την ακοή (ακουστικό κέντρο). Αυτοί οι τραυματισμοί γενικά προκαλούν εμβοές σε ένα μόνο αυτί.
• Ακουστικό νευρίνωμα. Είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στο ακουστικό νεύρο που ελέγχει την ακοή και την ισορροπία, και προκαλεί Ίλιγγο,  βαρηκοΐα, και  εμβοές υψηλής συχνότητας Συνήθως προκαλεί εμβοές σε ένα μόνο αυτί.
• Νευροαισθητήριος βαρυκοία. Απο οποιαδήποτε αιτία και αν προκαλείται η βαρυκοία αυτή συνήθως συνοδεύεται από εμβοές. Εκτός των αιτίων που προαναφέρθηκαν μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα και φάρμακα.
 
 
 
σφυριγμα στα αυτια αυχενας ζαλαδα συμπτώματα σφυριγμα στο αυτι
 
 

Αγγειακές διαταραχές που συνδέονται με εμβοές
 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμβοές προκαλούνται από μια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το είδος των εμβοών ονομάζονται σφύζουσες εμβοές. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:
• Παραγαγγλίωμα.  Είναι αγγειοβριθής όγκος του Μέσου ωτός. Προκαλεί συνήθως σφύζουσες ρυθμικές εμβοές.
• Όγκους κεφαλής και τραχήλου. Ένας όγκος που πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι ή το λαιμό σας (αγγειακό νεόπλασμα) μπορεί να προκαλέσει εμβοές και άλλα συμπτώματα.
• Αθηροσκλήρωση. Με την ηλικία και τη συγκέντρωση της χοληστερόλης, μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κοντά στον εγκέφαλο και το έσω αυτί χάνουν κάποια από την ελαστικότητά τους και την ικανότητά τους να λυγίζουν ή να διατείνονται λίγο με κάθε καρδιακό παλμό. Αυτό κάνει τη ροή του αίματος να γίνει πιο έντονη και μερικές φορές πιο θορυβώδης, καθιστώντας ευκολότερο για το αυτί σας για να ανιχνεύσει τους παλμικούς ήχους (beats). Αυτό το είδος των εμβοών μπορεί να ακούγονται και στα δύο αυτιά.
• Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπέρταση και παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως το στρες, το αλκοόλ και η καφεΐνη, μπορεί να κάνουν πιο αισθητές τις εμβοές.
• Θορυβώδης (τυρβώδης ή στριβιλώδης) ροή του αίματος. Πίεση ή στένωση σε μια αρτηρία στο λαιμό (καρωτιδική αρτηρία) ή φλέβα (σφαγίτιδα φλέβα) μπορεί να προκαλέσει τυρβώδη ροή του αίματος, οδηγώντας σε εμβοές.
• Δυσπλασία των τριχοειδών αγγείων. Μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, η οποία εμφανίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών, μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές. Αυτό το είδος των εμβοών, γενικά, παρατηρείται σε ένα μόνο αυτί.




Κεντρικά αίτια εμβοών (εγκεφαλικά και ενδοκρανιακά).


•  Εγκεφαλομεταβολική ανεπάρκεια ηλικιωμένων (εγκεφαλική ισχαιμία).
•  Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια ηλικιωμένων: Απόφραξη Καρωτιδικού Συστήματος.
   Αγγειακή εγκεφαλική ανεπάρκεια: Απόφραξη Σπονδυλοβασικού Συστήματος.
•  Ενδοκρανιακά ανευρύσματα.
•  Ενδοκρανιακοί όγκοι πρωτοπαθείς.
•  Ενδοκρανιακές μεταστάσεις νεοπλασιών (Πχ. Μετάσταση στον εγκέφαλο από Kαρκίνο       Πνεύμονος).
•  Σκλήρυνση κατά πλάκας.
•  Λανθάνοντα Ψυχικά νοσήματα (Νευρώσεις και Ψυχώσεις).




Συστηματικές παθήσεις που προκαλούν εμβοές στα αυτιά.


•  Aλλεργία (Αλλεργική ρινίτιδα κλπ).
•  Υπέρταση και Υπόταση.
•  Αιματολογικές παθήσεις: Αναιμία σιδηροπενική, μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω έλλειψης Βιταμίνης Β12, λευχαιμίες.
•  Νεφρική ανεπάρκεια (Πχ ασθενής ουραιμικός με εμβοές έγινε καλά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού).
•  Χρόνια χρήση Ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων,  Quinine, Aspirin, Voltaren, Feldene, κλπ.
•  Χρόνια ή παρατεταμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών (Πχ Streptomycin, κλπ).
•  Χρόνιες δηλητηριάσεις από διάφορες χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Αυχενικό σύνδρομο και εμβοές

Στη διαφορική διάγνωση των αιτίων των εμβοών είναι και το ερώτημα "μήπως φταίει ο αυχένας". Βεβαίως είναι τεκμηριωμένο ότι οι συνήθεις παθήσεις του αυχένος, δηλαδή η αυχενική δισκοκήλη, και η εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτις, προκαλούν πονοκέφαλο και ζάλη αλλά ΟΧΙ εμβοές. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί εργαστηριακά ή επιδημιολογικά μιά τέτοια συσχέτιση.

