Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

♥ Λαλαγγίτες: Συνταγή της Γιαγιάς ♥

Φωτογραφία: Evgenia Dimakis



Οι τηγανίτες-λαλαγγίτες αυτές είναι τα θαύματα που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία. 
Η γιαγιά μου έκανε τις πιο  νόστιμες τηγανίτες-λαλαγγίτες.Γεμιστές με τυρί αλμυρό , αλλά και απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά από το πιάτο όταν μας τις έφτιαχνε .Το ζυμαράκι  ήταν απλό φτιαγμένο με απλά υλικά. Λαδάκι , νερό, μαγιά, μια πρέζα αλάτι και ένα κουτάκι  ζάχαρη.
Ένα βραδάκι  που είχαμε μια λιγούρα  με  τα κοριτσάκια μου και τον άντρα  μου ,μου ήρθε στο  μυαλό  μου  να  φάμε   λαλαγγίτες..
Έβαλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και μέσα σε 1 ώρα ήταν το ζυμαράκι  να  το μαγειρέψω  στο  αντικολλητικό τηγάνι . 
Έκανα μια αλλαγή όμως στην αρχική  συνταγή της (Ας με  συγχωρήσει  καλής της ώρα  εκεί  που βρίσκεται), έβαλα γάλα αντί για νεράκι και  λίγο βουτυράκι  αντί για λαδάκι και  είχε υπέροχη γεύση.  Aλλά ήταν και  πολύ αφράτες  ακόμα και την επόμενη μέρα. Θα ήθελα να  δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! 
Πάμε να τις φτιάξουμε μαζί....

 ΥΛΙΚΑ:

  • 500 -550 γρ  αλεύρι σκληρό 

  • 300 ml γάλα  ή νερό 

  • 20 γρ ζάχαρη

  • 25  γρ φρέσκια μαγιά / 7 γραμμάρια  ξερή μαγιά 

  • 25  γρ μαλακό βούτυρο  ή  λάδι

  • 1κουταλάκι  γλυκού αλάτι  

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπόλ  διαλύουμε   την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  250 γρ αλεύρι.Ανακατέυουμε  μέχρι να έχουμε  ένα κρεμώδη  χυλό   στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.  

    Σκεπάζουμε  το  μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν μετά το αλεύρι και το βούτυρο,η ζύμη κολλάει στα στα χέρια σας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.  

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και να διογκωθεί για 90 λεπτά. Μετά τη ζύμη, γυρίζουμε  ανάποδα  σε  πάγκο εργασίας  με λίγο  καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε 8 κομμάτια 90-100 γραμμάρια το καθένα. ή  αν τις θέλουμε πιο μικρές  σε 70- 80  γρ.

      Δίνουμε  στα   ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα  με τα χέρια  μας  και , καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε  τα ζυμαράκια  πιτούλες με  τον πλάστη  σε 18 έως 20 cm .Στο κέντρο  οι λαλαγγίτες  πρέπει να είναι πολύ λεπτές  σχεδόν διάφανες  και οι άκρες ελαφρώς παχύτερες .  

    Βάζουμε σε κατσαρόλα πλατιά, επίπεδη κάτω, λάδι  και σε σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί  τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Η γιαγιά  μου  έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ  τις  τηγάνισα  με πολύ λίγο 

  • Αφαιρούμε από το τηγάνι, τα στραγγίζουμε καλά και τα  βουτάμε αμέσως σε λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, και στις δύο πλευρές. Αποβάλουμε  την υπερβολική ζάχαρη και τα  σερβίρουμε τους ζεστά ή κρύα. Είναι πολύ αφράτα , ακόμη και την επόμενη μέρα.

                                                                                                

  Απολαύστε τες

     



















        
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.

    Πηγή: https://plathozymarakia.blogspot.gr/