Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

♥ 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας: Πρόγραμμα εκδηλώσεων - Οι θίασοι που θα διαγωνιστούν

Έγινε η έναρξη του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας με συναυλία-αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι και την Ευτυχία Μητρίτσα.
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει το διαγωνιστικό μέρος με τη συμμετοχή οχτώ ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων, τιμητικά αφιερώματα σε κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου και της Τέχνης καθώς επίσης και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Για δέκα ημέρες, η Καρδίτσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι και ο μακροβιότερος στο είδος του.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν αυτή τη μαγεία του θεάτρου.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Παρασκευή 9 Μαρτίου - Ώρα 8.30μ.μ.
Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί
Συναυλία – αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και θεατρικό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδι-επιμέλεια: Ευτυχία Μητρίτσα. Μαζί της επί σκηνής ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι-μαντολίνο.
Σάββατο 10 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω.
Κυριακή 11 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δήμου Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη
Δευτέρα 12 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρική Ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου
Ομιλήτρια: Μάνια Ζούση, δημοσιογράφος.
Τρίτη 13 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.
Τετάρτη 14 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη
Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου
Ομιλητής: Διονύσης Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής.
Πέμπτη 15 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού (κατάλληλο για άνω των 15 ετών).
Παρασκευή 16 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου
Τιμητικό Αφιέρωμα στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη
Ομιλητής: Θανάσης Λάλας, δημοσιογράφος-συγγραφέας-εικαστικός.
Σάββατο 17 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Πειραματική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.

Κυριακή 18 Μαρτίου - Ώρα 8.30μμ.
Απονομή βραβείων
Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί
Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και τιμώμενο πρόσωπο το συνθέτη και ερμηνευτή Μπάμπη Στόκα.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει από 9 έως 18 Μαρτίου 2018 η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εκτός από τις παραστάσεις των διαγωνιζόμενων θιάσων που θα παρουσιάζονται καθημερινά στις 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και τα τιμητικά αφιερώματα σε κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου και της Τέχνης, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι εμπλουτισμένο και με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Για άλλη μια χρονιά εξάλλου δίνεται έμφαση στα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς για τα οποία υπάρχει εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση με τον εικαστικό Τσόκλη κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν και θα αναλυθούν 120 έργα του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο 10 Μαρτίου, ώρα 19:00
Εγκαίνια Έκθεσης μελών του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας (Δημοτική Αγορά, έναντι Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου). Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον εικαστικό Κώστα Τσόκλη.
Διάρκεια Έκθεσης: έως 20 Μαρτίου.
Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 18:45 έως 8:00 μ.μ.
Θεατρικό STUDIO με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη: «Γράψε – Παίξε το έργο σου»: Εργαστήρι θεάτρου από το κείμενο έως την παράσταση.
Χώρος: ΚΙΕΡΙΟΝ ξενοδοχείο (αίθουσα σεμιναρίων).
Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 6:00 έως 8:00 μ.μ. στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66). Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 12:00 μ.μ.
Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου: Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ζωή και την εμπειρία της ηθοποιού.
Χώρος: Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου)
Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 11:00 έως 14:00
Επιμορφωτικό σεμινάριο Α ΄θμιας με θέμα «Η θεατρική παράσταση από τη θεωρία στην πράξη». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ Ευανθία Στιβανάκη θα αναλάβει τη θεωρητική εισήγηση και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη θα υποδείξει στους εκπαιδευτικούς πώς να στήσουν μια σχολική παράσταση.
Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66)
Τετάρτη 14 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ. 
Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος»
Χώρος: Δ ΄ Παιδικός Σταθμός Δήμου Καρδίτσας (Καμινάδων)
Επιμέλεια εκδήλωσης: η παιδαγωγός θεάτρου Σύλβια Σινάνη
Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ.
Συνάντηση των μαθητών Καλλιτεχνικής Παιδείας του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με την σκηνογράφο - ενδυματολόγο Χριστίνα Κωστέα: Γνωριμία με την τέχνη της σκηνογραφίας. Ιδέες για το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
Χώρος: Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Ν. Πλαστήρα 66).
Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 11:30 π.μ.
Συναυλία – παρουσίαση του νέου δίσκου του Λουκά Θάνου «Χρόνος Ερωτικός» σε ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα.
Ο «Χρόνος Ερωτικός» είναι η αφορμή της συνάντησης τεσσάρων δημιουργών, του συνθέτη Λουκά Θάνου, του ποιητή Πάνου Δημητρόπουλου, του εξαιρετικού εκφραστή της ποίησης Σταύρου Σιόλα και του μοναδικού Κώστα Βαρώτσου. Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα από το 10ο βιβλίο της Σειράς Ποιείν, εκδόσεις Μετρονόμος.
Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας
Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο 17 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ. 
Εικαστικό γεγονός: Προβολή & ανάλυση 120 έργων του καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη. Αναδρομή, συζήτηση και προβληματισμός για την πορεία της σύγχρονης τέχνης.
Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας
Κυριακή 18 Μαρτίου – ώρα 11:00 π.μ.
Παράσταση τριών μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Το σύνολο κιθάρας ΄΄Legato΄΄, το σύνολο εγχόρδων και το σύνολο τζαζ σε μια ευφάνταστη μουσική διαδρομή.
Η παράσταση γίνεται με σκοπό τη στήριξη του αντικαρκινικού αγώνα.
Χώρος: Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.«Οι θίασοι που θα διαγωνιστούν στο 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»

Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Επιλογής Έργων προκειμένου να αξιολογήσει τις 25 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής για το διαγωνιστικό μέρος του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 9 έως 18 Μαρτίου 2018, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.
Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τις κ. Ντέμη Καρδιτσιώτη - ηθοποιό, Σόνια Κοζιού - φιλόλογο, Βασιλική Μακρή - ηθοποιό και Κατερίνα Σταθοπούλου - φιλόλογο, κατέληξε στους οχτώ διαγωνιζόμενους θιάσους.
Για άλλη μια φορά, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας τη δυναμική του θεσμού αφού το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον ένα σημαντικό γεγονός στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.
Πιο αναλυτικά, οι θίασοι που θα διαγωνιστούν στο 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας είναι οι εξής:
1) Θεατρική Ομάδα ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου
2)Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με το έργο «Ανοιχτό Ζευγάρι, Σχεδόν Ορθάνοιχτο» των Ντάριο Φο & Φράνκα Ράμε
3)Fraction Theater Company Καλαμάτας με το έργο «Επείγοντα περιστατικά–Εχθροί εξ αίματος και Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά
4)Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου Θεατροφρένεια με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» του Έρβιν Σω
5)Ένωση Μικρασιατών Θήβας με το έργο «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
6)Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας με το έργο «Μαλλιά κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη
7)Θεατρική Ομάδα ΣΧΗΜΑ Δ. Αλιάρτου με το έργο «Το πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαϊδη
8)Γραμμές Τέχνης Πάτρας με το έργο «Για πάντα μαζί» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου
Α ΄ Αναπληρωματικό
Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων με το έργο «Η παγίδα» του Robert Thomas
Β ΄ Αναπληρωματικό
Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Γ ΄ Αναπληρωματικό
Θεατρική ομάδα «Θεάτρου περιπέτεια» Θεσσαλονίκης με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους θιάσους για τη συμμετοχή τους όπως επίσης και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής Έργων για το δύσκολο έργο της αξιολόγησης.
Οι προετοιμασίες για το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας προχωρούν με ρυθμούς εντατικούς και σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του 34ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα στελεχώνεται από τους:
- Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη
- Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο–συγγραφέα
- Λουκά Θάνο, μουσικοσυνθέτη
- Χριστίνα Κωστέα, σκηνογράφο-ενδυματολόγο
- Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιό

Συνδιοργανωτές: η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας. Συμπαραστάτης η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί: Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Ψυχιατρική Κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, Εταιρεία ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό, K&P Kafantaris-Papakostas S.A. Cotton ginning & oil mills. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου.
Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.