 

Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές


Μια σειρά από φάρμακα (πάνω από 200), μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις εμβοές. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η δόση του φαρμάκου, τόσο χειρότερες γίνονται οι εμβοές. Συχνά το ανεπιθύμητο βουητό στα αυτιά εξαφανίζεται όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα.
Φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τις εμβοές περιλαμβάνουν:
• Αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της χλωραμφενικόλης, ερυθρομυκίνης, γενταμυκίνης, βανκομυκίνης,τομπραμυκίνης, και βλεομυκίνης.
• Αντικαρκινικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των mechlorethamine, και  βινκριστίνη
• Διουρητικά χάπια,  όπως βουμετανίδη, εθακρυνικό οξύ, και φουροσεμίδη
• Η κινίνη που χρησιμοποιείται για την ελονοσία.
Η Χλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας επίσης.
Η Ασπιρίνη σπάνια όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις (12 ή περισσότερες την ημέρα). Η χαμηλή δόση που προβλέπεται για καρδιακά προβλήματα είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επίδραση.
Εμβοές μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω της διακοπής των θεραπευτικών δόσεων των βενζοδιαζεπινών (ηρεμιστικών χαπιών) ως μέρος του συνδρόμου στέρησης βενζοδιαζεπινών. Μπορεί μερικές φορές να είναι ένα παρατεταμένο σύμπτωμα από διακοπή βενζοδιαζεπινών και παραμένουν για πολλούς μήνες. 


 
 

Εμβοές εξετάσεις και διάγνωση
 

 
αυτια βουισμα στα αυτια βουητο στο κεφαλι βουισμα
 
 
• Ακουολογικές εξετάσεις. Αυτές μπορεί να βοηθήσουν για να αποκλειστούν ή να εντοπιστούν πιθανές αιτίες των εμβοών.
• Σε ορισμένα άτομα, η ένταση των εμβοών μπορεί να αλλάξει από κινήσεις στον ώμο, το κεφάλι, τη γλώσσα, το σαγόνι (ιδίως σφίξιμο), ή κινήσεις των ματιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μια υποκείμενης διαταραχής που χρειάζεται θεραπεία.
• Οι εξετάσεις απεικόνισης. Ανάλογα με την εικαζόμενη αιτία των εμβοών σας, μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Οι ήχοι που ακούτε μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να προσδιορίσει μια πιθανή αιτία.
• Ακούγοντας κλικ. Συσπάσεις μυών (μυοκλονίες) γύρω από το αυτί σας, και την υπερώα(ουρανίσκο), μπορεί να προκαλέσουν απότομους, διακοπτόμενους ήχους, που ακούγονται κάνοντας κλικ. Μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.
Φυσήματα. Προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ανεύρυσμα ή ένας όγκος, μπορεί να ενισχύσει τον ήχο της καρδιάς στα αυτιά σας (σφύζουσες εμβοές). Εμβοές μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αγγειίτιδα, ή πιο συγκεκριμένα, γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα. Παλμικές (σφύζουσες) εμβοές μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη της ιδιοπαθούς ενδοκράνιας υπέρτασης.
Χαμηλής συχνότητας εμβοές. Η νόσος του Meniere μπορεί να προκαλέσει χαμηλής συχνότητας εμβοές από το ένα αυτί. Οι εμβοές μπορεί να γίνουν πολύ δυνατές πριν από έναν παροξυσμό ιλίγγου (μια ψευδαίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλον σας περιστρέφονται ή κινούνται).
Υψίσυχνες εμβοές. Η έκθεση σε ένα πολύ δυνατό θόρυβο ή ένα χτύπημα στο αυτί μπορεί να προκαλέσει έναν υψίσυχνο ήχο ή βούισμα που συνήθως φεύγει μετά από μερικές ώρες. Ωστόσο, αν υπάρχει απώλεια ακοής, οι εμβοές μπορεί να είναι μόνιμες.  Η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακοία), ή φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν ένα συνεχές, υψηλής συχνότητας κουδούνισμα και στα δύο αυτιά. Το ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να προκαλέσει συνεχή, υψηλής συχνότητας ήχο, από το ένα αυτί.
Άλλους ήχους. Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει χαμηλής συχνότητας εμβοές που μπορεί να είναι συνεχείς, ή μπορεί να έρχονται και παρέρχονται. Βύσματα, ξένα σώματα ή τρίχες στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού μπορεί να τρίβονται πάνω στο τύμπανο, προκαλώντας μια ποικιλία ήχων. 
Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζουμε τουλάχιστον τη συχνότητα των εμβοών. Πρέπει  να γίνεται προσπάθεια ποσοτικής μέτρησης των εμβοών, όσον αφορά τη συχνότητα και την έντασή τους. Με τον ακουογράφο δίνονται ήχοι διαφορετικών συχνοτήτων καί ο ασθενής αναγνωρίζει ποιός ταιριάζει με τον δικό του. Μετά αυξάνεται σταδιακά η ένταση του ήχου αυτού μέχρι να καλύψη και να εξαφανίσει τις εμβοές. Η ένταση των εμβοών είναι μολις 5dB κάτω απο αυτήν την ένταση. Δηλαδή αν βρούμε τη συχνότητα και την ένταση των εμβοών και δώσουμε ήχο 5dB πιό πάνω αυτός θα επικαλύψει και θα εξαφανίσει τις εμβοές. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία στην θεραπεία των εμβοών με συσκευές εκκώφανσης.
Υπάρχουν ασθενείς που ενοχλούνται απο εμβοές μόλις 5dB και άλλοι που ανέχονται καλά εμβοές εντάσεως 70dB. Η ποσοτικοποίηση των εμβοών βοηθάει να ξέρουμε με τι άρωστο έχουμε να κάνουμε, υπερβολικό και αγχώδη, ή ήρεμο και ευπροσάρμοστο.
Ορισμένες φορές γιά την πλήρη διάγνωση, πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη νευροωτολογικό ελεγχο με νυσταγμογράφημα, προκλητά δυναμικά, και ωτοακουστικές εκπομπές.   

