Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019

ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ! ♥ 6+1 λόγοι για να ετοιμάσετε ΒΑΛΙΤΣΕΣ!!!

Καρδίτσα ~ Φωτογραφία: Zoe Kartsaki 
Φωτογραφία: Βαγγέλης Παπαβασιλείου

Σαν αχτύπητο δίδυµο, Καρδίτσα και Λίµνη Πλαστήρα µάς υποδέχονται σε ένα «σκηνικό» µοναδικού κάλλους, µε τις δασωµένες πλαγιές και τις επιβλητικές κορυφές των Aγράφων στο φόντο, και µας προσφέρουν ένα αξέχαστο long weekend!
Καρδίτσα ~ Φωτογραφία: Dimitris Kandilas

We love… Καρδίτσα!

Σαν βγεις στον πηγαιµό… για τη Λίµνη Πλαστήρα δεν υπάρχει περίπτωση να µη σταµατήσεις στην πρωτεύουσα του οµώνυµου νοµού, την Καρδίτσα! Χτισµένη σχεδόν στο κέντρο του Θεσσαλικού Κάµπου, ξεχωρίζει για την εξαιρετική ρυµοτοµία της καθώς είναι επίπεδη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες, κάτι που δίνει σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα να κινηθούν µε ποδήλατο για να δουν από κοντά τις µεγάλες πλατείες και τους όµορφους πεζόδροµους και να γνωρίσουν την… προσωπικότητά της!
Καρδίτσα ~ Φωτογραφία: mgdlnvlgr8
 Αφήστε λοιπόν κι εσείς το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ,δανειστείτε κοινόχρηστα ποδήλατα και… βολτάρετε στους ποδηλατόδροµους για να πάρετε µια καλή γεύση από την πόλη. Την πρώτη σας στάση κάντε τη στην Πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία µε το µεγάλο εντυπωσιακό σιντριβάνι γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή της πόλης.

Καφετέριες, µπαράκια, εστιατόρια και ταβερνάκια έχουν τον πρώτο λόγο γύρω από την πλατεία, µε τους νέους να την έχουν ορίσει σηµείο συνάντησης για τις βόλτες τους. Από εκεί κατευθυνθείτε προς τους πεζόδροµους Λάππα και Τερτίπη, όπου «φωλιάζουν» τα εµπορικά καταστήµατα και οι πιο γνωστές καφετέριες της πόλης, όπου θα κάνετε κι εσείς ένα σύντοµο break για καφεδάκι…
Καρδίτσα ~ Φωτογραφία: Zoe Kartsaki
Θα συνεχίσετε τη βόλτα σας µέχρι το πάρκο Παυσίλυπο,µια καταπράσινη όαση µόλις 5΄από την κεντρική πλατεία.

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας ~ Φωτογραφία: Zisis Goulas

Παυσίλυπο ~ Φωτογραφία: Thomas Psarris
Παυσίλυπο ~ Φωτογραφία: Stefos Elena
Στην είσοδό του θα συναντήσετε τον ανδριάντα του στρατιωτικού, πολιτικού και οραµατιστή της λίµνης Νικόλαου Πλαστήρα, ενώ δίπλα δεσπόζει και το Άγαλµα της Μάνας που συµβολίζει τη γυναίκα και µάνα της Θεσσαλίας που βγήκε για πρώτη φορά από το σπίτι της για να δουλέψει σκληρά µαζί µε τον άντρα της.
Το άγαλμα της Μάνας ~ Φωτογραφία: Thomas Kostamis

Το άγαλμα της Μάνας ~ Φωτογραφία: Anthi Gdra‎
Περπατώντας θα έχετε παρέα σας πανέµορφα παγόνια, τα οποία νιώθουν τόσο εξοικειωµένα µε τον κόσµο που θα µπορέσετε ακόµα και να τα χαϊδέψετε, ενώ τα πιτσιρίκια σίγουρα θα χορτάσουν παιχνίδι! Φεύγοντας, κατευθυνθείτε προς στην Πλατεία Δικαστηρίων, η οποία φηµίζεται για τα µοντέρνα cafés της και από εκεί κατεβαίνοντας τον πεζόδροµο Βάλβη θα συναντήσετε τη Δηµοτική Σκεπαστή Αγορά, ένα εµβληµατικό τοπόσηµο της πόλης, ένα πολιτιστικό µνηµείο µε «αέρα» Ευρώπης λόγω του δηµάρχου Αστέριου Αλλαµανή που το 1925 έφερε τα σχέδια του κτηρίου από το Παρίσι.
Η είσοδος της Παυσιλυπούπολης ~ Φωτογραφία: Zoe Kartsaki

Σήµερα, περιλαµβάνει αρκετά µαγαζιά και καφετέριες στο εσωτερικό της, στο οποίο πραγµατοποιούνται επίσης πολλές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ~ Φωτογραφία: Panagiota Anagnost


Το µικρό θαύµα της Θεσσαλίας

Πολλοί µιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και δεν έχουν άδικο, αφού η Λίµνη Πλαστήρα, αν και τεχνητή, είναι τέλεια εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον! Τα πυκνά δάση από έλατα και καστανιές που την «αγκαλιάζουν» και οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων που την πλαισιώνουν συνθέτουν ένα µοναδικό θέαµα.

