Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Καλογριανά Καρδίτσας ♥





Καλογριανά 1961. Στο χοροστάσι μπροστά από το καμπαναριό. Γυναίκες χορεύουν.
Αρχείο Χαράλαμπου Τσιχτή. Πληροφορίες: Καραγκούνηδες Karagounides


Τα Καλογριανά βρίσκονται στα βόρεια του νομού και τα όριά του με το νομό Τρικάλων. Απέχει 25,5 χλμ. Δ. από τον Παλαμά, 18 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Καρδίτσα και 16 χλμ. ΝΑ. από τα Τρίκαλα. Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στην ΕΟ Τρικάλων - Καρδίστας (Δ.) με τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Α.) και ανατολικά συνορεύει με την Αγία Τριάδα. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο κέντρο του χωριού είναι το σημαντικότερο αξιοθέατό του και από το 2002 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για μονόχωρο πέτρινο ναό με ξύλινη στέγη, χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Χρονολογείται στα 1723 με βάση το λιθανάγλυφο της νότιας εισόδου του. Το εσωτερικό του χωρίζεται με δύο σειρές ξύλινων οκτάπλευρων στύλων, υποτυπωδώς, σε τρία κλίτη, διακοσμείται με τοιχογραφίες (18ου αιω.) σε 5 ζώνες και έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του 18ου αιώνα. Το κωδωνοστάσιο στα δυτικά του ναού φέρει επιγραφή με την χρονολογία 1859 και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.
1964 Καλογριανά Καρδίτσας. Εργάτριες παραδοσιακού χειροποίητου αρμαθιάσματος καπνού, ποζάρουν σε ώρα διαλείμματος, μπροστά στο καπνοξηραντήριο του Κτήματος, του Παπαχαράλαμπου Γεωρ. Σιαματά, στην τοποθεσία Αποκείθε.(φωτό - σχόλια: Χαράλαμπος Τσιχτής) - Πληροφορίες: Anna Kousiantza

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1883 στο ΦΕΚ 126Α-02/04/1883 με το όνομα αυτό να προσαρτάται στον τότε δήμο Σιλάνων που ανήκε στο νομό Τρικάλων. Το 1944 με το ΦΕΚ 82Α-13/04/1944 αποσπάται από το νομό Τρικκάλων και υπάγεται στο νομό Καρδίτσης. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Καλογριανών που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Σελλάνων του δήμου Παλαμά και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 589 κατοίκους.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
3-12-1902 Καλογριανά Καρδίτσας
Προσωπικό αρχείο Χαράλαμπου Τσιχτή.
Παντρεμένο ζεύγος. Η γυναίκα με καταγωγή απο την Καρδιτσομάγουλα. Πιθανόν η γυναίκα να φορά στο κεφάλι τη σκούφια - ένα ειδος χειορποιητου φεσιού. Πολύ πιθανόν να φορά τη σκούφια σε συνδυασμό με ένα μαντίλι δεμένο με τον τρόπο "μπερέτα". Μαρτυρίες για σκούφιες υπάρχουν σε όλες τις κοινοτητες και διαφόρων ειδών. 
Πληροφορίες: Καραγκούνηδες Karagounides