 

Εμβοές θεραπεία

 
 
Εάν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του θα συνεπάγεται και μείωση ή εξαφάνιση των εμβοών.
Παραδείγματα θεραπείας μια υποκείμενης κατάστασης της υγείας περιλαμβάνουν:
 
• Αφαίρεση βύσματος κεριού (κυψελίδας), μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.
• Η θεραπεία μιάς πάθησης των αιμοφόρων αγγείων. Οι αγγειακές παθήσεις μπορούν να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική ή άλλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Αλλαγή φαρμακευτικής αγωγή σας. Εάν ένα φάρμακο που παίρνετε φαίνεται να είναι η αιτία των εμβοών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διακοπή ή τη μείωση του φαρμάκου, ή τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό φάρμακο.
Η θεραπεία γενικά δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις εμβοές, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν βοηθούν.
Μην ανησυχείτε για τις εμβοές σας και μην προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτές, καθώς αυτό κάνει στην πραγματικότητα τις εμβοές χειρότερα. Αποδεχτείτε τις εμβοές και ζήστε με αυτές. Οι μη προβλέψιμοι ήχοι όπως οι εμβοές θέτουν σε εγρήγορση και ανησυχία, τον εγκέφαλο και ολόκληρο τον οργανισμό (μηχανισμοί άμυνας του αρχέγονου εγκεφάλου). Με βάση τις ιατρικές έρευνες, για το πώς παράγονται οι εμβοές, τα συναισθήματα που σχετίζονται με την αντίληψη των εμβοών μπορεί να αλλάξουν. Όσον αφορά στις αλλαγές αυτές, ο εγκέφαλος επανέρχεται στη συνήθη δραστηριότητα του φιλτράροντας «προβλέψιμα» σήματα από τα διάφορα αισθητήρια συστήματα (ακοή, όσφρηση, αφή, όραση, κλπ.), με αποτέλεσμα το φιλτράρισμα του σήματος των εμβοών ως μη βλαπτικό από το συνειδητό μυαλό σας. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και χωρίς καμία «θεραπεία», οι εμβοές εξαφανίζονται ή τουλάχιστον μειώνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, γιατί ο εγκέφαλος χάνει το ενδιαφέρον του και σταματά το σήμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «εξοικείωση» και μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια.
Θα μάθετε σταδιακά να μη δίνεται προσοχή στους θορύβους των εμβοών, με τον ίδιο τρόπο που αγνοείτε όλους τους άλλους «προβλέψιμους» θορύβους της καθημερινής ζωής. 
 
Καταστολή των εμβοών
Σε ορισμένες περιπτώσεις, «λευκός θόρυβος» μπορεί να βοηθήσει να καταστείλει τον ήχο των εμβοών, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητικός. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής για να καταστείλει το θόρυβο των εμβοών. 
Συσκευές περιλαμβάνουν:
•Συσκευές λευκού θορύβου. Αυτές οι συσκευές, οι οποίες παράγουν ήχους προσομοίωσης του περιβάλλοντος, όπως η πτώση βροχής ή κύματα του ωκεανού, είναι συχνά μια αποτελεσματική θεραπεία για τις εμβοές. Μπορείτε αν θέλετε, να δοκιμάσετε συσκευή λευκού θορύβου με ηχεία στο μαξιλάρι, για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
•Ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν έχετε προβλήματα ακοής καθώς καθώς η ενίσχυση της ακοής επικαλύπτει τις εμβοές.
•Συσκευές συγκάλυψης θορύβου. Φοριέται στο αυτί, παρόμοια με τα βοηθήματα ακοής. Αυτές οι συσκευές παράγουν έναν συνεχή, χαμηλού επιπέδου λευκό θόρυβο που καταστέλλει τα συμπτώματα εμβοών. Μερικά άτομα προτιμούν τέτοιου είδους εξωτερικούς ήχους από το βουητό στο κεφάλι τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβοών, όπως ο τόνος και η ένταση, καθορίζουν το είδος του θορύβου που θα εφαρμοστεί. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ακουστική απώλεια παράλληλα με τις εμβοές στά αυτιά, οι συσκευές εκκώφανσης και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σε ένα 'εργαλείο'.
•Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών. Οι ασθενείς με εμβοές μπορούν να μάθουν πώς να σταματήσουν να σκέφτονται τις εμβοές. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό παροχής συμβουλών και μάσκερς συσκευών. Μια συσκευή που φοριέται προσφέρει ατομικά προγραμματισμένη τονική μουσική για να καλύψει τις συγκεκριμένες συχνότητες των εμβοών σας. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών παίρνει χρόνο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Είναι μια σχετικά νέα τεχνική για ανθρώπους των οποίων οι εμβοές είναι πολύ δυνατές και ενοχλητικές. Χρησιμοποιεί μιά συσκευή μεγέθους παλάμης και ακουστικά και παράγει ένα ευρυζωνικό ηχητικό σήμα, ενσωματωμένο σε μουσική. Η θεραπεία βοηθά την ενθάρρυνση της αλλαγής στα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου, τα οποία τελικά προσαρμόζονται στίς εμβοές με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντίδραση του ασθενούς σε αυτές. Μειωμένη αντίδραση οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη των εμβοών, με την εγκατάσταση έτσι ενός θετικού κύκλου.Η συσκευή έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση ή την εξάλειψη εμβοών σε ένα σημαντικό αριθμό ασθενών και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.
 
