Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

♥ Καρδιτσιώτικο λουκάνικο με πράσο ~ Συνταγή + Video

Θα σας δείξω μια απλή συνταγή για Καρδιτσιώτικο λουκάνικο με πράσο. Δώστε βάση στο καλό κρέας και στην αναλογία του λίπους. Το πράσο κυριαρχεί στην γεύση όσο για τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποίησα είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιούν στα χωριά, Βέβαια οι παραλλαγές είναι πολλές, το θέμα είναι να κάνετε τα δικά σας αγνά λουκάνικα και να τα γευτείτε με την παρέα σας. Θα σας δείξω και 2-3 τρόπους να τα ψήσετε.

Θα χρειαστείτε

2 κιλό σπάλα χοιρινή
1 κιλό μπούτι
1 κιλό λαιμό
1/2 πανσέτα
1/2 λαρδί (χοιρινό λίπος)
750 γραμ. πράσο (χωρίς τα φύλλα)
250 γραμ. κρεμμύδι ξερό
90 γραμ. αλάτι
10 γραμ. πιπέρι
2 γραμ. ρίγανη
2 γραμ. θρούμπι
1,5 γραμ. μπαχάρι
250 ml πολύ κρύο νερό





Προετοιμασία

Ο κιμάς θα κοπεί σε δίσκο 10-12 mm διάμετρο τρύπα. Ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι, Αναμειγνύεται τα μπαχαρικά. Σε ένα ευρύχωρο δοχείο θα βάλετε τον κιμά και θα προσθέσετε τα μπαχαρικά σταδιακά και ομοιόμορφα και θα ανακατεύετε. Μετά προσθέστε το κρεμμύδι και το πράσο και ανακατέψτε πολύ καλά να πάνε παντού και ομοιόμορφα. Φυλάξτε το μείγμα για τα λουκάνικα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Γεμίστε χοιρινά έντερα φυσικά ή επεξεργασμένα. Κρεμάστε τα λουκάνικα σε μέρος που να αερίζετε καλά και με θερμοκρασία 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Σε 2-3 μέρες θα είναι έτοιμα για κατανάλωση, διατηρήστε τα στο ψυγείο για 5 μέρες και μετά στην κατάψυξη, αν περισσέψουν. Ψήστε στην σχάρα και με περιστροφή.

Περισσότερα για όλη την διαδικασία στο παρακάτω βίν
τεο:


Πηγή: 

Grill philosophy