Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Του Δομήνικου Βερίλλη
Την περασμένη Κυριακή τιμήθηκε από την Πολιτεία η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης , η οποία είναι ένα από τα γεγονότα που αποτελούν μία από τις πλέον λαμπρές σελίδες της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας. Θα ήταν όμως παράληψη αν δεν αναφέραμε πως η Θεσσαλία υπήρξε και εδώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια και με διαφορά από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας. 
Θα απαιτούνταν, δε, τόμοι ολόκληροι για να περιγράψουν τις καταστροφές που υπέστει και τις σφαγές και τα βάσανα που υπέφεραν οι κάτοικοί της στη διάρκεια της διπλής κατοχής (αρχικά των Ιταλών και κατόπιν των Γερμανών ) από το 1941 έως και το 1944.
Συγκεκριμένα:
1ον. Ο Ερυθρός Σταυρός κατέγραψε 3903 κρατηθέντες στο στρατόπεδο Λάρισας στους 40 μήνες της κατοχής. Από αυτούς 1.210 εκτελέσθηκαν. 
Πέραν αυτών, πρόσθετα, στοιχεία για τα θύματα στη Θεσσαλία μέχρι τον Ιούλιο του 1944 έδωσαν και οι οργανώσεις της Αντίστασης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους σκότωσαν 2.530 κατοίκους ορεινών και πεδινών χωριών και άρπαξαν 86.818 μικρά ή μεγάλα ζώα. Μεταξύ των εκτελεσθέντων περιλαμβάνονται πολλά μέλη και στελέχη των αντιστασιακών οργανώσεων.
Αλλά τα συνολικά θύματα εκείνης της περιόδου ήταν πολύ περισσότερα και παραμένουν ανεξακρίβωτα γιατί οι κρατηθέντες στα απομονωτήρια Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων δεν κατεγράφησαν, όπως δεν κατεγράφησαν και όσοι από αυτούς εκτελέστηκαν. Ενώ και ο αριθμός των εκτελεσθέντων επί τόπου, σε πόλεις και χωριά, μένει άγνωστος γιατί ο Ερυθρός Σταυρός κατέγραφε μόνον επίσημα στοιχεία και μόνον σε πόλεις. και
2ον. Κάηκαν μερικώς ή ολοκληρωτικά 275 χωριά. Ανάμεσά τους και 9 κωμοπόλεις: Αγχίαλος, Αλμυρός, Καλαμπάκα, Μηλιές, Μουζάκι, Πύλη, Σοφάδες, Τσαριτσάνη και Φάρσαλα. Καμένα ολοσχερώς σπίτια 16.122, μισοκαμένα 1.818, καταστήματα 927, αποθήκες και βοηθητικοί χώροι 13.284. Συνολικά 31.161. Από τα οικήματα αυτά τα περισσότερα πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς αλλά μικρότερος αριθμός τους πυρπολήθηκε και στην διάρκεια της Ιταλικής κατοχής.