Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ημέρα Πίτσας: Τι λένε οι Διατροφολόγοι;

Γεια σας,

Ημέρα Πίτσας σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, κι αν αναρωτιέστε κι εσείς ποια είναι η γνώμη ενός διατροφολόγου πάμε να δούμε κάποια σύντομα διατροφικά στοιχεία μαζί...

«Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε την πίτσα με απλά υγιεινά υλικά, στις σωστές ποσότητες, ώστε να πετύχουμε την light εκδοχή της. Καλό είναι να περιορίζουμε την ποσότητα των κομματιών που θα καταναλώσουμε σε 2 με 3 το πολύ. Καθένα από αυτά δίνει 160 -200 θερμίδες, σε αντίθεση με ένα special κομμάτι μπορεί να ξεπερνά και τις 400 θερμίδες.», μας λέει η Κυριακή Μπαζαργιάννη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. στο άρθρο της Πίτσα ή Σουβλάκι; Τι να προτιμήσει κανείς;

Πίτσα ή σουβλάκι; Τι να προτιμήσει κανείς; 
Πολλές είναι οι φορές που μας έχει ζητηθεί να απαντήσουμε στο ερώτημα των πελατών μας, σχετικά με το ποια είναι η πιο κατάλληλη διατροφική επιλογή ανάμεσα στην πίτσα και το σουβλάκι. Έτσι λοιπόν, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, όπου η απάντηση που σχεδόν πάντα δίνουμε είναι η εξής: Η καταλληλότερη διατροφική επιλογή ανάμεσα στην πίτσα και το σουβλάκι είναι η πίτσα ή το σουβλάκι στην πιο light εκδοχή τους!

Πίτσα

Η πίτσα μπορεί να θεωρηθεί καλή διατροφική πρόταση για κάποιον που επιθυμεί να την καταναλώσει, μόνο στην περίπτωση που επιλεγεί στην light μορφή της. Υπάρχουν διάφορα είδη πίτσας, εκ των οποίων ο πελάτης μας πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το πιο θρεπτικό και light, που δεν μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό και τη διατροφή του.
Πότε μια πίτσα θεωρείται θρεπτική και light;

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε μία light πίτσα, πρέπει να είναι ελαφριά και προσεκτικά επιλεγμένα. Πρέπει να αποφεύγονται τα αλλαντικά, όπως μπέικον, λουκάνικο κ.λπ., διότι τα περισσότερα είναι πλούσια σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και διάφορες βλαβερές ουσίες. Εάν περιέχεται τυρί, αυτό πρέπει να είναι χαμηλό σε λιπαρά και να βρίσκεται σε μικρή ποσότητα μέσα στην πίτσα, καθώς τα τυριά που είναι πλήρη σε λιπαρά, περιέχουν πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Όσον αφορά στη ζύμη της πίτσας, αυτή πρέπει να είναι σικάλεως και όσο πιο λεπτή γίνεται.

Τέλος, πρέπει να προστίθενται αρκετά λαχανικά μέσα στην πίτσα, καθώς αποτελούν σπουδαία πηγή βιταμινών και συμβάλλουν στην καλή πέψη και στον σωστό κορεσμό. Για παράδειγμα, το λυκοπένιο που περιέχεται στην ντομάτα, είναι πολύ θρεπτικό αντιοξειδωτικό συστατικό, που συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Επίσης, η πράσινη πιπεριά είναι καλή επιλογή υλικού, διότι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και άλλων συστατικών.

Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε την πίτσα με απλά υγιεινά υλικά, στις σωστές ποσότητες, ώστε να πετύχουμε την light εκδοχή της. Καλό είναι να περιορίζουμε την ποσότητα των κομματιών που θα καταναλώσουμε σε 2 με 3 το πολύ (καθένα από αυτά δίνει 160 -200 θερμίδες, σε αντίθεση με ένα special κομμάτι μπορεί να ξεπερνά και τις 400 θερμίδες).

Σουβλάκι
Το σουβλάκι αποτελεί το πιο διαδεδομένο γρήγορο φαγητό στη χώρα μας. Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, μαθαίνουν να τρώνε το καθιερωμένο σουβλάκι, αναδεικνύοντάς το σε φημισμένο διατροφικό σύμβολο. Όπως στην πίτσα, έτσι και στο σουβλάκι υπάρχουν διάφορα είδη που μπορεί να επιλέξει κανείς, εκ των οποίων ο πελάτης μας πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το πιο θρεπτικό και light, που δεν μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό και τη διατροφή του.
Πότε ένα σουβλάκι θεωρείται θρεπτικό και light;

Για κάποιον που είναι συνηθισμένος ή -αν θέλετε- εθισμένος στο σουβλάκι, είναι δύσκολο να περιορίσει την κατανάλωσή του, όχι όμως και ακατόρθωτο. Αυτό οφείλεται στις εναλλακτικές διατροφικές λύσεις που καλούμαστε να δώσουμε εμείς οι διαιτολόγοι. Με τη light εκδοχή στο σουβλάκι, στοχεύουμε στον περιορισμό των θερμίδων, χωρίς ο πελάτης μας να στερείται την αγαπημένη του απόλαυση.

