Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Σησαμέλαιο. Η Διατροφική του αξία και τα οφέλη του στην καρδιά, δέρμα, μαλλιά, δόντια, μαγειρική


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
Το έλαιο σησαμιού εξάγεται από τους σπόρους του φυτού (Sesamum indicum). Ανήκει στην κατηγορία των πρώτων φυτών που καλλιεργήθηκαν και συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Καλλιέργειες σησαμιού αναφέρονται τόσο στους Ασσυρίους και στους Σουμερίους στην Μεσοποταμία όσο και στην Ινδία και την Ασία όπου όλοι οι λαοί το χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην μαγειρική, για θεραπείες αλλά και για καλλυντική χρήση. 
Το σησαμέλαιο, εκτιμάται, ακόμα και σήμερα κατέχοντας σημαντική θέση σε πολλούς τομείς και εφαρμογές από την μαγειρική, και την ιατρική εναλλακτική αλλά και συμβατική μέχρι σε καλλυντικά προϊόντα.


Διαδικασία παραγωγής

Η εξαγωγή του σησαμελαίου από τους σπόρους του σουσαμιού, δεν είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αλλά απαιτείται και επίπονη χειρωνακτική εργασία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αγρότες ξεριζώνουν τα φυτά από το χωράφι, όταν ακόμη ο καρπός είναι αγουρωπός, τα κάνουν θημωνιά και τα σκεπάζουν να μην τα βλέπει ο ήλιος. Ύστερα από έξι ημέρες παίρνουν πέντε-πέντε φυτά μαζί, τα δένουν και τα στήνουν με τις κάψες, τις κορυφές, όρθιες. Σε διάστημα 15-20 ημερών, ανάλογα με τον καιρό, τα κοπανούν με ξύλο, τα τινάζουν πάνω σε καθαρές λινάτσες για να πέσει ο σπόρος, τα περνούν από κόσκινα για να τα καθαρίσουν από τα σκουπίδια, και τα μαζεύουν σε τσουβάλια. Η καλύτερη ποιότητα σησαμελαίου παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των καρπών, την πιο φυσική μέθοδο παραγωγής ελαίων γενικά. Γίνεται με απλή συμπίεση του σπόρου, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά και διαλύτες και χωρίς να θερμαίνονται οι σπόροι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατηρείται η οσμή και η γεύση τους.
Πλούσιο σε βιταμίνη E, K, A, B1, B2, B3 και B6 καθώς και σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο το πολύτιμο αυτό έλαιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων όπως το ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό και παλμιτικό οξύ όλα εξίσου σημαντικά για την φροντίδα και διατήρηση της καλής υγείας και ομορφιάς του δέρματος.
 Για αυτό τον λόγο το σησαμέλαιο (με το όνομα Tila) βρίσκεται στην τριάδα των πιο σημαντικών και βασικών ελαίων της Αγιουβέρδα (τα άλλα δύο είναι το έλαιο καρύδας και το αμυγδαλέλαιο) και χρησιμοποιείται σε μια πλειάδα από θεραπείες που αφορούν σχεδόν τα πάντα, για παράδειγμα από την φροντίδα του προσώπου, την ανακούφιση από τους πόνους του σώματος και την φροντίδα του μέχρι μασάζ για το κεφάλι για την απελευθέρωση από το άγχος.

Οφέλη σησαμέλαιου στην υγεία του οργανισμού

  1. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι λόγω της ύπαρξης υψηλών επιπέδων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, το σησαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος.
  2. Συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και η σησαμίνη που περιέχει βοηθάει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης εμποδίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
  3. Ευνοεί τη ρύθμιση και τη δράση των ηπατικών ενζύμων. Μελέτες αναφέρουν πως η σησαμίνη, που περιέχεται στους ελαιώδεις σπόρους του σησαμιού και στο σησαμέλαιο, βοηθάει με συνέπεια στη λειτουργία του ήπατος μεταβολίζοντας την αλκοόλη και αποτοξινώνοντας τον οργανισμό από μη ωφέλιμα συστατικά.
  4. Επηρεάζει θετικά τη γλυκόζη στο αίμα. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι το σησαμέλαιο ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων (στοματικής λήψης) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  
  5. Βοηθάει στην ευκαμψία των αρθρώσεων. Η πρόσληψη σησαμέλαιου συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Καθώς το σησαμέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθάει στην αύξηση της ελαστικότητας των αρθρώσεων καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσει και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
  6. Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την οξείδωση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες όπως, ιοί, βακτήρια, γήρανση, ηλιακή ακτινοβολία κ.α.
  7. Βοηθάει τη σκέψη και τη μνήμη. Το σησαμέλαιο περιέχει φωσφολιπίδια και λεκιθίνη, παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο όσον αφορά τη σκέψη και τη μνήμη μας.

