Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας ♥

Ένωση

Χθές…
Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας η μετέπειτα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας ιδρύεται το 1928 στην Επαρχία της Καρδίτσας και εκπροσωπεί αρχικά 27 γεωργικούς συνεταιρισμούς με πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης ένωσης τον Δ Παπαδήμα. Η εφημερίδα Θεσσαλική Φωνή στο φύλλο της Δευτέρας 5 Μαρτίου 1928 γράφει σε σχετικό άρθρο: «Χθές συνήλθε εις πρώτην συνεδρίασιν η νεοσυσταθείσα "Ένωσις γεωργικών συν/σμών Επαρχίας Καρδίτσας" εκπροσωπούσα 27 γεωργικούς συνεταιρισμούς της περιφερειάς μας. Κατά ταύτην, ανεπτύχθη λεπτομερώς το πρόγραμμα της ενώσεως και ετονίσθη ιδιαιτέρως ότι σκοπός της νεοιδρυθείσης ενώσεως είναι η υποστήριξης και εξυπηρέτησις των γεωργικών συμφερόντων ως επίσης και η εφαρμογή παντός μέτρου κρινόμενου αναγκαίου δια επέκτασιν και βελτίωσιν των γεωργικών πόρων».
Από την δεκαετία του 1950 εως την δεκαετία του 1980 είναι η πιο σημαντική περίοδος για την Ένωση με μεγάλες επενδύσεις , που την καθιστούν πρότυπο Συνεταιριστικής οργάνωσης για όλη την Ελλάδα. H ανοδική της πορεία αποφέρει μεγάλα οφέλη στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχιστεί εως και το τέλος της δεκαετίας του 1980 . Σε αυτή την περίοδο η ένωση δραστηριοποιείται κυρίως στην συγκέντρωση σιτηρών με σιταποθήκες χωρητικότητας 18000 τόνων στην συγκέντρωση βαμβακιού με την λειτουργία τριών Εκκοκκιστηρίων και Σπορελαιουργείου καθώς και στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού στο Οινοποιείο που ιδρύεται το 1973 και λειτουργεί εως σήμερα.

Σήμερα…
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας εκπροσωπεί 164 μέλη συνεταιρισμούς του νομού Καρδίτσας. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αιρετό και αποτελείται από 11 αγρότες της περιοχής με μεγάλη εμπειρία στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο ενώ στις συνεδριάσεις του συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Η οργάνωση απασχολεί 22 μόνιμους υπαλλήλους και 45 εποχικούς Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως με δύο προϊόντα το κρασί και το τσίπουρο, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αμπελλοκαλιεργητών της περιοχής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ

Βιομηχανικές
Κρασί

Στον Νομό Καρδίτσας καλλιεργούνται περίπου 9000 στρέμματα αμπελώνες από τα οποία 400 αναδιαρθρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Ένωσης μέσω των προγραμμάτων Αμπελουργικής Αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων αμπελώνων, ενώ 1200 στρέμματα είναι εντός της ζώνης Ο.Π.Α.Π Μεσενικόλα.
Η Ένωση ετησίως συγκεντρώνει έως 2000 τόνους σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία οινοποιεί στο Οινοποιείο της που βρίσκεται στο Δήμο Καρδίτσας. Παράγει ετησίως 1.200 τόνους κρασιού που διατίθεται χύμα ή εμφιαλωμένο μετά από τυποποίηση ή εμφιάλωση που γίνεται στο εμφιαλωτήριο της Ένωσης, που βρίσκεται στο χώρο του Οινοποιείου και έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Τα κρασιά της Ένωσης, έχουν κατακτήσει σημαντική θέση στην τοπική και ευρύτερη αγορά.


