Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Μικρόβια στο γυμναστήριο - Πώς να προστατευθείτε


gymnasthrio.jpg
Στα μικρόβια και τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στα όργανα των γυμναστηρίων επικεντρώθηκε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη βρετανική ιστοσελίδα FitRated.
Τα συμπεράσματα θα σε εκπλήξουν, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στα όργανα των γυμναστηρίων είναι περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στις τουαλέτες.
Ειδικότερα, οι ερευνητές επισκέφθηκαν τρία τυχαία γυμναστήρια από αλυσίδες γυμναστηρίων της Βρετανίας και πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά όργανα, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη.

Όπως αναφέρουν, κάθε φορά που αγγίζουμε τα κουμπιά σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή πιάνουμε τον αλτήρα για να κάνουμε μερικά σετ, ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια τα οποία είναι ανθεκτικά ακόμη και στα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσουν από εξανθήματα και πνευμονία έως σηψαιμία.

Οι ερευνητές έστειλαν τα δείγματα από τα γυμναστήρια στο εργαστήριο περιβαλλοντικών ελέγχων EmLab P&K για ανάλυση και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

-Κάθε όργανο έφερε κατά μέσον όρο περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα.
-Το στατικό ποδήλατο είχε 39 φορές περισσότερα μικρόβια απ' όσα ανευρίσκονται στον δίσκο φαγητού μιας σχολικής καφετέριας.
-Ο κυλιόμενος διάδρομος είχε 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ' ό,τι η βρύση σε μία δημόσια τουαλέτα.
-Το σετ με ελεύθερα βάρη είχε 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι το κάθισμα μιας τουαλέτας.

Συνολικά, περισσότερο από το 70% των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Πώς θα προστατευτείτε

Οι ειδικοί του FitRated συνιστούν:
-Να καθαρίζετε με απολυμαντικό μαντηλάκι τα όργανα γυμναστικής πριν ασκηθείτε και αμέσως μόλις τελειώσετε.
-Να πλένετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι και νερό πριν και μετά από κάθε προπόνηση.
-Στη διάρκεια της προπόνησης να φοράτε μία κορδέλα στα μαλλιά για να απορροφά τον ιδρώτα και να μην αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπό σας.
-Μην περπατάτε ξυπόλητοι στο γυμναστήριο.
-Αλλάζατε ρούχα αμέσως μετά την προπόνηση.