Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου: Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού



Για περίπου μια βδομάδα (16-21 Αυγ) σταμάτησε ο χρόνος στη Σέκλιζα. Περίπου 200 μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν ενεργά στο 4ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού που διοργάνωσε η Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, ενώ όλο το χωριό παρακινήθηκε σε παράλληλες δράσεις.

προ-συναντήσεις
Με τη μουσική τίτλων της ταινίας «Θίασος» και λογότυπο που παρέπεμπε στα σύννεφα, στα όνειρα και στο αύριο (ΘΕΣ-ΑΥΡΙΟ-Σ), οι Ομάδες του Παιχνιδιού συναντήθηκαν (16, 17 Αυγ) και μοιράστηκαν στοιχεία της Φύσης, από τα οποία εμπνεύστηκαν τα χρώματα, τα εμβλήματα και τα ονόματά τους: «Αιθεροβάμονες», «Πύρινος Κλοιός», «Δρυάδες», «Τρίτωνες», «Ηλιοκράτορες».
Οι προ-συναντήσεις έγιναν στα σκαλιά του λόφου και στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου και αποκαλύφθηκε το κοινό τραγούδι του ΘΗΣΑΥΡΟΥ, που προέκυψε από στίχους που οι ίδιες οι Ομάδες έγραψαν.

ΗΜΕΡΑ της φωτιάς: «αγκαλιά»
Το πρώτο πρωινό (18 Αυγ), οι Ομάδες έστησαν μια μικρή ξεχωριστή αυλή στην πλατεία του χωριού, με κύριο αντικείμενο ένα ξύλινο παράθυρο, ένα φορητό λουλουδο-παρτέρι και μια ονειρομπουγάδα των μελών. Κάθε μέρα ξεκινούσε με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο «Μικρό Βιβλίο Για Μεγάλα Όνειρα» του Τάσου Λειβαδίτη και την εξομολόγηση του Ονείρου ενός παίχτη / μιας παίχτριας.
Στους/στις υπεύθυνους/ες του μικρού Θησαυρού παραδόθηκε ένα Ευρετήριο και ένας κατάλογος ‘σεκλιζιώτικων’ λέξεων, με σκοπό την αναζήτηση του νοήματός τους. Παράλληλα, από Ομάδα σε Ομάδα, γινόταν εργαστήρι χειροποίητων περικαρπίων με κλωστές/χρώματα των Ομάδων, ως ανάμνηση του Παιχνιδιού.
Το κύριο θέμα των γρίφων της ΗΜΕΡΑΣ_1 ήταν «σπίτια» του χωριού, ως συνέχεια παρόμοιας δράσης που ξεκίνησε με τον προΘΗΣΑΥΡΟ16: Οι Ομάδες αναζήτησαν φωτογραφίες του παρελθόντος και κατέγραψαν σπίτια του παρόντος, ενώ οι Ομάδες Δημιουργικής Γραφής εμπνεύστηκαν ιστορίες της δεκαετίας του ’80 που τις δραματοποίησαν το ίδιο βράδυ.
Εν τω μεταξύ, έτρεχε και η αποστολή του «χρονογλιστρήματος», κατά την οποία παιδιά των Ομάδων αναπαράστησαν παιδικές φωτογραφίες ηλικιωμένων μελών (άνω των 50).
Μια από τις καινοτομίες του φετινού Παιχνιδιού ήταν το ελεύθερο 5λεπτο των Ομάδων με βάση το στοιχείο της Φύσης που αντιπροσώπευαν και τη λέξη-κλειδί της ημέρας. Οι παρουσιάσεις των Ομάδων ανέδειξαν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την πρωτοτυπία των μελών.

ΗΜΕΡΑ της γης: «βήματα»
Το 2ο πρωινό του Παιχνιδιού ήταν αφιερωμένο σε σημεία δρόμων του χωριού. Στο τέλος του πρωινού, οι ξεχωριστές διαδρομές των Ομάδων συναντήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι και κάθε Ομάδα απέκτησε έναν δικό της δρόμο, τον οποίο χαρτογράφησε και έδωσε ένα ιδιαίτερο όνομα: «Οδός Ξενιτεμένων», «Οδός Αλτ!», «Οδός Ονείρων», «Οδός Ελπίδας».
Στην απογευματινή συνάντηση, οι Ομάδες δραματοποίησαν κείμενα που έγραψαν οι ίδιες, φέρνοντας τους ήρωες της προηγούμενης ιστορίας τους στο παρόν.
Το ίδιο βράδυ μια έκπληξη περίμενε τις Ομάδες στον Νυχτερινό Θησαυρό: Τέσσερις ξεχωριστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι ακούστηκαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία του χωριού και σήμαναν την εκκίνηση της αποστολής με κωδικό «το χαμόγελο της ανατολής», κατά την οποία έπρεπε τα μέλη των Ομάδων να αναζητήσουν πληροφορίες και υλικό για τέσσερις ντόπιους μετανάστες που αναζήτησαν το Αμερικάνικο Όνειρο πριν 100 περίπου χρόνια.

