Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΑΕΤΟΠΙΤΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ♥

ΑΕΤΟΠΙΤΑ..........Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΑ.................
Η παράδοση , μας έχει δώσει απλόχερα πολλά και διάφορα είδη πίτας, τα οποία ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.... ......... Έτσι κάθε περιοχή έχει και την δική της πίτα με το δικό της παραδοσιακό χρώμα και το δικό της όνομα. .............
Πίτες απλές........πίτες γιορτινές, κρεατόπιτες , χορτόπιτες αλλά και Βασιλόπιτες… Πίτες που κλείνουν μέσα τους τη γεύση και το άρωμα των ντόπιων υλικών του κάθε τόπου ............. Στη Θεσσαλική γη και κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας θα συναντήσουμε την Αετόπιτα ή αλλιώς Καρδιτσιώτικη Βασιλόπιτα …......Πίτα γιορτινή που ακόμη και σήμερα φτιάχνουν οι ντόπιοι της περιοχής με κομμάτια χοιρινού κρέατος, την μέρα της Πρωτοχρονιάς.................... Τα παλαιότερα χρόνια αλλά ακόμη και στις μέρες μας σε κάποια χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων γιορτάζουν την "γουρνοχαρά , καθώς την μέρα εκείνη σφάζουν τα γουρούνια που έχουν θρέψει σχεδόν ένα χρόνο πριν.........
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χοιρινό που σφάζουν δεν πάει χαμένο σχεδόν τίποτα.........
Στις μέρες μας φτιάχνουν λουκάνικα και χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέρη του κρέατος για τα μαγειρέματά τους.......
Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν ακόμη και το λίπος, που αφού το έλιωναν το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική........αλλά και από το δέρμα του γουρουνιού έφτιαχναν παπούτσια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στα χωράφια, τα λεγόμενα "γουρνοτσάρουχα". Με κομμάτια από το χοιρινό γινόταν και η Αετόπιτα... η παραδοσιακή Καρδιτσιώτι
κη Βασιλόπιτα
Εγώ σήμερα επέλεξα να φτιάξουμε μαζί την παραδοσιακή αυτή γιορτινή Καρδιτσιώτικη Βασιλόπιτα προσθέτοντας περισσότερη γεύση και άρωμα.,...........χρησιμοποιώντας και λουκάνικα χωριάτικα από την περιοχή της Καρδίτσας.........πράσα και μυρωδικά.................. Επέλεξα μια παραδοσιακή χωριάτικη φέτα που δένει με την παράδοση μιας και μιλάμε για παραδοσιακή πίτα ................. Χοιρινό κρέας για την πίτα μου προτίμησα πανσέτα που τη θεωρώ νοστιμότατη και γευστικότατη..


ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΤΟΠΙΤΑ !!!!
700 γρ. πανσέτα χοιρινή,
2 λουκάνικα χωριάτικα
4-5 πράσα (το άσπρο τρυφερό μέρος) ψιλοκομμένα,
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο,
4-5 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά,
300 γρ. φέτα,
100 -150 γρ, γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά,
150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (flora soft) ελαιόλαδο,
Αλάτι,
πιπέρι,
άνηθο
μοσχοκάρυδο ,
δυόσμο...
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ............
Θέλουμε 8-9 φύλλα......... Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πιο ευκολία και το χωριάτικο φύλλο του ΚΑΝΑΚΗ με ελαιόλαδο (έχει 8-10 φύλλα)



ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ.......
Πλένουμε πολύ καλά την πανσέτα , την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απαλά, την αλατίζουμε με ανθό αλατιού και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να την καλύπτει............
Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά................. .
Αποσύρουμε από την φωτιά και την τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει ..........
Στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομμάτια....................
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το βούτυρο, περίπου 15- 20 γρ. και ρίχνουμε τα κομματάκια της πανσέτας και τα λουκάνικα κομμένα σε λεπτές φέτες............. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα..............
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας το ξερό κρεμμύδι και τα χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.....................
Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε τον τραχανά και σβήνουμε τη φωτιά μας.............
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ,ρίχνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό και κατεβάζουμε το τηγάνι τελείως από την εστία.............
Ρίχνουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και το δυόσμο (όσο μας αρέσει)...................
Ελέγχουμε το αλάτι , (ήταν αλατισμένη και η πανσέτα, έχουν αλάτι και τα λουκάνικα) ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε...........................
Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης και ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα, τη γραβιέρα, τα αυγά το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά .
Η γέμιση είναι έτοιμη.!!!!...................
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο από το βούτυρο και άλλο τόσο ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε ένα- ένα τα φύλλα μας...............
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί το αλείφουμε με το μείγμα βούτυρο+ ελαιόλαδο και στρώνουμε 3 φύλλα περνώντας το καθένα χωριστά με το μείγμα που έχουμε φτιάξει (βούτυρο +ελαιόλαδο) ....................
Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη... Βάζουμε το 1/3 της γέμισης σκόρπια...........
Συνεχίζουμε με ένα φύλλο ακόμα ..το περνάμε με βούτυρο+ ελαιόλαδο και πάλι ρίχνουμε το άλλο 1/3 της γέμισης .........................
Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το περνάμε με βούτυρο+ ελαιόλαδο και πάλι ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης....................
Κάνουμε έτσι τρεις στρώσεις με γέμιση και στο τέλος βάζουμε 2 φύλλα από πάνω περνώντας το καθένα με το μείγμα βούτυρο+ ελαιόλαδο....................
Κόβουμε τα φύλλα γύρω- γύρω που προεξέχουν και αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο τις άκρες........................
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε πάντοτε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα....................
Μόλις την αφαιρέσουμε απο το φούρνο την αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και την γυρίζουμε ανάποδα για να μείνουν τα φύλλα της βάσης τραγανά.
Την τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε....................
Εδώ εγώ την έψησα στον ξυλόφουρνο!!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγή-Φωτογραφίες:  Μαγειρεύοντας με την marianna

ΔΕΙΤΕ και ΕΔΩ από το 27ο λεπτό του βίντεο :