ΟΙΝΟΙ Ο.Π.Α.Π (V.Q.P.R.D)
Το σταφύλι του Μεσιέ Νικόλα!
Στον Μεσενικόλα, στο Μοσχάτο και στο Μορφοβούνι, τρία χωριά του νομού Καρδίτσας κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα, καλλιεργείται η ποικιλία σταφυλιού Μαύρο Μεσενικόλα. Το ομώνυμο χωριό, βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του ορεινού όγκου της Πίνδου. Η σημερινή ονομασία του χωριού οφείλεται σε έναν Ενετό προύχοντα, τον Μεσιέ Νικόλα! Εκείνος ήταν που έφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια και το Μαύρο Μεσενικόλα, μια ιδιαίτερη ερυθρή ποικιλία.
Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι γηγενής ποικιλία που δεν συναντάται σε άλλες περιοχές και αποτελεί για την περιοχή τον καλύτερο πρεσβευτή της αμπελοοινικής της παράδοσής. Γραπτές μαρτυρίες αποδεικνύουν την οινοποίησή της ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η καλλιέργειά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της, περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
Το 1994, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες των τοπικών φορέων, δημιουργήθηκε η ζώνη παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) Μεσενικόλα. Είναι η μόνη ζώνη παραγωγής Ο.Π.Α.Π στην περιοχή, στην οποία συμμετέχουν και μη γηγενείς ποικιλίες, όπως το Syrah και το Carignan.
Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι ποικιλία που καλλιεργείται σε ημιορεινή περιοχή σε μικρούς, με κλίσεις αμπελώνες, μετρίως παραγωγική, με απόδοση στους παλαιούς αμπελώνες 600 - 700 κιλά ανά στρέμμα και στους νέους μέχρι 1.200 κιλά ανά στρέμμα
Οινοποιείται με την κλασική μέθοδο ερυθρής οινοποίησης και συμμετέχει στην παραγωγή του Ο.Π.Α.Π Μεσενικόλα σε ποσοστό 70%, ενώ στο υπόλοιπο 30% συμμετέχουν οι ποικιλίες Syrah και Carignan, δίνοντας κρασιά με λεπτά αρώματα, μέτριο αλκοολικό βαθμό και χρώμα.

Προμηθευτικές
-Εμπορία λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων

Εργασίες παροχής υπηρεσιών
-Υπολογισμός και διανομή Φ.Π.Α. στους παραγωγούς
-Υπολογισμός και διανομή οικονομικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
-Ασφαλιστικές Εργασίες

Προϊόντα

«Μεσενικόλα»
Από το Οινοποιείο της Ένωσης, με βάση αυτή την ποικιλία, παράγεται το: «Μεσενικόλα», ένα κρασί με ευχάριστο άρωμα, απαλή επίγευση και ικανοποιητικό σώμα.


Τoπικοί οίνοι
Το 2008 για άλλη μια φορά οι προσπάθειες της Ένωσης και άλλων τοπικών φορέων έχουν επιτυχή κατάληξη με την αναγνώριση του «Τοπικού Οίνου Καρδίτσας». Η αναγνώριση λειτούργησε καταλυτικά για τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της αμπελουργίας και οινοποιίας στο Νομό.
Η ΄Ενωση παράγει τους Τοπικούς Οίνους: «ΑΚΡΑΤΟΣ ΛΕΥΚΟΣ»: Λευκό, ξηρό κρασί παράγεται από την ποικιλία Ροδίτης. Διακρίνεται από το φρουτώδες άρωμα και την ξεχωριστή, ισορροπημένη γεύση. «ΑΚΡΑΤΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ»: Παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε επιλεγμένους αμπελώνες σε ημιορεινή περιοχή της Καρδίτσας. Ξεχωρίζει από το λαμπερό κόκκινο χρώμα και το σύνθετο άρωμα.



Τσίπουρο
Σε μια νέα μονάδα απόσταξης - παραγωγής και εμφιάλωσης παράγεται το τσίπουρο της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας με την επωνυμία «Ο Ταυρωπός». Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα αποσταγματοποιείου - ποτοποιείου, εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που άρχισε την λειτουργία της το 2009 παράγοντας: Τσίπουρο με γλυκάνισο 44% - Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο 40%. Το τσίπουρο της Ένωσης, έκανε δυναμική είσοδο στην αγορά του νομού Καρδίτσας και σήμερα ένα χρόνο μετά κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της τοπικής αγοράς.