 
Φάρμακα

Τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις εμβοές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ή επιπλοκών.  Πιθανά φάρμακα περιλαμβάνουν:
• Αγγειοδιασταλτικά και βελτιωτικά μικροκυκλοφορίας φάρμακα: Stugeron, Sibelium, Αntivom, Vastarel, Complamin, Ronicol, Startonyl, Hydergine, Loftyl, Sermion, Τarontal, Νοοtrop, Fludilat, Βetaserc, κλπ.
• Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε μικρές δόσεις, όπως η αμιτριπτυλίνη και η νορτριπτυλίνη, έχουν χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται γενικά μόνο σε σοβαρές εμβοές, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ξηροστομία, θολή όραση, δυσκοιλιότητα και καρδιακά προβλήματα.
• Αλπραζολάμη (Xanax) μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα συμπτώματα εμβοών, αλλά οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία και ναυτία. Επίσης, μπορεί να γίνει συνήθεια.
 



 

Νεότερα στη θεραπεία των εμβοών



 
Σε συνεργασία με ειδικούς κλινικής έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην τεχνολογία Laser.

-Θεραπεία Softlaser
Η Ελβετική Soft Laser τεχνολογία προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την θεραπεία των εμβοών (βουητό των αυτιών) και άλλων παρόμοιων διαταραχών του έσω αυτιού, όπως εξασθένηση της ακοής λόγω εμβοών, πίεση των αυτιών, νόσο Meniere (ίλιγγος), οξεία μείωση και / ή παραμόρφωση της ακοής.
Το Soft Laser αποτελείται από την μονάδα παραγωγής του Laser ( MedicLaser: 5mW ισχύς εξόδου, 650nm μήκος κύματος) και το τμήμα εφαρμογής στο αυτί (EarTool: οπτική ίνα). Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε χώρο εξυπηρετεί το χρήστη π.χ. στο σπίτι.
Η χρήση είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη. Η δέσμη του laser διαπερνά ακόμη και τα βαθύτερα υποδόρια στρώματα και λειτουργεί ως θεραπευτική βιοδιέγερση απευθείας στο μεταβολισμό του συνδετικού ιστού. Αυτό οδηγεί σε ταχεία αναγέννηση των ακουστικών κυττάρων, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτάχυνση της κυτταρικής διαίρεσης και ενεργοποίηση συγκεκριμένων μορίων άμυνας.
Πολλές διαταραχές προκαλούνται από την έλλειψη του μορίου Τριφωσφορικής Αδενοσύνης (ATP), μια μορφή αποθήκευσης της κυτταρικής ενέργειας απαραίτητη για την ζωή. Το ATP είναι βασικό συστατικό/στοιχείο των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια (cell power-plants) παρέχουν ATP ενέργεια στις κυτταρικές διαδικασίες με την καύσης γλυκόζης. Ανεπάρκεια του ATP οδηγεί τα κύτταρα σε φθορά και τελικά σε καταστροφή. Η εστίαση της δέσμης του Laser (650nm μήκος κύματος) προκαλεί καύση της γλυκόζης αυξάνοντας τον εφοδιασμό σε ATP. Η τεχνική SoftLaser επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων του ακουστικού συστήματος που δεν έχουν καταστραφεί.
Η αρχή του Eartool είναι να εστιάζει με ακρίβεια την απαιτούμενη ενέργεια από το Medic Laser στην πάσχουσα περιοχή διαμέσου οπτικών ινών. Το νέο Eartool εφαρμόζει άνετα στο κεφάλι και είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε η δέσμη να φτάνει με ακρίβεια το έσω ους. Έτσι διαχέεται περισσότερη ενέργεια στο αυτί που βελτιώνει την επιτυχία της θεραπείας και ένα θετικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση χρόνιας πάθησης εμβοών, διαταραχών ύπνου, δυσκολία στη χαλάρωση η θεραπεία πρέπει να συνοδεύεται από λύσεις μουσικής ηχοκάλυψης εμβοών.

