Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

♥ Καστανιά Καρδίτσας: Μουσείο και Εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων!


Η ιστορία μας

Η ιστορία του ονόματος Κόγιας ξεκινά το 1910. Θεμελιωτής υπήρξε ο Αντώνιος Κόγιας ο όποίος χάρη στην εξαιρετική του τέχνη έγινε γνωστός και πέρα από τα όρια της θεσσαλίας. Κατασκεύαζε τσαρούχια γουρουνοτσάρουχα και άλλα τοπικά υποδήματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Καστανιά τα χρόνια εκείνα ήταν Κεφαλοχώρι με πολλά εργαστήρια τσαρουχιών, ραφτάδων, σιδεράδων, εμπόρων κ.α ένα χωριό με σχολείο όπου φοιτούσαν πάνω από 200 μαθητές. Ήταν επίσης και πέρασμα των Σαρακατσαναίων από και προς τα χειμαδιά και τα Άγραφα.


Τον Αντώνιο Κόγια διαδέχθηκε ο γυιός του Ευάγγελος ο οποίος το 1971 μετέφερε το εργαστήριο του στην Καρδίτσα για τον απλό λόγο ότι από τα χωριά ο κόσμος σιγά σιγά έφευγε για τα αστικά κέντρα. Όλοι θυμούνται τον μπάρμπα Βαγγέλη και το εργαστήριο του στην οδό Κουμουνδούρου όπου επισκεύαζε υποδήματα και που και που κατασκεύαζε και κανένα ζευγάρι τσαρούχια καθόσον μόνο ελάχιστοι πλέον φορούσαν τααρούχια. Αργότερα και για βιοποριστικούς λόγους ασχολήθηκε και με το εμπόριο υποδημάτων. Μετά το 1980 οι χορευτικοί σύλλογοι άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται και η δουλειά της κατασκευής των τσαρουχιών αυξήθηκε αισθητά.


Σήμερα την τέχνη την συνεχίζει ο γιός του Βαγγέλη, ο Ηλίας, ο οποίος μετέφερε το εργαστήριο στην Καστανιά Καρδίτσας εκεί όπου κάποτε ο παππούς Αντώνιος ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο.

Σήμερα το εργαστήριο κατασκευάζει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, γυναικεία με μπαρέτα και δετά, παντούφλες νησιώτικες, ανδρικά δετά χορού, σελάχια καθώς επίσης και στιβάνια κρητικά και ποντιακά. Με τις οδηγίες παλαιών κρητικών μαστόρων τα στιβάνια που κατασκευάζει σήμερα το εργαστήριο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αυθεντικά των καλών μαστόρων της Κρήτης.

Το Μουσείο

Δίπλα στο εργαστήριο λειτουργεί και χώρος στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει παλαιά τσαγκαράδικα εργαλεία, παλαιά καλαπόδια, στάμπα και παλαιές τσαγκαράδικες μηχανές. Το έμβολο είναι κατασκευής 1835 της Αγγλικής εταιρίας HOVER και λειτουργεί ακόμα. Επίσης στον εκθεσιακό μας χώρο θα δείτε και παλαιά υποδήματα από πολλά μέρη της Ελλάδος ξεκινώντας από τα υποδήματα με μετάξι από την Αλεξανδρούπολή και καταλήγοντας στα στιβάνια των νησιών και της Κρήτης καθώς και υποδήματα από Κορέα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία.

Στο μικρό μας μουσείο θα ξεναγηθείτε και θα ενημερωθείτε για τον πολύπλευρο ρόλο των υποδημάτων στην ζωή μας (χρηστικό, ερωτικό, κοινωνικό)
Καλώς να μας επισκεφθείτε!



Η περιοχή

Η Καστανιά είναι ένα χωριό που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, κτισμένο σε υψόμετρο 800 μ. σε μια τοποθεσία κατάφυτη από έλατα. Καταλαμβάνει τη βόρεια πλαγιά της κορυφής Τσούκα του βουνού Ίταμος και απέχει 25χλμ. από την Καρδίτσα. Το χωριό ανήκει διοικητικά στον δήμο Ιτάμου.
Είναι ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινό και χειμερινό τουρισμό, καθώς βρίσκεται σε μια προικισμένη από τη φύση γεωγραφική θέση, η οποία γοητεύει τους εκδρομείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν επισκεφθούν το χωριό. Παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς - σύμφωνα με τα ευρήματα - η θέση του αρχαίου κάστρου, ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Μεναλαϊδος. Στην περιοχή βρέθηκαν τάφοι ρωμαϊκής τεχνικής.
Κατά την παραμονή σας στη Καστανιά αξίζει να επισκεφθείτε τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.
Στο χωριό λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και κοινοτικός ξενώνας ο οποίος διαθέτει 23 κλίνες.


Τηλέφωνα επικοινωνίας : 24410 97111 | 6978 210081
www.kogiasart.gr | info@kogiasart.gr



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΔΩ: http://www.kogiasart.gr/