Σε απόσταση 30 χλµ. από την Καρδίτσα, το βλέµµα έρχεται αντιµέτωπο µε ένα υπέροχο τοπίο βγαλµένο, θαρρείς, από πίνακα ζωγραφικής! Κι όµως αποτελεί ανθρώπινο δηµιούργηµα!
Λίμνη Πλαστήρα ~ Φωτογραφία: mgdlnvlgr8
Η τεχνητή λίµνη Μέγδοβα ή Ταυρωπού, λοιπόν, κατασκευάστηκε το 1960 και αργότερα µετονοµάστηκε σε Λίµνη Πλαστήρα, µιας και αποτελούσε προσωπικό όραµα του Ν. Πλαστήρα. Με µέγιστο µήκος 12 χλµ., µέγιστο πλάτος 4 χλµ. και βάθος 60 µ., συνθέτει ένα ονειρικό τοπίο, καθώς οι κατάφυτες πλαγιές των βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, χαρίζοντάς µας εκπληκτικές εικόνες, ενώ όταν τα χιόνια καλύπτουν τις κορυφές, το µοναδικό χιονισµένο τοπίο και τα παγωµένα νερά της λίµνης απογειώνουν τη µαγεία!

Λίμνη Πλαστήρα ~ Φωτογραφία: Χρήστος Παπαλέξης
Στη 1 ώρα περίπου που θα χρειαστείτε για να διανύσετε τα 60 χλµ. της περιµέτρου της θα έρθετε αντιµέτωποι µε το µεγαλείο του ορεινού όγκου των Αγράφων, γραφικούς οικισµούς µε φιλόξενους κατοίκους να σας περιµένουν µε… ανοιχτές αγκάλες και εικόνες που θα µείνουν για πάντα χαραγµένες στη µνήµη σας! Μετά τις άπειρες φωτογραφίες που σίγουρα θα βγάλετε προσπαθώντας να «πάρετε µαζί σας» αυτή την εξαιρετική οµορφιά, καιρός για… δράση!
Περιοχή λίμνης Πλαστήρα ~ Φωτογραφία: Katerina Papaeftimioy
Στη λίµνη πραγµατοποιούνται πολλές δραστηριότητες για να απολαύσετε τη φύση µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μust εµπειρία η πεζοπορία για να… γεµίσετε τα πνευµόνια σας µε καθαρό αέρα. Στην περιοχή τη λίµνης θα βρείτε πανέµορφες διαδροµές πλάι σε ιστορικά µοναστήρια, παραδοσιακούς ανεµόµυλους, καταρράκτες, ακόµα και κάποια σπήλαια ανάµεσα σε δάση µε βελανιδιές και καστανιές.
Λίμνη Πλαστήρα ~ Φωτογραφία: Γιώτα Κολοβού
Κορυφαία διαδροµή είναι εκείνη που οδηγεί στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Το χωριό βρίσκεται µόλις 10΄ οδικώς από τις όχθες της λίµνης και είναι ένα από τα πιο γραφικά και ανεξερεύνητα χωριά της Καρδίτσας.
Λίμνη Πλαστήρα ~ Φωτογραφία: Yannis Maletsikas
Ξεκινώντας από τον µύλο, διασχίστε το φαράγγι και µετά από πορεία 1 ώρας µέσα στα πλατάνια θα φτάσετε στον καταρράκτη 12 µέτρων που… κόβει την ανάσα. Από την άλλη, αν προτιµάτε να βλέπετε τη λίµνη, επιλέξτε τη διαδροµή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόµο και καταλήγει στο παρατηρητήριο. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την πανοραµική θέα και να δείτε τη λίµνη από ψηλά!

Αν είστε λάτρεις του biking, τότε εδώ θα ξετρελαθείτε! Υπάρχουν ατελείωτες διαδροµές γύρω από τη λίµνη, στο δάσος ή στο βουνό, µε διαφορετικό βαθµό δυσκολίας, για να τεστάρετε τις αντοχές σας και τη φυσική σας κατάσταση!