 
Θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών

Ο Adam Edwards, 34 ετών, συνιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής τροχών στο Dallas, είπε ότι ανέπτυξε εμβοές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν έκανε σκοποβολή. «Είχα όλους τους παράγοντες κινδύνου», είπε. «Μεγάλωσα με χόμπι όπως κυνήγι, ντραμς σε συγκρότημα, πήγαινα σε εκκωφαντικά κοντσέρτα, εργαζόμουν σε περιβάλλον με δυνατούς ήχους». Οι εμβοές, που τις περιέγραψε σαν τον ήχο του υπολογιστή με «μπιπ», ήταν τόσο έντονες και επίμονες που χρειαζόταν ηρεμιστικά για να κοιμηθεί το βράδυ.
O Edwards εξομολογήθηκε ότι ανακουφίστηκε με μια συσκευή που κατασκευάστηκε από έναν Αυστραλό ωτολόγο. Η συσκευή μοιάζει με MP3 player και βγάζει ήχους που καλύπτουν ολόκληρο το ακουστικό φάσμα και οι οποίοι είναι ψηφιακά ενσωματωμένοι σε «χαλαρωτική μουσική». Παρόμοιος με τον «λευκό» ήχο, ο ευρυζωνικός θόρυβος, κομμένος και ραμμένος με βάση την ικανότητα ακοής του κάθε ασθενούς, καλύπτει τις εμβοές. (Η μουσική αποσκοπεί στο να αμβλύνει το άγχος που συνοδεύει τη διαταραχή.) Οι ασθενείς φορούν τη συσκευή (αξίας 5.000 δολαρίων) τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίως για έξι μήνες. Αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγωγής τον περασμένο χρόνο, ο Edwards ανέφερε ότι οι εμβοές του «έγιναν σαν τη μουσική σε ένα πολυκατάστημα που την ακούς μόνο όταν τη σκέφτεσαι, ειδάλλως ούτε καν την προσέχεις».
Μια μικρή εταιρεία, που χρηματοδότησε μελέτη στο περιοδικό Ear & Hearing τον Απρίλιο του 2007, έδειξε ότι η μέθοδος είχε 90% επιτυχία στον περιορισμό των εμβοών. Μια ευρύτερη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
πηγή. Καθημερινή

Εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων και μαγνητική διέγερση

Στις αγωγές που αφήνουν υποσχέσεις για την καταπολέμηση των εμβοών περιλαμβάνονται τα χειρουργικώς εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και η μη επεμβατική μαγνητική διέγερση. Και οι δύο αποσκοπούν να διασπάσουν και πιθανώς να επαναρρυθμίσουν τα λανθασμένα μηνύματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις εμβοές.
Νευροχειρουργοί στο Βέλγιο, χρησιμοποιώντας απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό (MRI) για να τους καθοδηγούν, εφάρμοσαν τη μέθοδο εμφύτευσης σε μερικούς ασθενείς και ισχυρίζονται ότι κατέστειλαν πλήρως τις εμβοές. Αλλά η αγωγή είναι αμφιλεγόμενη.
Η μαγνητική θεραπεία, που είναι παρόμοια με αγωγές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του χρόνιου πόνου, περιλαμβάνει ένα μαγνήτη σε σχήμα «8» πάνω από το κρανίο. Οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν MRI για να κατευθύνουν τους μαγνητικούς παλμούς, ώστε να μπορούν να φτάσουν περιοχές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την «ερμηνεία» του ήχου.
Οι ασθενείς λαμβάνουν έναν παλμό ανά δευτερόλεπτο για περίπου 20 λεπτά. «Λειτουργεί για μερικά άτομα αλλά όχι για όλους», επισήμανε ο Anthony Cacace, καθηγητής επιστήμης επικοινωνιών και νευρικών διαταραχών στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ.
 

 
Τι κάνουν οι ερευνητές σήμερα για να κατανοήσουν καλύτερα τις εμβοές;
 
 
Κατά μήκος της διαδρομής όταν ένα σήμα ταξιδεύει από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλά μέρη όπου τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά να προκαλέσουν εμβοές. Εάν οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τον προκαλεί για να ξεκινήσει και να επιμένει τις εμβοές, μπορούν να ψάξουν για τις θέσεις στο σύστημα και στα κομμάτια του, όπου η θεραπευτική παρέμβαση θα μπορούσε να σταματήσει τις εμβοές.
Το 2009 στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD) χρηματοδότησε ένα συνέδριο ερευνητών για τις εμβοές να μιλήσουν και να αναπτύξουν νέες ιδέες για πιθανές θεραπείες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μια σειρά από πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων:
Ηλεκτρική ή μαγνητική διέγερση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ακοή. Τα εμφυτευμένα βοηθήματα ήδη υπάρχουν για να μειώσουν το τρέμουλο της νόσου του Πάρκινσον και το άγχος της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να εξομαλύνουν τα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται σε εμβοές.
Επαναληπτική διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS). Αυτή η τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί μια μικρή συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι για να δημιουργήσει μικρούς μαγνητικούς παλμούς, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των ατόμων με επιληψία. Προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους  με rTMS, που χρηματοδοτείται από το NIDCD, βοηθούν τους ερευνητές να εντοπιστούν οι καλύτερες θέσεις στον εγκέφαλο για την τόνωση προκειμένου να καταστείλουν τις εμβοές. Οι ερευνητές, επίσης, αναζητούν τρόπους για να εντοπίσουν τα άτομα που είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν καλά στις συσκευές διέγερσης.
Υπερκινητικότητα και εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει υπερκινητικότητα στα νευρωνικά δίκτυα, μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο. Κατανόηση ειδικά στην περιοχή του εγκεφάλου απο όπου ξεκινά αυτή η  υπερκινητικότητα και πώς εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που χρησιμοποιούν εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου για να ηρεμήσει τα νευρωνικά δίκτυα και τη μείωση των εμβοών.
Επαναφορά του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη. Οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να επωφεληθούν από τον τονοτοπικό(tonotopic) χάρτη, ο οποίος οργανώνει νευρώνες στον ακουστικό φλοιό,  που να ανταποκρίνονται σύμφωνα με τη συχνότητα του ήχου. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια αλλαγή στην οργάνωση του τονοτοπικού (tonotopic) χάρτη μετά την έκθεση του αυτιού σε έντονο θόρυβο.  Με την κατανόηση του πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν τεχνικές για να φέρουν τον χάρτη πίσω στο φυσιολογικό και έτσι την ανακούφιση εμβοών. 

