Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

♥ Καρδίτσα: Εστιατόριο «Το Απόμερο»... O «Ναός» των γεύσεων!

Εστιατόριο «Το Απόμερο» στην Καρδίτσα, από τη Μαρία Πατσιά
Την Τασούλα Κουφοπούλου την είδα για πρώτη φορά σαν καλεσμένη στην εκπομπή «Σεφ στον αέρα» της Ελένης Ψυχούλη, ένα μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Την Ελένη την αγαπάω πολύ, μας συνδέει μια όμορφη φιλία», μου λέει για την φίλη της, πια, Ελένη Ψυχούλη. Εκείνο, το μεσημεράκι, λοιπόν, γνώρισα μια μαγείρισσα από την Καρδίτσα που είχε αυτό το κάτι που λέμε... Την κοίταζα όση ώρα εκτελούσε τη συνταγή, στην εκπομπή, και έλεγες πως μάλλον χαϊδεύει το φαγάκι που φτιάχνει και ίσως και να του μιλά ψιθυριστά... Την είδα αρκετές φορές, και για να πω την αλήθεια όταν έβλεπα ότι στην επόμενη εκπομπή θα μαγειρέψει η Τασούλα δεν υπήρχε περίπτωση να τη χάσω... «Η εκπομπή της Ελένης βοήθησε πολύ το μαγαζί μου... Μας γνώρισε κόσμος και εκτός της Καρδίτσας. Πλέον, ένα μέρος από τους πελάτες μας είναι περαστικοί από την πόλη μας, που έχουν μάθει για εμάς και μας προτιμούν», μου λέει η Τασούλα στην κουβέντα μας.

Πρώτη φορά στο Απόμερο πήγαμε τον χειμώνα που μας πέρασε. Με την Τασούλα δεν είχαμε ακόμα γνωριστεί. Μπήκαμε σε ένα χώρο που στη πρώτη ματιά νομίζεις ότι έχεις μπει στην τραπεζαρία ενός φιλικού ζευγαριού. Τραπέζια, ντυμένα ζεστά, έτοιμα να σε υποδεχτούν.. Ο χώρος μικρός, ζεστός και φιλόξενος. Η ανάμνηση από το φαγάκι που φάγαμε, εκείνη την χειμωνιάτικη ημέρα, κράτησε όλο το χειμώνα και θελήσαμε να πάμε ξανά.

Καλοκαιράκι πια, επισκεφτήκαμε το Απόμερο ένα ζεστό, μα πολύ ζεστό, σούρουπο. Ξεκινήσαμε από τη Λάρισα, που η ζέστη ήταν δυνατή και ξέραμε ότι στην Καρδίτσα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα... Η Τασούλα και η κόρη της Στεφανία έχουν ετοιμάσει ένα δροσερό κήπο, όμως, και σε περιμένουν κάθε βράδυ, εκτός από Δευτέρα, μόλις ο ήλιος κουραστεί να καίει..

Τραπέζια, καρέκλες και σερβίτσια χρωματιστά γεμίζουν μια παλέτα με χρώματα στον πράσινο φόντο της αυλής του Απόμερου...

Πήγαμε νωρίς όποτε είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με την Τασούλα. Το Απόμερο ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργό συμμετοχή και τα κορίτσια της. Η Μαρία, που είναι δικηγόρος και η Στεφανία ,η μαθηματικός. Η Τασούλα μέχρι που παντρεύτηκε και ξεκίνησε την οικογένειά της, εργαζόταν σαν δημόσιος υπάλληλος. Με το σύζυγό της Βαγγέλη αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να αφοσιωθεί στην ανατροφή των μικρών κοριτσιών και έτσι άφησε τη δουλειά της. Η αγάπη της για την κουζίνα ήταν, όμως δυνατή. Έτσι, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός χώρου όπου η Τασούλα θα «εκτονώνει» όλη τη δημιουργικότητα στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Στο μαγαζί της θα βρούμε πελάτες που είναι κάτοικοι της Καρδίτσας, της Λάρισας άλλα και όποιος «επίσημος» είναι καλεσμένος στην πόλη και στη γύρω περιοχή. Την επιλέγουν για τα επίσημα καλέσματα. Συνήθως , μας λέει, θα επιλέξουν το πιάτο ημέρας, αλλά πολύ αγαπητό είναι και το ψαρονέφρι με τις λιαστές ντομάτες. Εμείς λατρέψαμε τα κρεατικά της στη σχάρα γιατί ο σύζυγός της Βαγγέλης κάνει «μαγικά» στο ψήσιμό του κρέατος, ειδικός βλέπετε... Η Στεφανία όταν πήγαμε ήταν δίπλα στον μπαξέ τους, όπου καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά.

Μετά από αρκετή κουβέντα με την Τασούλα είπαμε να φάμε και κάτι... Μας έφεραν την «Μπατζίνα» στην αρχή , που ο γιος μου δεν άφησε να δοκιμάσω, άρα καταλαβαίνετε...

Δοκιμάσαμε την «Καλοκαιρινή Ντοματοσαλάτα με κομμάτια καρπουζιού».

Δόθηκε μάχη για το ποιος θα πρωτοφάει τα «Κομμάτια πικάντικης γραβιέρας με κρούστα ξηρών καρπών»...

Και ευτυχώς τα πνεύματα ησύχασαν όταν ήρθαν μπροστά μας η «Χοιρινή ζουμερή μπριζόλα» και η «Καπνιστή χοιρινή μπριζόλα σχάρας».

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, φυσικά, ότι και να σας πω για αυτά που δοκιμάσαμε είναι λίγο..

Χαλάρωσε και η Τασούλα ξαναήρθε στο τραπέζι μας αρχίσαμε την κουβεντούλα μας από εκεί που την είχαμε αφήσει. Τη ρώτησα αν σκέφτεται την έκδοση ενός βιβλίου με τις συνταγές της και από αυτά που μου απάντησε μάλλον το σκέφτεται σοβαρά. Χάρηκα και εγώ γιατί έχω τις συνταγές της από εδώ και από εκεί και είδα μια ευκαιρία να μαζευτούνε σε ένα βιβλίο. Οι συνταγές της Τασούλας είναι αυτό που λέμε σίγουρες, δηλαδή αποκλείεται να μη σου βγει αυτό που ετοιμάζεις.

Σηκώθηκε και πήγε να μας ετοιμάσει το «Τσιζκέϊκ με παγωτό βανίλια- ροδάκινο και σάλτσα ροδάκινο» , τώρα τι γεύση είχε ..τι να σας πω οι άλλοι δύο της οικογένειας δε φρόντισαν να μείνει και για μένα λιγάκι... οπότε μπορείτε να καταλάβετε και από αυτό που βλέπετε εδώ.

Η βραδιά τελείωνε σιγά σιγά , στον κήπο του Απόμερου είχε νυχτώσει για τα καλά, είχε έρθει κόσμος για να απολαύσει το φαγητό και τον κήπο της Τασούλας, της Μαρίας και της Στεφανίας και εμείς έπρεπε να επιστρέψουμε Λάρισα.

Τασούλα σίγουρα θα τα ξαναπούμε....

INFO
«Το Απόμερο»
Κίτρους Επισκόπου 47, Καρδίτσα
Τηλέφωνο 24410 70793

Εστιατόριο «Το Απόμερο» στην Καρδίτσα, από τη Μαρία Πατσιά

Η σελίδα του εστιατορίου «Το Απόμερο» στο FACEBOOK:

Το Απόμερο


Η σελίδα της Μαρίας Πατσιά στο FACEBOOK: 

Μαρία Πατσιά