Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μπουτινέλος ♥


Της Άννας Κουσιάντζα
Μπουτινέλος ξύλινος...η παραδοσιακή μέθοδος για να πάρουν το βούτυρο από το γάλα είναι το "κτύπημα" του...λίγες οκάδες γάλα και χτύπημα με το φουρλέτσικα και κατόπιν μάζευαν την "κορυφή" τον αφρό που δεν είναι άλλο από το βούτυρο...το αποβουτυρωμένο γάλα που έμενε, το ξυνόγαλο το έπιναν,ή τό΄βραζαν στη συνέχεια, για να κάνουν κλωτσοτύρι ή το ξυνοτύρι...σύμφωνα με παραδόσεις των παλαιοτέρων Γκαραγκούνηδων,όλες οι οικογένειες απολάμβαναν μια φετούλα βούτυρο στο ψωμάκι,στις πιτούλες,στον ξυνοτραχανά με βούτυρο για εξαιρετικές περιπτώσεις, το καλύτερο βούτυρο,του προβάτου και της αγελάδας αλλά το πιο θρεπτικό ήταν το Βουβαλίσιο...



Δείτε εδώ την σελίδα της Άννας Κουσιάντζα στο FACEBOOK: Anna Kousiantza