Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Την Δευτέρα 23 Μαρτίου οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας και του παραρτήματος Σοφάδων παρακολούθησαν την παράσταση «Πες πως είναι αύριο πες πως ήταν χτες» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κορινθίων, στα πλαίσια του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνεται με την ευθύνη της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων από 20-29 Μαρτίου 2015. Η παράσταση αποτελούνταν από 5 μονόπρακτα (σε κείμενα των : Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Σκούρτη, Π. Κοροβέση και Μ. Ποντίκα) που διαπραγματεύονταν κοινωνικές αξίες όπως η οικογένεια αποτυπώνοντας την μέσα από την προβληματική σχέση ενός ζευγαριού αλλά και κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως η ανεργία και η οικονομική μετανάστευση.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μας έκανε το πρώτο μονόπρακτο, ο «Φώντας». Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης, ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί σε βάρος της γυναίκας του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου. Ο «Φώντας» συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Για πολλούς από τους εκπαιδευόμενους μας ήταν η πρώτη τους επαφή με το θέατρο και ήταν πολύ ευχάριστο πού ήταν τόσο θετικοί, το απόλαυσαν και συμμετείχαν έντονα εκφράζοντας την επιθυμία να επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης του σχολείου μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ΔΣ της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της κ. Μανώλη Στεργιόπουλο, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να απολαύσουμε την υπέροχη παράσταση. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η κ. Γουγουλιά, η κ. Τραγούδα, ο κ. Αντωνόπουλος και η κ. Τσουλά.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