Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Καρδίτσα ♥ H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής


Η ιστορία της εικόνας

Ο Ευρυτάνας ιστορικός Πάνος Βασιλείου το 1929 έγραψε τα εξής: "Εκτός της αρίστης Βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες, υπάρχει εδώ μιας εικόνα (ελαιογραφία) της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά έργο Ραφαηλικής τέχνης. Δεν εξηγείται πως η μικροσκοπική αυτή εικονίτσα που θεωρείται και σαν παλαιότερη, αλλά θαυματουργός, βρέθηκε εδώ πάνω. Φέρει χρονολογία 1654. Η τεχνοτροπία της θυμίζει το Χριστό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, το γνωστό έργο του Πανσέληνου. 

Μάλιστα ήταν η εικονίτσα τούτη στολισμένη με 20 πολύτιμες πέτρες από τις οποίες οι 16 αφαιρέθηκαν από αγνώστους, χωρίς φυσικά τούτου να σημειωθεί σε κανένα ως τα σήμερα, αστυνομικό δελτίο. Μένουν ακόμα ευτυχώς, 4 ερυθρόχρωμες πετρούλες στο επαργυρωμένο περίβλημά της που έχει μέγεθος 0.21 Χ 0.23 μέτρα και που φέρει επάνω του σκαλισμένα αγγελούδια. Μια απέραντη καλοσύνη ζωγραφίζεται στο χαμογελαστό πρόσωπο της Παναγίας, της οποίας το παιδάκι παρουσιάζει κάτι το αληθινά Θείο και αξιοθαύμαστο για τη χαρούμενη εκφραστικότητά του. Η θαυμάσια αυτή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ θυμίζει αναγέννηση". 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε πάνω στον βράχο, εξαιρετικής σημασίας και τεχνοτροπίας, κλάπηκε δυστυχώς το 2011 από τη Μονή.

Τι γράφτηκε(τότε) στον τύπο, όταν εκλάπει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής

Έκκληση να επιστραφεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που εκλάπη τον περασμένο Οκτώβριο από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής που βρίσκεται στην περιοχή των Αγράφων απευθύνει μέσω του Σ.Ο. ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος. Παράλληλα πολλοί ιερείς και πιστοί απευθύνουν ικεσίες στο Θεό να βρεθεί η θαυματουργή εικόνα και να επιστραφεί στο μοναστήρι, όπου και ανήκει.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές της περιοχής το τελευταίο διάστημα άγνωστο πως κυκλοφόρησε μία έντονη φημολογία που υποστήριζε πως η κλαπείσα ιστορική εικόνα βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και πως οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση βρίσκονται πολύ κοντά στη διαλεύκανσή της. Οι ίδιες φήμες έκαναν λόγο για εμπλοκή δύο ρασοφόρων και μίας γυναίκας. Υποστηρίζουν ακόμη ότι επιχειρήθηκε να πωληθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας τόσο στην Ιταλία, όσο και στη Γερμανία. Τελικά όμως -ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης- οι ιερόσυλοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το προσδοκώμενο γι’ αυτούς τίμημα μ’ αποτέλεσμα η προσπάθειά τους να αποτύχει παταγωδώς.
Κατόπιν αυτού δεν αποκλείεται να επιστρέψουν την εικόνα πριν οι αστυνομικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση καταφέρουν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες εναντίον τους και οδηγηθούν για τα περαιτέρω στον εισαγγελέα. Κι αυτό γιατί η Παναγία μας δεν θα αφήσει τους ιερόσυλους χωρίς να δώσει τη δική Της απάντηση σ’ αυτούς...


Συντάκτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012