Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Παραδοσιακές Καραγκούνικες συνταγές ♥


ΚΑΒΡΟΜΑΣ

Υλικά
4 - 5 χούφτες αλεύρι
1 κρεμμύδι
1 κοτόπουλο (ή πάπια ή γαλοπούλα)
ξύδι
σκόρδο (όσο θέλουμε)
σάλτσα (περίπου 1 κουτάλι της σούπας)

Εκτέλεση
Καίμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα (όσο σκούρο θέλουμε) και το κοσκινίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη σάλτσα και προσθέτουμε και το βρασμένο κοτόπουλο, το αφήνουμε για λίγο και ρίχνουμε νερό (τόσο ώστε να σκεπαστεί το κοτόπουλο). Αφού βράσει για 15 - 20 λεπτά προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού βράσει και πήξει, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε ξύδι (όσο θέλουμε).
Φωτογραφία: Αχιλλεας Μπανασιος - Κοτόπουλο με καβουρμά

ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΙ

Υλικά
αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
λάδι ή χοιρινή λίπα
νερό
αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με αλάτι να βράσει. Μετά ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και το ανακατεύουμε (παλιά αυτό γινόταν με το αδράχτι). Όταν πήξει ρίχνουμε το λάδι καυτό (ή χοιρινή λίπα).
[Παλιότερα στη συνέχεια το ρίχνανε στο τηγάνι και τρώγανε όλοι μαζί με πηρούνια από εκεί. Δεν χρησιμοποιούσαν πιάτα.]

ΛΑΧΑΝΟΜΠΑΝΤΙΝΑ

Υλικά
λάχανα
λάδι
αλεύρι
τυρί ή γάλα

Εκτέλεση
Μέσα σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια αφού γίνει ζυμάρι το βάζουμε στο ταψί και το απλώνουμε. Μετά αφού την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο.

ΛΑΧΑΝΟΨΩΜΟ

Υλικά
λάχανα και αγριόχορτα
αλάτι
αλεύρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και αλατίζουμε τα λάχανα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε μία λεκάνη τα λάχανα με το αλεύρι χωρίς να προσθέσουμε νερό. Το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για δύο ώρες.

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Υλικά
μούστο
στάχτη
αλεύρι
σουσάμι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μούστο και τη στάχτη και αφήνουμε να βράσει. Μετά το βράσιμο στραγγίζουμε το μούστο. Αυτό που βγαίνει από το στράγγισμα το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε αλεύρι. Στη συνέχεια αφού αρχίσει να παίρνει τη βράση αρχίζουμε να το ανακατεύουμε συνέχεια ως που να πήξει. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το σουσάμι, πρώτη στρώση, στη συνέχεια ρίχνουμε το μούστο με το αλεύρι, το απλώνουμε ομοιόμορφα, και τέλος ξαναρίχνουμε κι’ άλλο σουσάμι. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το σερβίρουμε.

ΜΠΑΤΖΙΝΑ (με κολοκύθι)

Υλικά
1 κολοκύθι
4 - 5 χούφτες αλεύρι
τυρί (όσο θέλουμε)
γάλα περίπου 1 ποτήρι
1 ποτήρι νερό
αλάτι
1 αυγό (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα σπόρια από το κολοκύθι και το τρίβουμε. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το κολοκύθι, το τυρί, το γάλα, το νερό, το αυγό και το αλάτι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε λάδι από πάνω. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου.

ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΙ

Υλικά
σιτάρι
λίπα
κόκκινο πιπέρι
κρέας (προαιρετικά)
λάχανα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζουμε το σιτάρι. Το στεγνώνουμε καλά (στον ήλιο) και στη συνέχεια το βρέχουμε με λίγο νερό και το στουμπίζουμε (στο μπέκι) για να βγει η φλούδα. Μετά το ηλιάζουμε πάλι, το λιχνίζουμε στον αέρα με ένα καψούδι για να φύγει η φλούδα και μετά το κόβουμε ή στο χειρόμυλο ή στο μύλο. Ύστερα βράζουμε το νερό και ανάλογα με πόσο φαγητό θέλουμε να φτιάξουμε ρίχνουμε και το ανάλογο μπλουγούρι. Στη συνέχεια το ζεματίζουμε με λίπα και τέλος ρίχνουμε και κόκκινο πιπέρι.
Σημείωση: Το μπλουγούρι γίνεται και με κρέας και με λάχανα (μπουρανί). Επίσης γίνεται και πίτα (μπλουγουρόπιτα).

ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Υλικά
λάχανα
λάδι
αλεύρι
ντομάτα
ξύδι

Εκτέλεση
Τρίβουμε λάχανα. Μετά καίμε λάδι και ρίχνουμε δύο κουταλιές αλεύρι μέσα στο λάδι. Κοκκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε ντομάτα λιωμένη σε νερό. Αφού βράσει για λίγο η ντομάτα ρίχνουμε τα λάχανα για να πανιάσουν και τα ρίχνουμε λίγο νερό. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο ξύδι. Τρώγονται με πιρούνι.

ΠΑΠΑΡΑ

Υλικά
πράσο
λάδι
νερό
ψωμί
αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι να κάψει και μετά ρίχνουμε το πράσσο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε μετά το νερό και όταν πάρει βράση (χόχλο) ρίχνουμε το ψωμί κομμένο σε μπουκιές.