 

Εμβοές επιπλοκές


Οι εμβοές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Αν και επηρεάζουν τα άτομα με διαφορετικό τρόπο, αν έχετε εμβοές, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:
 
βουισμα αυτιου βουισμα στο αυτι βουητο στα αυτια  βουητο αυτια
•Κούραση
•Στρες
•Προβλήματα ύπνου
•Προβλήματα συγκέντρωσης
•Προβλήματα μνήμης
•Κατάθλιψη
•Άγχος και ευερεθιστότητα
 
 
 
 
 

 
Τρόπος ζωής και διορθωτικά μέτρα

Συχνά, οι εμβοές δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν. Για πολλούς ανθρώπους, ορισμένες προσαρμογές κάνουν τα συμπτώματα λιγότερο ενοχλητικά.  Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

• Αποφύγετε ερεθιστικά πράγματα. Μειώστε την έκθεσή σας σε πράγματα που μπορεί να χειροτερέψουν τις εμβοές. Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν τους δυνατούς θορύβους και τη νικοτίνη.
•Καλύψτε το θόρυβο. Σε ένα ήσυχο περιβάλλον, ένας ανεμιστήρας, απαλή μουσική ή χαμηλής έντασης ραδιόφωνο μπορεί να βοηθήσει να καλύψει το θόρυβο από τις εμβοές.
•Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να κάνει χειρότερα τις εμβοές. Διαχείριση του στρες, είτε μέσω θεραπείας χαλάρωσης, βιοανάδρασης ή άσκηση, μπορεί να παρέχει κάποια ανακούφιση.
• Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τη δύναμη του αίματός  από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μεγαλύτερη ροή αίματος, ειδικά στην περιοχή του εσωτερικού αυτιού.
• Κοιμηθείτε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε με πιό πολλά μαξιλάρια και το κεφάλι σας σε μια υπερυψωμένη θέση. Αυτό μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της κεφαλής και οι θόρυβοι μπορεί να γίνουν λιγότερο αισθητοί.

Μερικές φορές, η παροχή συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ζήτε με τις εμβοές. 
Βιοανάδραση. Αυτή η μέθοδος σας βοηθά να μάθετε να ελέγχετε τις λειτουργίες του σώματος με ορισμένες ασκήσεις (όπως σφίξιμο μιας ομάδας μυών) και την αλλαγή μέσω της χαλάρωσης.
 
ilingos βουητο αυτιου ζαλαδα ασταθεια βουητο στο αυτι βουητο αυτιων

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των εμβοών

 
1) Οι εμβοές ακούγονται ελάχιστα και μόνο όταν τις προσέχεις.
2) Οι εμβοές ακούγονται λίγο αλλά τις αγνοείς, αρκεί να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό. Δεν σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.
3) Οι εμβοές ακούγονται και τις αγνοείς με δυσκολία, προβληματίζεσαι μήπως σε βλάψουν. Με μικρή προσπάθεια καταφέρνεις να μην σε ενοχλούν στην καθημερινότητα.
4) Οι εμβοές ακούγονται πάντα και είναι ενοχλητικές, αγχώνεσαι πως θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου με αυτές. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, τελικά όμως τα καταφέρνεις στίς καθημερινές σου δραστηριότητες.
5) Οι εμβοές είναι μόνιμο πρόβλημα που σε απασχολεί όλη την ημέρα. Σε επηρεάζει σοβαρά στην καθημερινότητα και στη δουλειά σου.
 
Αν βρίσκεστε στην κατηγορία 3, 4, ή 5  πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος με τους εξής τρόπους :
 