Το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, αν επιλέξουμε την light εκδοχή του. Αντί να προτιμήσουμε ένα σουβλάκι με χοιρινό γύρο, πίτα με λάδι, πατάτες τηγανιτές και σως, που δίνει συνολικά 700 θερμίδες, μπορούμε να επιλέξουμε ένα σουβλάκι με κοτόπουλο, αλάδωτη πίτα ολικής αλέσεως, ντομάτα και λαχανικά με μόλις 350 θερμίδες. Με αυτήν την επιλογή, αποφεύγουμε τις πολλές θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά του λαδιού της πίτας και της τηγανητής πατάτας, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε ένα πλήρες γεύμα, αποτελούμενο από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Συμπερασματικά

Ο πελάτης μας θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, ότι τρώγοντας ένα light σουβλάκι ή 2 κομμάτια light πίτσα, μπορεί να πετύχει μια καλή διατροφική επιλογή, χωρίς τύψεις. Σημαντικό όμως είναι, να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει κανείς το ισορροπημένο και συνιστώμενο θερμιδικό περιεχόμενο ενός γεύματος.


Φτιάξτε σπιτική υγιεινή πίτσα
«Προτιμήστε λεπτή και τραγανή ζύμη, έτσι θα δώσετε έμφαση στη γεύση των επιπρόσθετων υλικών. Μη φοβηθείτε να βάλετε άφθονη σάλτσα, ροδέλες τομάτας, τοματίνια, ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι. Λίγες ελιές, μανιτάρια και καλαμπόκι μπορούν να κάνουν την πίτσα σας ακόμα πιο γευστική! Για όσους από εσάς δεν μπορούν να φανταστούν την πίτσα τους χωρίς κρέας προτιμήστε να λίγες φέτες άπαχων αλλαντικών, όπως η καπνιστή γαλοπούλα, η άπαχη πάριζα τα λεπτά κομμάτια κοτόπουλου. Επιλέξτε τυριά με έντονες γεύσεις, ώστε να μπορέσετε να βάλετε μικρότερες ποσότητες ή λεπτές φέτες από τυριά light. Δώστε γεύση, χρώμα και άρωμα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι και η ρίγανη. Μικρές ποσότητες από σως χαμηλές σε λιπαρά π.χ. γλυκό τσίλι, θα δώσουν στην πίτσα σας τη δική τους γευστική πινελιά.», περιγράφει η Δήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, στο άρθρο της Φτιάξτε σπιτική υγιεινή πίτσα.

Σε πόσους από εσάς η φράση «υγιεινή πίτσα» ηχεί περίεργα στα αφτιά; Πόσοι από εμάς στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος δεν την αποφεύγουμε, όπως ο διάολος το λιβάνι;
Κι όμως! Η κατανάλωση μιας σπιτικής, με υγιεινά υλικά, πίτσας θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής…
Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να δημιουργήσετε με φαντασία! Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε ορισμένες παραμέτρους:
Ζύμη: Προτιμήστε την λεπτή και τραγανή. Έτσι, θα δώσετε έμφαση στη γεύση των επιπρόσθετων υλικών.
Υλικά για πίτσα: Μην φοβηθείτε να βάλετε άφθονη σάλτσα, ροδέλες τομάτας, τοματίνια, ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι. Λίγες ελιές, μανιτάρια και καλαμπόκι μπορούν να κάνουν την πίτσα σας ακόμα πιο γευστική!
Για όσους από εσάς δεν μπορούν να φανταστούν την πίτσα τους χωρίς κρέας προτιμήστε να λίγες φέτες άπαχων αλλαντικών, όπως η καπνιστή γαλοπούλα, η άπαχη πάριζα τα λεπτά κομμάτια κοτόπουλου.
Προτιμήστε τυριά με έντονες γεύσεις, ώστε να μπορέσετε να βάλετε μικρότερες ποσότητες ή λεπτές φέτες από τυριά light.
Δώστε γεύση, χρώμα και άρωμα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι και η ρίγανη. Μικρές ποσότητες από σως χαμηλές σε λιπαρά π.χ. γλυκό τσίλι ή σάλτσα pesto, θα δώσουν στην πίτσα σας τη δική τους γευστική πινελιά.
Κι επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση αλλά και εικόνα, φροντίστε η ποικιλία των υλικών που θα βάλετε , να ανταποκρίνεται σε ένα πολύχρωμο πιάτο θελκτικό στο μάτι! Μην ξεχάσετε να βάλετε δίπλα στο πιάτο σας άφθονη σαλάτα, ώστε να χορτάσετε πιο εύκολα.
Υπάρχει επομένως γευστική πίτσα με υγιεινά σπιτικά υλικά, που θα μπορούσε να φτάσει και τις μισές θερμίδες από αυτή που τρώτε απ’ έξω! Πού θα τη βρείτε; Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να τη δημιουργήσετε…!