Μία πίτα γεμάτη Ελλάδα
Υλικά:
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ματσάκι τσουκνίδες,
750 γρ. σπανάκι,
2 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό καλαμποκάλευρο,
1 λίτρο φρέσκο γάλα,
1 κιλό τυρί φέτα,
200 γρ. φυτική μαργαρίνη.
Τρόπος παρασκευής:
1. Σ΄ ένα μεγάλο σουρωτήρι αναμειγνύουμε τα πλυμένα ψιλοκομμένα λαχανικά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
2. Μαραίνουμε τα χορταρικά με μία πρέζα αλάτι.
3. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.
4. Προσθέτουμε την φέτα, το λάδι και ανακατεύουμε.
5. Σε μία λεκανίτσα αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο και ρίχνουμε τα 3/4 του γάλακτος, το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
6. Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
7. Βουτυρώνουμε με τη φυτική μαργαρίνη ένα ταψάκι 45cm, ρίχνουμε το μισό μείγμα ζύμης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας.
8. Απλώνουμε τη γέμιση λαχανικών πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε καλά.
9. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το υπόλοιπο γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός και τον απλώνουμε πάνω στα χόρτα για να καλυφθούν.
10. Πασπαλίζουμε με λίγη φετούλα και λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για μία ώρα περίπου.
11. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε μια πίτα γεμάτη Ελλάδα.
*Για να γίνει νηστίσιμος ο πλαστός αντικαταστήστε το γάλα με νερό και μη βάζετε τυρί.
http://www.epikairotita.info/
Υλικά:
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ματσάκι τσουκνίδες,
750 γρ. σπανάκι,
2 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό καλαμποκάλευρο,
1 λίτρο φρέσκο γάλα,
1 κιλό τυρί φέτα,
200 γρ. φυτική μαργαρίνη.
Τρόπος παρασκευής:
1. Σ΄ ένα μεγάλο σουρωτήρι αναμειγνύουμε τα πλυμένα ψιλοκομμένα λαχανικά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
2. Μαραίνουμε τα χορταρικά με μία πρέζα αλάτι.
3. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ.
4. Προσθέτουμε την φέτα, το λάδι και ανακατεύουμε.
5. Σε μία λεκανίτσα αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο και ρίχνουμε τα 3/4 του γάλακτος, το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
6. Προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
7. Βουτυρώνουμε με τη φυτική μαργαρίνη ένα ταψάκι 45cm, ρίχνουμε το μισό μείγμα ζύμης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μας.
8. Απλώνουμε τη γέμιση λαχανικών πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε καλά.
9. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το υπόλοιπο γάλα, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός και τον απλώνουμε πάνω στα χόρτα για να καλυφθούν.
10. Πασπαλίζουμε με λίγη φετούλα και λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για μία ώρα περίπου.
11. Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε μια πίτα γεμάτη Ελλάδα.
*Για να γίνει νηστίσιμος ο πλαστός αντικαταστήστε το γάλα με νερό και μη βάζετε τυρί.
http://www.epikairotita.info/