Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Κολοκύθι γλυκό του κουταλιού



Ένα γλυκό που συνηθίζεται πολύ στην περιοχή μας, οι παλιοί χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο που το έλεγαν «αρίδα» και έβγαινε το γλυκό στριφογυριστό σαν σαλιγκάρι! Εγώ έχω ένα που μου είχε δώσει η πεθερά μου αλλά αυτή τη φορά δεν το χρησιμοποίησα. Μπορείτε να βρείτε κάτι παρόμοιο σε καταστήματα με κουζινικά.

Υλικά
  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
  • 1κ. της σούπας ασβέστη

Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
Καθαρίζουμε την φλούδα της κολοκύθας κ την κόβουμε σε κομμάτια μέτρια. Διαλύουμε τον ασβέστη με 4 ποτήρια νερό σε ένα μπωλ και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια για 4 ώρες.

Ξεπλένουμε πολύ καλά αφού τα βγάλουμε από τον ασβέστη κ τα βάζουμε να βράσουν για μισή ώρα με το νερό να τα σκεπάζει.

Όταν βράσουν τα κολοκύθια, περίπου σε μισή ώρα δηλαδή, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με ένα σουρωτήρι και μέσα στο ίδιο νερό ρίχνω τη ζάχαρη και το λεμόνι.

Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι κ όταν δέσει ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή επιτυχία και γλυκοφάγωτο!