Της Μαρίας Φρύδα-Κουκούλη
Λουρίδια χοιρινά
Αρκετά μεγάλη ποσότητα του χοιρινού ψαχνού κρέατος γινόταν στην Αργιθέα λουρίδια. Άλλα από αυτά αλευρωμένα και άλλα παστά σε χοντρό αλάτι.
Υλικά για τα αλευρωμένα
Κρέας ψαχνό
Αλάτι ψιλό
Πιπέρι
Ρίγανη
Καλαμποκίσιο αλεύρι
Αλάτι ψιλό
Πιπέρι
Ρίγανη
Καλαμποκίσιο αλεύρι
Κόβουμε το κρέας σε λουρίδες φάρδους μιας παλάμης και πάχους 2 - 3 εκατοστά περίπου. Μήκος όσο βγουν, ανάλογα με τα κομμάτια. Αλατίζουμε λίγο περισσότερο από το κανονικό και τα αφήνουμε σε δοχείο, 2 - 3 μέρες, για να τα πιάσει το αλάτι. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα υγρά αν υπάρχουν. Προσθέτουμε πιπέρι και ρίγανη, να πάνε σε όλες τις πλευρές. Τα ρίχνουμε στο καλαμποκίσιο αλεύρι, να αλευρωθούν καλά απ' όλες τις πλευρές. Τα τινάζουμε ελαφρώς, να πέσει το περιττό αλεύρι και τα κρεμάμε σε οριζόντιο ξύλο, όπως τα λουκάνικα. Με τον τρόπο αυτό, παλιά στην Αργιθέα, το κρέας έμενε αναλλοίωτο μέχρι να καταναλωθεί. Οσο περνούσε ο καιρός βέβαια στέγνωνε πολύ, αλλά με το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στο τηγάνι γινόταν νοστιμότατα.