Μία από τις πιο δηµοφιλείς δραστηριότητες για µικρούς και µεγάλους είναι και τα υδροποδήλατα. Μπορείτε να απολαύσετε από µια µικρή βόλτα έως µια µονοήµερη εκδροµή και να περιηγηθείτε µόνοι ή µε συνοδεία στα πεντακάθαρα νερά της λίµνης, ενώ µοναδική εµπειρία είναι και το canoe-kayak.

Κρυµµένα µυστικά στα χωριά!

Η Λίµνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά χωριά, µε τη φύση να «οργιάζει» και να δηµιουργεί ένα παραµυθένιο τοπίο. Κάποια από αυτά είναι τουριστικά, κάποια άγνωστα ή ακόµα και έρηµα, αλλά το µόνο σίγουρο είναι ότι το καθένα ξεχωριστά έχει τις δικές του οµορφιές και τα δικά του ιδιαίτερα µυστικά να αποκαλύψει.


Νεοχώρι

Στο Νεοχώρι μπορείτε να βρείτε πολλές καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και παραδοσιακά μεζεδοπωλεία καθώς και σημεία στα οποία θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με την αγαπημένη σας δραστηριότητα (ιππασία, τοξοβολία, κανό κλπ). Επίσης στην περιοχή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα, όπως βότανα, μυρωδικά και φυσικά αναμνηστικά.
Νεοχώρι Καρδίτσας ~ Φωτογραφία: Ευαγγελια Θεοδωρη

Νεράιδα


Απέχει µόλις 5 χλµ. από τη λίµνη και αποτελεί πολύ δηµοφιλή προορισµό. Βρίσκεται σε υψόµετρο 1.250 µ. και εντυπωσιάζει µε το υπέροχο φυσικό τοπίο και τη µαγευτική θέα. Στη θέση Καραµανώλη, σε υψόµετρο 1.530 µ., στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, εντοπίζεται και το Χιονοδροµικό Κέντρο των Αγράφων µε µία πίστα αρχαρίων για να κάνετε τα πρώτα σας βήµατα στο σκι!

Καλύβια Πεζούλας


Παρόλο που έχουν αναδειχθεί στον πιο τουριστικό προορισµό µε αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και εστιατόρια, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ακέραιο το αυθεντικό τοπίο και τη γαλήνη της λίµνης! Από τα Καλύβια Πεζούλας µπορείτε να ανηφορίσετε προς τον οικισµό της Πεζούλας και την πανέµορφη Φυλακτή, ενώ αν ακολουθήσετε την παραλίµνια διαδροµή θα φτάσετε στο επίσης δηµοφιλές Νεοχώρι!

Καλύβια Πεζούλας ~ Φωτογραφία: Διαμαντής Ζιόγκος
Μπελοκοµίτης

Σκαρφαλωµένο σε µια πλαγιά των Αγράφων κοντά στο φράγµα, το χωριό εντυπωσιάζει µε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του µε παλιά πέτρινα σπίτια και ξυλόγλυπτα µπαλκόνια. Εδώ θα απολαύσετε εξορµήσεις στη φύση, ψάρεµα στη λίµνη ή το κοντινό ποτάµι και φυσικά θα επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας της Πελεκητής, χτισµένη κυριολεκτικά µέσα στο βουνό!

Καστανιά

Σε µια προνοµιακή τοποθεσία, κατάφυτη από έλατα, σε υψόµετρο 800µ. και µερικές εκατοντάδες µέτρα από τη λίµνη, η Καστανιά έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο τόσο για χειµερινές όσο και για καλοκαιρινές εξορµήσεις! Μια στάση αξίζει σίγουρα και στο Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Αγράφων που λειτουργεί στο χωριό.Καριτσα
Χτισµένη στα 1.100 µ. στις πλαγιές των Αγράφων, αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς και low profile οικισµούς. Το τοπίο εδώ είναι επιβλητικό και η φύση άγρια, µε θέα τα απάτητα βουνά και ένα κοµµάτι της λίµνης. Στην περιοχή βρίσκεται και η Σπηλιά του Γάκη, µε εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγµίτες, την οποία όµως µπορείτε να επισκεφθείτε µόνο µε έµπειρο οδηγό.

Μορφοβούνι

Η πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα είναι ένα από τα µεγαλύτερα χωριά της περιοχής και δεσπόζει αγέχωρο σε υψόµετρο 800 µ. µε θέα όχι αυτήν τη φορά στη λίµνη αλλά στον απέραντο Θεσσαλικό Κάµπο. Μην παραλείψετε µια επίσκεψη στο µοναστήρι της Αγίας Τριάδας του 1858 µε αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και λιθανάγλυφα.
Τα Άγραφα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις Ελβετικές Άλπεις ~ Φωτογραφία: Βασίλης ΠαππάςΠΗΓΗ: icons TRAVELLERS