1 Πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε. Οι βαθιές αναπνοές σας βοηθούν σε αυτό. Προσπαθήστε κάθε 10 λεπτά να χαλαρώνετε παίρνοντας 3 με 4 βαθιές αναπνοές.
2. Αφού μάθετε καλά την τεχνική των αναπνοών, προσπαθήστε να καταλάβετε πότε είσαστε αγχωμένοι. Γρήγορες αναπνοές και ταχυκαρδία δηλώνουν ανησυχία, πίεση, και άγχος. Όταν συμβαίνει, χαλαρώστε και αρχίστε τις αναπνοές.
3. Διάφορες ασκήσεις μπορούν να σας χαλαρώσουν. Συσπάσθε όλους του μύες του σώματος σας για 5 λεπτά και μετά χαλαρώστε. Κάντε την άσκηση αυτή αρκετές φορές την ημέρα. Σύντομα θα αισθάνεσθε πότε βρίσκεστε σε ένταση και πότε όχι.
4. Η φαντασία σας βοηθάει για να χαλαρώσετε. Συγκεντρωθείτε σε κάποιο όμορφο αντικείμενο στον χώρο σας χωρίς να σκέφτεστε τίποτα άλλο ή κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι που σας ευχαριστεί. Αυτή η μικρή περίοδος χαλάρωσης μερικές φορές είναι πιο ωφέλιμη από ένα σύντομο ύπνο.
5 Η γυμναστική θα σας βοηθήσει πολύ. Η αερόβια άσκηση και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν σας κάνουν να αισθάνεστε δυνατοί και ευδιάθετοι.
6. Βάλτε το χαμόγελο στην ζωή σας. Μοιραστείτε το πρόβλημα σας με τους συγγενείς και φίλους σας. Θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν.
7. Μην σκέφτεστε συνέχεια πως να πολεμήσετε τις εμβοές. Προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε και συμβιώσετε μαζί τους.
8. Μάθετε για τις εμβοές . Όσα περισσότερα ξέρετε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.
9. Αποφύγετε τους θορύβους και τις υψηλές εντάσεις. Σας κουράζουν και μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές.
10. Εφαρμόστε δικές σας ιδέες και τεχνάσματα για την αντιμετώπιση των εμβοών.
 
 

Εναλλακτική ιατρική, ομοιοπαθητική


Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι εναλλακτικές θεραπείες επηρεάζουν τις εμβοές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί :
•Βελονισμός
•Ύπνωση
•Τα χορταρικά ginkgo
•Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου
• Lipoflavonoid, ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος
 
 
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Οι εμβοές είναι ψευδής αντίληψη ήχου στο κεφάλι ή στα αυτιά, είτε αντικειμενικά είτε υποκειμενικά. Ο ήχος μπορεί να είναι μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος και περιγράφεται συχνά ως κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα. Οι αντικειμενικές εμβοές είναι ήχοι που παράγονται στον ασθενή, από πηγές όπως η ροή του αίματος στα αγγεία και η κίνηση των μυών. Οι αγγειακές εμβοές έχουν συχνά σφύζοντα χαρακτήρα και μπορεί να προκαλούνται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις των αγγείων, όπως τα αγγειακά φυσήματα, ο καρωτιδικός διαχωρισμός, τα συρίγγια του καρωτιδικού κόλπου, οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες της σκληράς μήνιγγας και τα φλεβικά φυσήματα. Το σύνδρομο εγκεφαλικού ψευδοόγκου ή ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση αποτελούσε την πιο συχνή αιτία σφυζουσών εμβοών, σε μια σειρά ασθενών. Ο ρυθμικός ήχος που παράγει ο μυόκλονος της υπερώας και η επίδρασή του στην ευσταχιανή σάλπιγγα αποτελεί ένα παράδειγμα εμβοών που προκαλούνται από την κίνηση μυών. Απαιτείται κλινική υποψία και προσεκτική ακρόαση προκειμένου να διαπιστωθεί αυτό το είδος των εμβοών.
Οι υποκειμενικές εμβοές, η πιο συχνή μορφή εμβοών, είναι ήχος που γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ασθενή. Όταν συνοδεύονται από απώλεια ακοής τίθεται υπόνοια βλάβης στα τριχωτά κύτταρα από έκθεση σε έντονους θορύβους ή ωτοτοξικούς παράγοντες. Η σχετιζόμενη με το γήρας απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων (πρεσβυακουσία), συνοδεύεται συχνά από εμβοές, όπως και η ωτοσκλήρυνση (η απώλεια ακοής από διαταραχές στα οστάρια του μέσου ωτός). Οι διαταραχές αυτές τείνουν να προκαλούν αμφοτερόπλευρα συμπτώματα και η κλινική εκτίμηση ξεκινά με ωτολογική εξέταση, και ακοολογικές δοκιμασίες.
Όταν υπάρχει σημαντική ασυμμετρία των ευρημάτων, ή μονόπλευρη βαρηκοία, σε συνδυασμό με την αναφορά του συμπτώματος μονόπλευρων εμβοών, θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση του όγκου της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας όπως το ακουστικό νευρίνωμα. 
 


βουητο ζάλη ίλιγγος συμπτωματα πονοκεφαλοσ ζαλαδα

Ο δεκάλογος των γιατρών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβοών

Από τη Βρετανική ένωση εμβοών.
1 Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή περίπου το 10% του πληθυσμού θα έχει εμπειρία εμβοών. Και τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου και αν και είναι οι εμβοές πιο συχνές στους ηλικιωμένους μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής. Η αντίληψη ήχου μπορεί να έχει σχεδόν κάθε ποιότητα και ένταση, και ορισμένες φορές μπορεί  να περιγραφεί περισσότερο σύνθετος ήχος ακόμη και μουσική. 
2 Οι περισσότερες εμβοές είναι ήπιες και είναι σχετικά σπάνιο να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα αλλάζοντας σοβαρότητα. Η φυσική ιστορία των εμβοών στους περισσότερους ασθενείς είναι μια οξεία φάση της αγωνίας όταν το πρόβλημα αρχίζει, ακολουθούμενη από τη βελτίωση την πάροδο του χρόνου. Αλλά για μια μειοψηφία των ασθενών η αγωνία είναι συνεχής και πολύ σημαντική, και θα απαιτήσει στήριξη από ειδικούς.
 
