Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Αγριοφράουλα ή Χαμοκέρασο

Χαμοκέρασα(Αγριοφράουλα: πραγματική απόλαυση αυτήν την εποχή στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Φωτογραφία-σχόλιο: Νίκος Μητσιόπουλος
Η Αγριοφράουλα  είναι αυτοφυές φυτό, κοινό σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η Αγριοφράουλα(ορεινή φράουλα) φυτρώνει και στα δάση των Αγράφων. Το φυτό καλιεργήθηκε ευρέως στην Ευρώπη πριν αντικατασταθεί από την πικοιλία της κηπευτικής φράουλας (Fragaria ananassa spp) η οποία δίνει μεγαλύτερο καρπό. Η αγριοφράουλα έχει μικρότερο αλλά πολύ πιο αρωματικό καρπό και καλλιεργείται ακόμη σε μικρότερες ποσότητες που προορίζονται για το εμπόριο ειδών gourmet.
Πεντανόστιμη μαρμελάδα από αγριοφράουλα(χαμοκέρασα) που ευδοκιμούν αυτή την εποχή στο όμορφο Νεοχώρι στην Λίμνη Πλαστήρα. Φωτογραφία-σχόλιο: Νίκος Μητσιόπουλος

Οι καρποί, τα φύλλα και η ρίζα της αγριοφράουλας έχουν χρησιμοποιηθεί από τη φαρμακευτική στο παρελθόν. Η ρίζα αποτέλεσε κάποτε σπιτικό γιατροσόφι για τη διάρροια και ο βλαστός για τις πληγές.

Οι καρποί είναι δροσιστικοί και έχουν έντονο και ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιούνταν ως πρόσμιξη στο κρασί για να του δώσει έντονο άρωμα φρούτων και να το κάνει πιο εύγευστο.

Πηγή: www.pelion-paths.grhttps://aspropotamosnews.blogspot.com/