ΠΑΣΤΕΛΙΑ (γλυκό)

Υλικά
σουσάμι
ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη (μεγάλη ποσότητα) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Μετά ρίχνουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το απλώνουμε στην τάβλα. Τέλος το κόβουμε φέτες και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΡΕΝΤΙΣΤΕΣ ή ΣΤΡΑΓΚΙΣΤΕΣ

Υλικά
1 πιάτο αλεύρι
4 - 5 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι
πιπέρι κόκκινο

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βρέχουμε με σταγόνες νερού, μαζεύουμε τους σβώλους της ζύμης και ξαναβρέχουμε το αλεύρι μέχρι να τελειώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πιπέρι και ρίχνουμε το νερό. Αφού βράσει προσθέτουμε τους σβώλους της ζύμης ανακατεύοντας. Αφού πήξει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

ΡΕΝΤΖΕΛΙΑ (γλυκό)

Υλικά
κολοκύθι (για γλυκό) ή καρπούζι
μούστος

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κολοκύθι, δηλαδή αφαιρούμε τους σπόρους και τη φλούδα. Το κόβουμε σε μικρές λεπτές φέτες και το βάζουμε στον ασβέστη για να σφίξει (συνήθως από το βράδυ και το βγάζουμε την άλλη μέρα το πρωΐ). Αφού βγάλλουμε το κολοκύθι από τον ασβέστη το πλένουμε καλά με καυτό νερό. Βάζουμε το μούστο να βράσει έτσι ώστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα που περιέχει και στη συνέχεια προσθέτουμε το κολοκύθι, χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη ή νερό. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει. Τέλος ρίχνουμε 2 - 3 φύλλα μοσχομόλοχας που θα δώσει στο γλυκό άρωμα, τα οποία μετά από λίγο τα αφαιρούμε.

ΣΑΜΟΠΙΤΑ

Υλικά
πέταρα
σουσάμι
αλάτι
λάδι

Εκτέλεση
Στουμπάμε το σουσάμι και προσθέτουμε το αλάτι, το τσιγαρίζουμε με λάδι. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε την πίτα ραντίζοντας τα πέταρα με σουσάμι και λάδι (σε ένα ραντίζουμε με σουσάμι και στο επόμενο με λάδι). Τέλος ψήνουμε την πίτα για μία ώρα περίπου.

ΣΤΑΦΥΛΑΡΜΙΑ

Υλικά
σταφύλια
μούστος

Εκτέλεση
Παίρνουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε δύο μέρες μέσα στον ασβέστη για να σφίξουν. Μετά τα βγάζουμε και τα πλένουμε καλά για να φύγει ο ασβέστης. Μετά τα βάζουμε μέσα σε ένα καζάνι στο οποίο βράζει ο μούστος. Τ’ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πήξει. Αφού τα αφήσουμε αρκετή ώρα να κρυώσουν, τα βάζουμε μέσα στο πλυθάρι. Πάνω από το πλυθάρι τοποθετούμε ένα πιάτο και το γύρω - γύρω στο πιάτο βάζουμε γύψο και το αφήνουμε να βράσει. Αφού βράσει το τρώμε το χειμώνα.

ΣΤΡΙΦΤΟ

Υλικά
αλεύρι
νερό
τυρί
λίπα

Εκτέλεση
“Πιάνουμε” το προζύμι και το ζυμώνουμε. Μετά το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια. Αλείφουμε το ταψί με λίπα. Αλείφουμε τα κομμάτια της ζύμης με λίπα και ανά δύο τα ανοίγουμε με τα χέρια. Το βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε λίγο τυρί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Ξαναζυμώνουμε στρίβοντας το μείγμα, μέσα στο ταψί, το απλώνουμε και το ψήνουμε για μία ώρα.

ΤΜΑΤΣΙ

Υλικά
πέταρα
λάδι
κρεμμύδια
σάλτσα

Εκτέλεση
Πλάθουμε δύο μέτρια πέταρα. Βάζουμε λάδι, τριμένο κρεμμύδι και μετά σάλτσα για να βράσουν και έπειτα το νερό που χρειάζεται. Μετά από ένα χόχλο κόβουμε τα πέταρα μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα ρίχνουμε μέσα να βράσουν για λίγη ώρα. Τρώγονται με το κουτάλι.

ΦΑΒΑ

Υλικά
κουκιά
1 κρεμμύδι
αλεύρι
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα κουκιά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα. Βάζουμε πάλι τα κουκιά να βράσουν ώσπου να λιώσουν. Μετά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα προσθέτοντας διαδοχικά αλεύρι και αλάτι, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού γίνει σαν κρέμα το καταβάζουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι με πιπέρι είτε κόκκινο, είτε μαύρο. Αφού βάλουμε την κρέμα σε πιάτα ρίχνουμε από πάνω το ζεστό λάδι.

ΧΟΥΣΑΦΤΙ

Υλικά
σκόρδο
ψωμί
λάδι
ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση
Στουμπάμε 1 - 2 κεφάλια σκόρδο και 1 - 2 βρεγμένες φέτες ψωμί. Μετά ρίχνουμε λάδι, ξύδι και αλάτι. Στο τέλος το αλείφουμε πάνω σε φέτα ψωμί και το τρώμε.

ΧΟΥΣΜΕΡ’

Υλικά
τυρί

Εκτέλεση
Μέσα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το τυρί, που το πήξαμε εκείνη την ημέρα, το βάζουμε στη φωτιά και το ανακατεύουμε σιγά - σιγά ως που να λιώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και από πάνω βγαίνει το βούτυρο. Στη συνέχεια το σερβίρουμε.

ΨΑΡΟΖΟΥΜΙ

Υλικά
πατάτες
κρεμμύδια
σέλινο
ψάρι
πιπέρι
αλάτι
ρίγανι
καρότα
λάδι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, το ψάρι, πιπέρι, αλάτι, ρίγανη και νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν βράσει το ψαροζούμι βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σερβίρουμε το ψαροζούμι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ: https://karditsas.blogspot.com/2015/10/blog-post_28.html