ENΩΣH AΓPOTIKΩN
ΣYNETAIPIΣMΩN KAPΔITΣAΣ
Γρ. Λαμπράκη 10
Καρδίτσα - Τ.Κ. 43100
Τηλ.: 2441027811-15
Fax: 2441026112
e-mail: easkar@hol.gr

Του Απόστολου Χρήστου Φλωρίδη

Ένας Μαγουλιώτης Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας.

Η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας» (Ε.Γ.Σ.Κ.) δημιουργήθηκε το 1928 από αγρότες του μόχθου, ανθρώπους ευσυνείδητους και δημιουργικούς, θέλοντας ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους αργότερα. Οι ταραγμένοι, όμως, χρόνοι δεν άφησαν το έργο τους να αποδώσει.
Μετά το 1950 η Ένωση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να πείσει τους αγρότες να συνεταιρίζονται. Το 1960 τα μέλη της Ένωσης παρατήρησαν πως ανάμεσά τους ήταν ένας νέος εγγράμματος, εργατικός, γλυκομίλητος και άριστος διπλωμάτης ο Μαγουλιώτης Χρήστος Φλωρίδης. Τα πεπειραμένα μέλη όπως ο Σπύρος Πολύζος, Αριστείδης Τσούπος από τη Μαγούλα και Μάρκος Ψηφής από το Παλαιοχώρι, βλέποντας τις ικανότητες του Χρήστου Φλωρίδη, του πρότειναν να αναλάβει την προεδρεία της Ενώσεως και εκείνοι θα είναι συμπαραστάτες του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη τον νομού. 
Έγιναν εκλογές και βγήκε με πλειοψηφία 80%. Επί των ημερών του Χρήστου Φλωρίδη ως Προέδρου, η Ένωση γνώρισε μεγάλη άνοδο. Είχε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις στην Ελλάδα και βαλκανικές χώρες κυρίως με τη Γιουγκοσλαβία. Έφερε αγελάδες κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής. Με χαμηλότοκα δάνεια ενισχύθηκε η κτηνοτροφία και η μελισσοκομεία. Έπεισε τους αγρότες να αλλάξουν καλλιέργειες πιο αποδοτικές και να εκσυγχρονιστούν, να μην οργώνουν με τα βόδια αλλά με τρακτέρ. Ήρθαν θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές και η εργασία έγινε πιο εύκολη. Κτίσανε σιταποθήκες. Στους σταθμούς του τραίνου της Μαγούλας και του Φαναρίου, δημιουργήθηκαν κέντρα συλλογής σιταριού. Γεωπόνοι γύριζαν όλα τα χωριά και μάθαιναν στους αγρότες πώς να εργάζονται πιο μεθοδικά. Έγινε επέκταση στο εκκοκκιστήριο και αγοράστηκαν και σύγχρονες μηχανές. Αγοράστηκαν μηχανήματα κατεργασίας του σπόρου βάμβακος σε βαμβακόπιτα κτηνοτροφίας. Είχαν συνεργασία και συμμετοχή στο νέο εργοστάσιο γάλακτος στα Τρίκαλα, «Τρίκη». Άρχισαν, επίσης, να δημιουργούνται τα πρώτα μαγαζιά τροφίμων της Ένωσης με συνεταιρικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Το μαγαζί της Ένωσης στο χωριό Μαγούλα στεγαζόταν στο ακίνητο του Λάμπρου Κομπριτζιώτη, με υπάλληλο τον Θωμά Παύλου του Ηρακλή. 
Το 1964 ο Χρήστος Φλωρίδης δηλώνει παραίτηση και φεύγει οικογενειακώς για Αθήνα. Οι άξιοι συνεργάτες του συνέχισαν το έργο του με επιτυχία. Η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας» (Ε.Γ.Σ.Κ.) έχει εκδώσει βιβλίο απ’ όπου και άντλησα τις παραπάνω πληροφορίες.  Αποστόλης Χρήστου Φλωρίδης.