Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

♥ Καρδίτσα: Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Καρδιτσιώτες μαχητές στον Πόλεμο του 1940-41

Ύψωμα 731: Η ιστορία το κατατάσσει δίπλα στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες και μνημονεύεται στον Άγνωστο Στρατιώτη
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-41
Στα πλαίσια του εορτασμού της 28 Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Φ.Ο.Κ. (πλατεία Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας ) επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στους Καρδιτσιώτες μαχητές του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καρδίτσας και η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας. Κύριος ομιλητής θα είναι ο π. Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Ιστορίας κ. Δομήνικος Βερίλλης. 
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην «Μάχη της Πίνδου», από την 28η Οκτωβρίου 1940, την οποία έκρινε το δυτικόθεσσαλικό 51ο Σύνταγμα, στην «Απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης», από τις 9 Μαρτίου 1941, στο Ύψωμα 731 το επίσης δυτικοθεσσαλικό 5ο Σύνταγμα καθώς και σε γεγονότα πανευρωπαϊκών διαστάσεων της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή μας. Οπως είναι «Η Καρδίτσα πρώτη Ελεύθερη Πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη» και η παράδοση της μεραρχίας Πινερόλο. 
Ενώ θα υπάρξει παρουσίαση της δράσης των Καρδιτσιωτών ηρώων της Πίνδου Θ. Νικήτα και I. Καφαντάρη και του διοικητή του 5ου Συντάγματος Πεζικού, στο ύψωμα 731, Ν. Γεωργούλα, καθώς και συζήτηση για τους Αγραφιώτες στρατηγούς Γ. Παπαστεργίου, Γ.Τσολάκογλου και X. Κατσιμήτρο.
Dominikos Verillis