Οφέλη για τα δόντια

Το σησαμέλαιο περιέχει πολυάριθμα πολυβιταμινικά οξέα και στοιχεία. Ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό το λάδι και τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά, βελτιώνοντας παράλληλα την αναγέννηση των ούλων, της κοιλότητας του στόματος και της γλώσσας. Απλά βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά. 

Για το διάλυμα θα χρειαστείτε: 1 κουταλιά σούπας σησαμέλαιο 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα 1/4 ζεστό νερό 
Τι να κάνετε: Ξεπλύνετε το στόμα σας με σησαμέλαιο για 15-20 λεπτά Το λάδι θα αλλάξει το χρώμα των δοντιών σας προς το λευκό. Αν δεν συμβεί αυτό, αυξήστε τον χρόνο ξεπλύματος Ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα διάλυμα νερού και σόδας. Καθαρίστε τα δόντια και τη γλώσσα σας


Οφέλη για την επιδερμίδα

  1. Βοηθάει στη διατήρηση νεανικού δέρματος. Η σησαμίνη που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και ιδιαίτερα της γ-τοκοφερόλης η οποία δεσμεύει και τις αζωτούχες ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά γιατί αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που ευθύνονται για την γήρανση και τις ασθένειες. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Παράγοντες που ενισχύουν τη διατήρηση ενός νεανικού δέρματος, προλαμβάνοντας τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και βοηθώντας στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος, χαρίζοντας νεανική, ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.
  2. Μείωση δερματικών λοιμώξεων. Καθώς το σησαμέλαιο χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθάει στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος. Αν χρησιμοποιηθεί στο ντους με λίγο ζεστό νερό είναι επίσης πολύ καλό για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής
  3. Ενυδάτωση του δέρματος. Το σησαμέλαιο είναι περιέχει ελαϊκό και λινελαϊκό οξύ που είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν εξαιρετικά το δέρμα.
  4.  Θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα. Το σησαμέλαιο είναι κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ξηρό και στρεσαρισμένο δέρμα. Το μασάζ με σησαμέλαιο προσφέρει υπέροχη αναζωογόνηση στο σώμα και χαρίζει φωτεινότητα στην επιδερμίδα, να αποτοξινώσει, να θρέψει και να αναζωογονήσει το δέρμα, απαλύνοντας τους μύες.
  5.   Απαλύνει από δερματικές φαγούρες. Βοηθάει στο να ηρεμήσει η φαγούρα από την οποία αρκετά άτομα υποφέρουν λόγω δραστηριοτήτων όπως π.χ. κολύμβηση καθώς προστατεύει το δέρμα από την επίδραση του χλώριου που συναντάται στις πισίνες των κολυμβητήριων.
  6.  Απαλύνει από εγκαύματα και ηλιακά εγκαύματα. Όταν το έγκαυμα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν χρήζει ιατρικής θεραπείας, το σησαμέλαιο μπορεί να απαλύνει από την αίσθηση του πόνου καθώς και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος.
  7. UV Προστασία. Μελέτες δείχνουν πως το σησαμέλαιο βοηθάει στην προστασία από την UV ακτινοβολία. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σησαμέλαιου παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση, επηρεάζουν τις δερματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσικής δερματικής κατάστασης. Το λινελαϊκό οξύ του σησαμέλαιου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο δέρμα.

