Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

♥ Σε Γυμνάσιο της Καρδίτσας: Απ’να σκάσουν τα γαϊδούρια…

Το ιστορικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου Καρδίτσας στην γωνία των οδών Ιεζεκιήλ και 18ης Αυγούστου 
Ο καθηγητής (φιλόλογος) στην έδρα του και οι μαθητές στα θρανία
Μήνας Μάιος περασμένος. Άρχισαν οι ζέστες και τα παράθυρα της αίθουσας άνοιξαν.
Κάποιοι ήχοι και θόρυβοι απ΄έξω έφταναν μέχρι μέσα.
Ώρα 3 με 4 το απόγευμα ( η απογευματινή βάρδια ήταν γενικευμένη σ’όλη την επικράτεια)
Το μεσημεριανό φαγητό, η ώρα, η ζέστα έφερναν μια υπνηλία , μία χαλάρωση και μια νύστα.
Ο καθηγητής έλεγε τα δικά του σε άπταιστη καρδιτσιώτικη διάλεκτο. Κάποιοι κρατούσαν σημειώσεις με τα μαργαριτάρια που έλεγε.π.χ. το υπερθερον της οικίας (αντί υπέρθυρον), ο σουλτάνος της Τορκίας κ.α., γιατί έτσι νόμιζε ότι αποκτούσε πρωτευουσιάνικη προφορά η ομιλία του. 
Στις συνήθεις επιπλήξεις του προς του μαθητές ο γάιδαρος κατείχε τιμητική θέση και μάλιστα σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς: γαϊδούρια, γάιδαρε, α τον γάιδαρο κλπ.
Ενώ δίδασκε στο νυσταγμένο ακροατήριο των μαθητών του , ακούστηκαν απ΄έξω τα σκουξίματα απ΄τις πάπιες που διέσχιζαν καμαρωτές το προαύλιο του Γυμνασίου.

Ίσως να νύσταξε κι ο ίδιος ή να ήταν αφηρημένος ή και πολύ συγκεντρωμένος στα όσα δίδασκε, μπέρδεψε το όνομα του συμμαθητή μας που ήταν ταυτόσημο με τα συμπαθή πτηνά και τον ταύτισε μαζί τους , χτύπησε εντελώς ξαφνικά τα χέρια του στην έδρα ξεφωνίζοντας: Γάιδαρε Παππή σκάσε! 
Ο συμμαθητής μας ξαφνιάστηκε και διαμαρτυρήθηκε πώς αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τα παπιά που περνούν απ΄έξω σκούζοντας : Μα κύριε καθηγητά είναι οι πάπιες ! και ο καθηγητής μας κοιτώντας απ΄το παράθυρο στην αυλή εκστομίζει το αμίμητο: Απ΄να σκάσουν τα γαϊδούρια!!!!!!


Πηγή: http://greecelatvia2010.blogspot.com/