ΗΜΕΡΑ του νερού: «γέφυρα»
Ένα ξεχωριστό πρωινό περίμενε τους παίχτες και τις παίχτριες, καθώς κάνανε συμβολική κατάληψη με φορητά παρτέρια του πεζόδρομου έξω από το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθήρου, από τον οποίο, όπως ενημερώνει η σχετική πινακίδα, απαγορεύεται να περνάνε αυτοκίνητα πλην του ΚΤΕΛ. Το σχολείο, λειτουργεί σε δύο κτίρια, τα οποία ανάμεσά τους έχουν τον «πεζόδρομο οχημάτων». Κατά τη λειτουργία του σχολείου, μαθητές /τριες μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο, τόσο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όσο και μετά την πρωινή προσευχή, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα. Σχεδιάστηκαν επιδαπέδια παιχνίδια στον πεζόδρομο καθώς και παιδικά βήματα, που κατευθύνονται από το ένα κτίριο στο άλλο. Ταυτόχρονα έγινε καθαριότητα της αυλής του σχολείου και της γύρω περιοχής.
Παράλληλα, κατασκευάστηκαν μακέτες περιοχών του χωριού από ανακυκλώσιμα υλικά που συγκέντρωσαν οι Ομάδες και τα παιδιά επιχρωμάτισαν ασπρόμαυρες εικόνες του παρόντος, φανταζόμενα το μέλλον του χωριού.
Το βράδυ έγινε προβολή αποσπασμάτων της ταινίας «Αμέρικα Αμέρικα» του Ηλία Καζάν, ενώ ενδιάμεσα οι Ομάδες τραγούδησαν τραγούδια της ταινίας και παρουσίασαν πληροφορίες για ντόπιους μετανάστες στην Αμερική του προηγούμενου αιώνα.

ΗΜΕΡΑ του ήλιου: «φτερούγισμα»
Από γρίφο σε γρίφο και από σπίτι παιδιού σε σπίτι άλλου παιδιού έτρεξαν το τελευταίο πρωινό οι Ομάδες του Παιχνιδιού. Μέσα από τη συνεργασία τους και την κοινή γραφή ενός κειμένου που έφερνε τους πρωταγωνιστές τους στο μέλλον, το Παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο φυσικό χώρο της Παιδικής Χαράς, όπου παίχτες και παίχτριες ανακάλυψαν το φετινό θησαυρό (σποράκια που μόλις έδωσαν βλαστάρι) στην πόρτα του νηπιαγωγείου.
Η βραδιά περιείχε εκπλήξεις, όπως την αποκάλυψη της μυστικής αποστολής των Ομάδων, που ήταν η εκπλήρωση ενός Ονείρου παίχτη/παίχτριας άλλης Ομάδας. Την έκπληξη ένιωσαν παιδιά των Ομάδων που έγιναν στόχος αγάπης συμπαιχτών/τριών τους.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριο τραπέζι με φρέσκα σταφύλια και ντόπιο κρασί, προοιωνίζοντας το θέμα του προΘΗΣΑΥΡΟΥ17.

προΘΗΣΑΥΡΟΣ17
Θέμα το «αμπέλι» θα έχει ο προΘΗΣΑΥΡΟΣ17 και η εκκίνηση δόθηκε μια μέρα μετά την λήξη του ΘΗΣΑΥΡΟΥ16. Φωτογράφοι, ανάμικτα μέλη των Ομάδων, καλέστηκαν για τον μήνα Αύγουστο-Σεπτέμβριο να καταγράψουν τον τρύγο και τη διαδικασία παραγωγής κρασιού, ενώ το ολοκληρωμένο σχέδιο του project θα παρουσιαστεί από την Ομάδα της Βιβλιοθήκης μες στον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς και η ατζέντα δράσεων του χειμώνα.


[φωτογραφίες / βίντεο στην ομάδα της Βιβλιοθήκης στο facebook και στο κανάλι της στο youtube]