Οφέλη σησαμέλαιου για τα μαλλιά

  1. Απαλύνει από ξηροδερμία και φαγούρες στο τριχωτό της κεφαλής καθώς χαρακτηρίζεται για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
  2. Βοηθάει στη μείωση εμφάνισης της πιτυρίδας.
  3. Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.
  4. Βοηθάει στην αποκατάσταση υγρασίας στο δέρμα του κεφαλιού.
  5. Ανακουφίζει από την ξηρότητα.
  6. Προλαμβάνει την τριχόπτωση. Το μασάζ με σησαμέλαιο είναι εξαιρετική θεραπεία για τον έλεγχο της τριχόπτωσης και της ξηρότητας, καθώς τα πλούσια συστατικά που περιέχει θρέφουν τις ρίζες των τριχών και απομακρύνουν τα μικρόβια που συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής.
  7. Βοηθάει στην ανάπτυξη νέων μαλλιών. Το μασάζ με ελαφρώς ζεσταμένο σησαμέλαιο αυξάνει τη διείσδυση των συστατικών του ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη νέων τριχών, ενώ προσθέτει λάμψη στις ρίζες αφήνοντας τα ισχυρά και λαμπερά.
  8. Ως φυσικό αντηλιακό προστατεύει τα μαλλιά από τις δυσάρεστες συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
  9.  Ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη και όγκο στα άτονα και αφυδατωμένα μαλλιά.  
  10. Χρησιμοποιείται και σαν έλαιο μασάζ (Shirodhara) για το κεφάλι προκειμένου να ηρεμήσει από την ένταση της ημέρας και να προάγει χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος καθώς και να προετοιμάσει για πιο ευχάριστο ύπνο.
 Για την μητέρα και το παιδί:
  • στα μωρά χρησιμοποιείται κυρίως για την περιοχή που καλύπτει η πάνα. Λόγω των οξέων στα ούρα δημιουργούνται ερεθισμοί και κοκκινίλες που ενοχλούν το παιδί. Το σησαμέλαιο πολύ φιλικό με το ευαίσθητο δέρμα, εκτός του ότι καθαρίζει απαλά, ηρεμεί την ερεθισμένη περιοχή, θεραπεύει και ανακουφίζει ενώ αφήνει ένα προστατευτικό φιλμ στο δέρμα του μωρού 
  • για την εφαρμογή αυτή το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με έλαιο αργκάν, έλαιο καμέλιας ή έλαιο μαρουλά
  • για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά είναι εξαιρετικό -ειδικά τον χειμώνα- σαν έλαιο μασάζ πριν το μπάνιο γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος
  • το σησαμέλαιο είναι επίσης καταπληκτικό για την καταπολέμηση των ραγάδων στο πρώτο τους στάδιο καθώς και εκείνων που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρήση στο μαγείρεμα

Το σησαμέλαιο θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα λόγω του ότι έχει χαμηλό σημείο καπνισμού και οξειδώνεται (ταγγίζει) δύσκολα εξαιτίας των φυσικών αντιοξειδωτικών του. Μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στις σαλάτες, να μαρινάρετε λευκά κρέατα ή οστρακόδερμα.  Χρησιμοποιήστε το σε ζύμες και σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής και δοκιμάστε το στα τηγανίτα, αφού διαθέτει μοναδική αντοχή και προσδίδει στο τηγανισμένο προϊόν τραγανή κρούστα και ξεχωριστό άρωμα.


Ο Νίκος Κατσάνης, σεφ του «Μακεδονικού Χαλβά» και ιδιοκτήτης του διάσημου οινομαγειρείου της Χαλκιδικής «Σγουρός Σκαντζόχοιρος και η Σουσουράδα», μας προτείνει μία εντυπωσιακή σε γεύση σαλάτα λαχανικών, την οποία είχαμε δοκιμάσει με carpaccio μόσχου…
Υλικά :
Τούφες από μπρόκολο και κουνουπίδι
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε φέτες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
*Για τη σάλτσα 
½ ποτήρι ζάχαρη ή μέλι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 πρέζα αλάτι
½ ποτήρι άσπρο κρασόξυδο
1 ποτήρι Παρθένο Σησαμέλαιο
1 κουταλιά σουσάμι
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε τα λαχανικά. Για κάθε 750γρ. σαλάτας ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τον ακόλουθο τρόπο: ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο mixer μέχρι να γίνουν πηκτός πολτός, τον οποίο και περιχύνουμε στα λαχανικά, ανακατεύοντας. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 6 ώρες και σερβίρουμε με μαϊντανό και σουσάμι. Σερβίρεται σκέτη ή με Carpaccio μόσχου.


Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/03/sisamelaio-i-diatrofiki-tou-axia-kai-ta-ofelii-tou-stin-kardia-derma-malllia-dontia-mageiriki.html#ixzz5htY4zlcC