3 Οι εμβοές είναι πιο συχνές σε άτομα με απώλεια ακοής. Ο επιπολασμός των εμβοών είναι μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων με προβλήματα ακοής, αλλά η σοβαρότητα στις εμβοές σχετίζεται ελάχιστα με το βαθμό απώλειας της ακοής. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουμε εμβοές, με ένα εντελώς φυσιολογικό ακουόγραμμα.
 
4 Οι εμβοές μπορεί να συσχετιστούν με μία αίσθηση βουλώματος στα αυτιά για λόγους που δεν είναι σαφείς. Εμβοές και νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθηση απόφραξης στα αυτιά, παρά την κανονική πίεση του μέσου αυτιού και την κινητικότητα του τυμπάνου. Η ωτοσκόπηση και η   τυμπανομετρία, μπορεί να αποκλείσει την δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αποσυμφορητικά και τα αντιβιοτικά είναι σπάνια χρήσιμα.
 
5 Κάνοντας μία αρνητική πρόγνωση για τις εμβοές ώτων είναι πιθανό να επηρεάσουμε αρνητικά τον άρρωστο.  Είναι πάρα πολύ συχνό και επιβλαβές να ακούσει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις εμβοές στο αυτί του. Οι αρνητικές αυτές δηλώσεις δεν είναι όχι μόνο άχρηστες, αλλά και τείνουν να εστιάζουν την προσοχή του ασθενούς στις εμβοές του και να επιδεινώνουν την αγωνία του. Μια θετική στάση είναι γενικά χρήσιμη και υπάρχουν πολλές εποικοδομητικές δηλώσεις που μπορούν να γίνουν σχετικά με τις εμβοές, όπως: οι περισσότερες εμβοές μειώνονται ή εξαφανίζονται με το χρόνο! Οι εμβοές δεν είναι ένας πρόδρομος απώλειας της ακοής!
 
6 Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος  με ήχους είναι χρήσιμος. Χρήσιμες πηγές ήχου για τη μείωση του παρασίτου ήχου των εμβοών περιλαμβάνουν, ήσυχη μουσική, έναν ανεμιστήρα ή ένα χαρακτηριστικό ήχο τρεχούμενου νερού.  Υπάρχουν φθηνές συσκευές που παράγουν ήχους του περιβάλλοντος, και αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την κατάκλιση.
 
7 Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι χρήσιμο. Η προσπάθεια για να ακούσετε προκαλεί αυξημένη κεντρική ακουστική δραστηριότητα και το κέρδος αυτής της αυξημένης ευαισθησίας μπορεί να επιτρέψει να αναδυθούν εμβοές ή, εάν ήδη υπάρχουν, να επιδεινωθούν. Διόρθωση οποιαδήποτε απώλειας ακοής, μειώνει το κεντρικό ακουστικό κέρδος και έτσι μειώνει το επίπεδο των εμβοών. Ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα ακόμα και αν η απώλεια ακοής είναι σχετικά ήπια και η ενίσχυση δεν θα έπρεπε κανονικά να χρειάζεται.  Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές έχουν τονίσει την αξία της ακοομετρίας για την επιλογή τών αρρώστων, και αυτή είναι η οριστική βάση για τις αποφάσεις σχετικά με την υποψηφιότητα των ασθενών για ενίσχυση ακοής. Κατά την άποψή μας, όλοι οι άνθρωποι που περιγράφουν εμβοές αξίζουν μια ακουολογική αξιολόγηση. Οι αποφάσεις για το πότε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και τι είδους θα είναι αυτό ανήκουν στον ωτορινολαρυγγολόγο και είναι ξεχωριστές για τον κάθε ασθενή.
 
 8 Υποκείμενη παθολογία είναι σπάνια, αλλά πρέπει να διερευνηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι εμβοές οφείλονται σε αυξημένη ευαισθητοποίηση της αυθόρμητης ηλεκτρικής δραστηριότητας του ακουστικού συστήματος που δεν είναι συνήθως αντιληπτή.  Μπορεί όμως να είναι ένα σύμπτωμα μιάς θεραπεύσιμης και σημαντικής ωτολογικού τύπου παθολογίας, όπως αιθουσαίου σβαννώματος ή ωτοσκλήρυνσης. Κάποιος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αν οι εμβοές είναι μονόπλευρες, ή αν έχουν σφύζοντα χαρακτήρα.
 
 9 Δεν υπάρχει φάρμακο με άμεσο ρόλο για τις εμβοές, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συναφών συμπτωμάτων όπως ίλιγγος, αϋπνία, άγχος ή κατάθλιψη. Επίσης, δεν υπάρχουν συμβατικά ή συμπληρωματικά φάρμακα που να έχει αποδειχθεί ότι έχουν συγκεκριμένη επίδραση στις εμβοές. Υπάρχει και η άποψη ότι επανειλημμένες ανεπιτυχείς θεραπείες επιδεινώνουν τις εμβοές.
 
10 Η αυτοβοήθεια είναι συχνά αποτελεσματική. 
 
 
 http://www.otorino.gr/emboes