Της Μαρίας Φρύδα-Κουκούλη
Λουρίδια παστά
Υλικά
Κρέας ψαχνό χοιρινό
Αλάτι χοντρό
Κρέας ψαχνό χοιρινό
Αλάτι χοντρό
Κόβουμε το κρέας σε λουρίδες όπως για τα αλευρωμένα. Μπορούμε, να βάλουμε και τα μικρότερα κομμάτια των λουριδιών, που δεν μπορούν να κρεμαστούν, ακόμη και μικρές μερίδες αν είναι. Χρειάζεται ξύλινο δοχείο (καρδάρα) για τα παστά. Ρίχνουμε στον πάτο της καρδάρας αλάτι χοντρό. Τοποθετούμε τα κομμάτια το κρέας σε στρώσεις, ρίχνοντας ενδιάμεσα αρκετή ποσότητα αλατιού κάθε φορά. Ρίχνουμε αλάτι και πάνω από την τελευταία στρώση. Σκεπάζουμε καλά την καρδάρα και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί στο αλάτι. Πιθανόν να βγάλει αρκετά υγρά αλλά το αφήνουμε με τα υγρά του. Αυτό το κρέας διατηρείται, έτσι, για μεγάλο διάστημα, ώσπου να καταναλωθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όση ποσότητα θέλουμε για μαγείρεμα κάθε φορά. Τα παστό κρέας είναι βέβαια πολύ αλμυρό, γι αυτό πρέπει από την προηγούμενη, να ξαρμυρίζεται σε νερό (όπως ο παστός μπακαλιάρος) πριν το μαγείρεμα. Μαγειρεύεται με όποιον τρόπο θέλουμε, κοκκινιστό, στιφάδο, τηγανητό ή ψητό...